« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CJUE. C-307/19 Obala i lucice. Concluziile avocatului general Bobek. Regulamentul (UE) nr. 1215/2012. Regulamentul (CE) nr. 1393/2007. Notificarea sau comunicarea actelor judiciare sau extrajudiciare. Competență specială sau exclusivă pentru parcarea pe un drum public. Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecător raportor
26.11.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost judecător raportor.

Cererea de decizie preliminară, formulată de Curtea Comercială de Apel a Republicii Croația, în cadrul unui conflict de competență cu privire la contestația formulată împotriva unei astfel ordonanțe de executare emise de un notar.

Reclamanta este o entitate privată care are sarcina de a gestiona parcările publice din Zadar (Croația). Aceasta a inspectat un vehicul aflat pe un loc de parcare desemnat de pe un drum public fără tichet de parcare, vehicul care aparținea pârâtei. Reclamanta a emis un tichet de parcare de o zi care nu a fost plătit. În aceste condiții, reclamanta a solicitat executarea creanței printr-o ordonanță de executare emisă de un notar din Croația, care a fost comunicată pârâtei în Slovenia.

Instanța de trimitere, sesizată după ce două instanțe inferioare și-au declinat competența, a solicitat îndrumări cu privire, printre altele, la criteriul care permite să se stabilească dacă un litigiu se încadrează în sfera noțiunii de „materie civilă și comercială” în sensul Regulamentului nr. 1393/2007 și al Regulamentului nr. 1215/2012, aspectul dacă notarii din Croația pot transmite ordonanțe de executare persoanelor care au reședința în alte state membre, în temeiul Regulamentului privind notificarea sau comunicarea actelor, și temeiul specific de competență în care s-ar putea încadra astfel de litigii.

În concluziile de astăzi, avocatul general propune Curții să răspundă după cum urmează:

Cu privire la prima întrebare și la prima parte a celei de a treia întrebări:

Regulamentul (CE) nr. 1393/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 noiembrie 2007 privind notificarea sau comunicarea în statele membre a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială („notificarea sau comunicarea actelor”) și abrogarea Regulamentului (CE) nr. 1348/2000 al Consiliului trebuie interpretat în sensul că, pentru ca o ordonanță de executare emisă în temeiul unui „înscris constatator al creanței” să poată fi calificată drept „act judiciar” în sensul articolului 1 alineatul (1) din acest regulament, entitatea emitentă trebuie să fie un organ judiciar al unui stat membru care face parte din sistemul judiciar al acestuia.

Articolele 2 și 16 din Regulamentul nr. 1393/2007 trebuie interpretate în sensul că, în cazul în care un stat membru nu a desemnat notarii drept „agenții de transmitere” în sensul articolului 2 alineatul (1) din regulamentul menționat, acești notari nu pot transmite „acte extrajudiciare” în scopul notificării sau al comunicării într-un alt stat membru.

Cu privire la a doua întrebare și la a doua parte a celei de a treia întrebări

Noțiunea de „materie civilă și comercială”, astfel cum figurează la articolul 1 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1215/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2012 privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială și la articolul 1 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1393/2007, trebuie interpretată în sensul că impune ca raportul juridic care caracterizează litigiul principal, apreciat în raport cu cadrul general aplicabil persoanelor private în astfel de situații, să nu fie caracterizat de o exercitare unilaterală a unor prerogative de putere publică de către una dintre părțile din litigiu.

Deși revine instanței naționale sarcina de a verifica dacă aceste condiții sunt îndeplinite, împrejurările speței nu par a fi supuse unei astfel de exercitări a unor prerogative de putere publică.

Cu privire la a cincea-a șaptea întrebare

Articolul 7 alineatul (1) din Regulamentul nr. 1215/2012 trebuie interpretat în sensul că, în sistemul juridic al unui stat membru în care unei entități private îi sunt conferite sarcini legate de emiterea tichetelor de parcare și colectarea taxelor de parcare, parcarea unui vehicul pe un loc de parcare desemnat de pe un drum public ține de „materia contractuală” în sensul acestei dispoziții.

:: Hotărârea

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni/categorii: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, JURISPRUDENȚĂ, SELECTED TOP LEGAL, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD