« Secţiuni « Interviuri
Interviuri

Silviu Predoiu: Uneori, valorile unui spațiu sunt apărate încălcând valorile altor spații
01.12.2020 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alina Matei

Alina Matei

Silviu Predoiu

Silviu Predoiu

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule general (r) Silviu Predoiu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Nici nu știu cu ce să încep, cu activitatea din SIE sau cu cea din politică? Studenții/absolvenții de la facultățile de drept sunt apți să slujească țara, așa cum trebuie să o facă agenții SIE?

Silviu Predoiu: O precizare de nuanță la început. Spre deosebire de filmele americane, care ne-au învățat cu agentul FBI, în Romania, deci și în serviciul extern, folosim noțiunea de ofițer de informații, SRI sau SIE, după caz. La noi, agent înseamnă altceva. Revenind la întrebarea dumneavoastră: Da, sigur că da, absolvenții de la facultățile de drept sunt apți să slujească țara ca ofițeri SIE la fel de bine ca și absolvenții oricărei alte specializări universitare. Asta, evident, doar în măsura în care promovează probele de angajare.

Alina Matei: Există mulți juriști în SIE?

Silviu Predoiu: Există, ca în orice altă instituție de stat, un serviciu juridic. În ceea ce privește ofițerii de informații cu studii juridice, probabil că există destul de mulți dar pe perioada mandatului meu nu îmi amintesc să fi făcut vreo statistică vizând specializarea universitară a cadrelor. Aș face însă o precizare: majoritatea covârșitoare a ofițerilor SIE provin din sistemul civil de învățământ.

Alina Matei: De la ce vârstă se poate intra în SIE? În cazul dumneavoastră cum a fost?

Silviu Predoiu: Condițiile de încadrare, precum și alte informații de interes despre SIE sunt publice și pot fi găsite pe siteul instituției. Personal sunt absolvent al facultății de geologie-geofizică din cadrul Universității București și am ajuns in SIE după ce mi-am încheiat stadiul de geolog. Cariera mea propriu-zisă a început însă după ce am absolvit un curs de informații externe care atunci se extindea pe parcursul a doi ani.

Alina Matei: Care este rolul legii în acțiunile unui ofițer SIE? Cum se face raportarea la dispozițiile legale? Dar raportarea la regulamentele militare?

Silviu Predoiu: Întreaga activitate a SIE este guvernată de legislația națională, regulamentele militare și instrucțiunile specifice serviciului. În ceea ce privește particularitatea activității de spionaj, din punctul de vedere al unui absolvent de drept, dar nu numai, putem vorbi despre un paradox: valorile juridice ale unui spațiu, România, sunt apărate încălcând valorile juridice ale altor spații. Iar această realitate este valabilă pentru toate serviciile de informații externe din lume de la SIE, CIA, MI6, MOSSAD, până la SVR și MSS. Niciodată însă nu se încalcă legislația propriului stat.

Alina Matei: Ați declarat recent, într-un interviu acordat Maestrului Ion Cristoiu, că ați lucrat și la crimă organizată. Ați străbătut deci și această lume în care la mijloc stă legea. Cum este văzută legea în aceste medii, în lumea crimei organizate?

Silviu Predoiu: Am coordonat nemijlocit, pentru o perioada, activitatea de combatere a criminalității organizate transfrontaliere, căci doar aceasta intra in competența SIE. Cât despre lege, despre respectarea sau încălcarea ei, aceasta este ultima preocupare a unor astfel de grupări. Legea este folosită atunci când ajută și ocolită sau încălcată când încurcă. Doar cei chemați să combată acest flagel trebuie să respecte legea, și de aici caracterul asimetric al confruntării. Aceste organizații criminale sunt focalizate exclusiv pe interese și obținerea, cu orice preț, de profit. Traficul de droguri este ilegal peste tot, din Afganistan și până în Columbia și totuși marile rețele de traficanți sunt prezente peste tot.

Alina Matei: Cunoașteți că judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor și parchetelor trebuie să dea în fiecare an o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor secrete de informații (conform art. 7 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor). De ce este important ca atunci când mergem în instanță, noi, avocații, să știm că judecătorul nu este acoperit?

Silviu Predoiu: Pentru că o eventuală afiliere la o structură de informații ar fi de natură să-i afecteze acestuia independența, atribut esențial pentru calitatea de magistrat.

Alina Matei: S-a scris în presă că în justiție există ”acoperiți”. Să credem?

Silviu Predoiu: Eu nu am cunoscut asemenea cazuri.

Alina Matei: De la o funcție importantă în SIE ați intrat în politică, într-un partid – Pro România – unde sunteți secretar general. Dumneavoastră, practic, în politică, aveți un șef mai tânăr, Victor Ponta. Cum de nu aveți o problemă cu asta, în condițiile în care marea majoritate a oamenilor au o problemă cu șefii mai tineri decât ei?

Silviu Predoiu: O corectie, nu sunt secretar general, sunt secretar executiv al partidului Pro România. Cât despre vârsta șefului, cred că aceasta este o falsă problemă adusă în dezbatere de cei în căutare de justificări. Eu am avut subordonați mai în vârstă ca mine și nu am avut niciodată probleme de autoritate în raporturile cu aceștia, așa după cum am avut și directori mult mai tineri decât mine, fără că acest aspect sa reprezinte o problemă în cooperarea cu respectivii. Atâta vreme cât există respect reciproc, viziune și obiective comune vârsta este doar un număr. Relația mea cu domnul Victor Ponta se regăsește integral in această categorie.

Alina Matei: Nu e ceva neobișnuit ca foștii șefi de servicii de informații să urce în politică, fie că ne uităm la noi sau la alții. În SUA și Rusia chiar șefi de stat. Ați intrat în politică sperând că veți continua să vă faceți datoria față de țară?

Silviu Predoiu: Da! Modul în care ați formulat întrebarea mă scutește de orice altă completare. Mulțumesc.

Alina Matei: Vă considerați un om informat sau puternic?

Silviu Predoiu: Este acceptată ideea că puterea reflectă capacitatea unui individ de a influența în sensul dorit de el conduita și deciziile altor persoane. Pentru a avea succes într-un asemenea demers ai însă nevoie de informatii. Da, a fi puternic înseamnă a fi informat. Dar mai înseamnă ceva: a ști și ce să faci cu informația. Eu sunt un om informat și, cu siguranță, am și învățat cum să lucrez cu informația.

Alina Matei: La Netflix sunt o sumedenie de filme despre ”servicii” și care transmit publicului larg mesaje. Ce părere aveți despre aceste ”zugrăveli” artistice?

Silviu Predoiu: Nu cred că este vorba doar despre un canal sau altul. Genul acesta de filme, indiferent unde sunt difuzate, dincolo de faptul că prin dinamica acțiunii sunt foarte atractive pentru public, mai au un rol: ajută, în cele mai multe cazuri, la formarea unei percepții mai realiste referitoare la activitatea dar mai ales rolul unor astfel de organizații care altfel se confruntă cu restricții majore de comunicare. Spre exemplu, omologii din MI6 îmi împărtășeau că după fiecare nou film din seria James Bond sunt asaltați de solicitări de încadrare, filmele acestea fiind în mod evident mai de succes decât orice campanie de angajare.

Alina Matei: Sunteți rudă cu domnul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu?

Silviu Predoiu: Nu, doar o coincidență de nume, ceea ce a reprezentat însă premisa unei bune prietenii.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii JURIDICE.ro.

Silviu Predoiu: Nu mă pot abține, vin alegerile și vom primi ceea ce decidem împreună. Alegeți bine!

Alina Matei: Vă mulțumesc că ați stat de vorbă cu mine.

Silviu Predoiu: Vă mulțumesc și eu pentru interes.

 
Secţiuni: Articole, Content, Interviuri, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD