Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

CJUE. C-115/22 | NADA și alții. Antidoping și protecția datelor: Avocata generală Ćapeta consideră că o autoritate națională antidoping care publică pe internet date cu caracter personal ale unui sportiv profesionist dopat nu încalcă RGPD


14 septembrie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Ingerința în dreptul la protecția datelor care rezultă din această publicare poate fi justificată de obiectivul ei preventiv.

Un alergător profesionist austriac pe distanțe medii a fost declarat vinovat de încălcarea normelor austriece antidoping. Comisia Juridică Austriacă Antidoping (Österreichische Anti-Doping Rechtskommission, ÖADR) a invalidat toate rezultatele pe care sportivul le-a obținut în perioada în litigiu, a revocat toate drepturile de participare și/sau premiile în bani și i-a interzis să participe la competiții sportive de orice natură pentru o perioadă de patru ani. Această decizie a fost confirmată de ÖADR și de Comisia Independentă de Arbitraj, Austria (Unabhängige Schiedskommission, USK).

Agenția Independentă de Control Antidoping (Unabhängige Dopingkontrolleinrichtung, NADA) a publicat totodată numele sportivului, încălcările normelor antidoping comise și perioada de suspendare într-un tabel al sportivilor suspendați pe site-ul său internet accesibil publicului.

Sportivul a introdus o cerere de reexaminare a acestei decizii la USK. Acest organism ridică, printre altele, problema dacă publicarea pe internet a datelor cu caracter personal ale unui sportiv profesionist dopat este compatibilă cu RGPD.

În concluziile prezentate astăzi, avocata generală Tamara Ćapeta analizează mai întâi admisibilitatea acestei cereri. Avocata generală consideră că USK constituie o „instanță” în sensul articolului 267 TFUE. În fapt, avocata generală consideră că, în împrejurările speței, acest organism constituie chiar o „instanță” ale cărei decizii nu sunt supuse vreunei căi de atac în conformitate cu articolul 267 al treilea paragraf TFUE. Prin urmare, USK avea chiar obligația de a formula cererea de trimitere preliminară.

Pe fond, avocata generală Tamara Ćapeta consideră, în primul rând, că RGPD nu se aplică situației de fapt din litigiu. Potrivit acesteia, normele antidoping reglementează în principal sportul ca atare. Aceste norme privesc mai curând funcțiile sociale și educaționale ale sportului, iar nu aspectele sale economice. În prezent, nu există norme ale Uniunii care să se refere la politicile antidoping ale statelor membre. În lipsa unei legături chiar și indirecte între politicile antidoping și dreptul Uniunii, RGPD nu poate reglementa aceste activități de prelucrare a datelor. Pentru acest motiv, avocata generală consideră că situația de fapt în speță nu intră în domeniul de aplicare al dreptului Uniunii și, prin urmare, în domeniul de aplicare al RGPD.

Cu titlu subsidiar, avocata generală Tamara Ćapeta consideră că RGPD permite prelucrarea datelor cu caracter personal într-un context predeterminat, fără a fi necesar să se efectueze un control al proporționalității individualizat. Decizia legiuitorului austriac de a impune divulgarea către publicul larg a datelor cu caracter personal ale sportivilor profesioniști care încalcă normele antidoping aplicabile nu presupune, așadar, un control suplimentar al proporționalității în fiecare caz în parte. Ingerința în drepturile sportivilor profesioniști care rezultă din divulgarea către public poate fi justificată de obiectivul preventiv care constă în descurajarea tinerilor sportivi să încalce normele antidoping și în informarea părților interesate relevante.

Avocata generală Tamara Ćapeta explică de asemenea că, în societatea modernă, singurul mijloc de a îndeplini o obligație de divulgare generalizată precum cea impusă de legiuitorul austriac în speță este publicarea pe internet. Simpla publicare în formă tipărită nu mai poate fi considerată o modalitate adecvată de a pune informații la dispoziția publicului larg. Cerința unei simple publicări offline a informațiilor în cauză ar echivala cu o eludare a obligației de informare a publicului. Divulgarea numelui sportivului, a încălcărilor normelor antidoping comise în cauză și a suspendării care i-a fost aplicată pe site-ul internet accesibil publicului al unei autorități naționale antidoping, pe durata suspendării sportivului, este adecvată și necesară pentru îndeplinirea funcției preventive de descurajare și de informare a persoanelor interesate.

:: Concluziile

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică