« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Aspecte care prevestesc dezastrul profesiilor juridice în raport cu sistemul de Justiție
27.11.2020 | Robert WILLIAMS

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Robert Williams

Robert Williams

Profesiile juridice sunt încercate de o posibilă schimbare și rezistență la nou prin acțiuni și rezultante diametral opuse.În rândul procurorilor și al judecătorilor sunt voci și luări de poziții transmise prin intermediul asociațiilor sau local. Se vorbește despre frică, independență, imixtiuni, recomandări, acuze împotriva societății civile, politicului, mass media, absolut orice constituie sensibilitate. (link aici)

Nu pandemia ar fi de vină pentru situația din ultimii ani. În timp ce orice micșorare/întârziere privind salariile ori finanțele magistraților ar însemna o infierare din partea acestora și ne-ar ști pentru a câta oară organismele europene… avocații nu pot face acest lucru deși există restanțe uriașe la plata oficiilor din partea Ministerului Justiției și a Parchetului General. (link aici)

Observațiile de mai sus și cele care urmează pot fi considerate cu ușurință imixtiune, atac și orice altele lucruri din vocabularul uzitat frecvent de către cei citați.
Nu acesta este scopul observațiilor, ci continuarea desfășurării evenimentelor. Avocații enumeră problemele care apar și sunt cu precădere un factor de insatisfacție atât din partea justitiabilului cât și a avocatului.
Firește că răspunsul și atitudinea este una clară: independența magistratului. Nu vine nimeni să facă agenda magistratului, însă de ce nu poate exista o agendă armonizată magistrat-profesiile juridice?

Apar întrebări… De ce onorariile avocaților pentru asistență din oficiu nu sunt plătite punctual și rezonabil? De ce există piedici în exercitarea profesiilor juridice (diminuarea onorariilor avocățești, experți, executori, etc.) în timp ce veniturile lunare plătite la timp cât și cuantumul acestora este o garanție a independenței financiare și a demnității de magistrat?

Aș vrea să văd profesionist/profesioniști al/ai dreptului, că nu stă cu inima strânsă și nu știe cum se termină cazul, aș vrea să văd respectul reciproc și armonia care dă încredere și nu discriminează pe nimeni din profesiile juridice, sub nici un pretext chiar dacă demnitatea de magistrat este a unei puteri în stat, iar ceilalți își aduc contribuția la bunul mers și funcționarea Justiției.

Justițiabilul are nevoie de garanții că apărătorul nu este timorat de neplata apărării, că avocatul din fața lui este un om mândru de profesia și demnitatea acesteia, de faptul că Accesul la Justiție și desfășurarea procesului este o garanție a imparțialității și nu un avocat dezinteresat datorită întârzierilor, nu un avocat care stă la mila unei instituții ori la „surpriză” că i se reduc onorariile și așa venite târziu.

La polul opus al așteptărilor privind magistrații sunt în consonanță cu ale profesiilor juridice: respectul demnității, plățile salariale la timp, asigurarea unui buget la timp chiar și suplimentar, protecția și respectul societății, politicului, mass media și alții.

Materialul nu se dorește o imixtiune, ofensă ori orice alte interpretări, ci însumează observații jurnalistice.

Robert Williams
Redactor șef News247WorldPress

Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii, SELECTED TOP LEGAL, Sistemul judiciar, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD