Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Avocați Cyberlaw SELECTED

Avocații vor putea accesa baza de date privind evidența persoanelor. UPDATE: Regulamentul

27 octombrie 2023 | JURIDICE.ro
Joi, 26 octombrie 2023, Uniunea Națională a Barourilor din România a publicat regulamentul de organizare și funcționare a activității de accesare și prelucrare a datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor (D.G.E.P.).

:: Regulamentul

***

Începând cu data de 27 octombrie 2023 va fi operațională aplicația informatică prin care avocații vor putea solicita operatorilor U.N.B.R. interogarea Registrului Național de Evidență a Persoanelor al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor (D.G.E.P.), potrivit unui comunicat.

Solicitarea de acces la datele din Registrul Național de Evidență a Persoanelor se va realiza prin completarea unui Formular în contul avocatului din aplicația informatică Tabloul național al avocaților – portal ifep.ro, unde va exista o secțiune dedicată interogării Registrului Național de Evidență a Persoanelor.

Avocatul va completa în format digital Formularul de interogare pentru obținerea datelor, iar răspunsul la solicitarea de interogare va fi comunicat avocatului prin e-mail în termen de 5 zile lucrătoare.

Serviciul de interogare a Registrului Național de Evidență a Persoanelor se va realiza numai după achitarea taxei de interogare în cuantum de 49,98 Lei TVA inclus, pentru fiecare persoană în legătură cu care se solicită informații și presupune un număr limitat de cel mult 5 (cinci) operațiuni de interogare a bazei de date pentru fiecare persoană în parte. În cazul în care se solicită comunicarea rezultatului interogării în termen de 2 zile lucrătoare, taxa de interogare ce trebuie achitată pentru procesarea de urgență este în cuantum de 99,96 Lei TVA inclus.

Taxa de interogare se achită on-line, de către client sau de către avocat (potrivit convenției dintre acesta și client), exclusiv prin utilizarea aplicației implementate în acest scop pe portalul ifep.ro. În situația achitării taxei de interogare de către client se va genera un cod de confirmare a plații ce trebuie inserat de către avocat în Formularul de interogare.

Mai multe detalii privind modalitatea de interogare a Registrului Național de Evidență a Persoanelor vor fi disponibile avocaților cu ocazia publicării la data de 26 octombrie 2023 a Regulamentului de organizare și funcționare a activității de accesare și prelucrare a datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor (D.G.E.P.).

Tutorialul pentru accesarea contului avocatului este disponibil aici.

***

Platforma prin care avocații pot accesa baza de date privind evidența persoanelor a fost finalizată și urmează să devină operațională din 15 octombrie 2023, potrivit unui comunicat.

Primul test pilot al aplicației dezvoltate de Direcția pentru Evidență Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a avut loc în 13 septembrie 2023, la sediul UNBR.

Reprezentanții UNBR și DEPABD au precizat că interogarea bazei de date se va realiza de UNBR, la solicitarea avocatului adresată UNBR, în baza unei taxe, doar dacă aceasta justifică un interes legitim al clientului. Cererea va fi soluționată în cel mult 3 zile lucrătoare, comparativ cu termenul de 45 până la 90 zile, cât durează în momentul de față.

Daniel Fenechiu, vicepreședinte UNBR: Este un proiect demarat într-o ședință a Consiliului Uniunii, în 2021, printr-o inițiativă a decanului de la acea vreme a Baroului Ilfov, Șerban Lovin, și a lui Danny Bârdan. La data respectivă s-a decis să luăm legătura cu Ministerul de Interne, astfel încât avocații care își doresc să afle anumite date care sunt necesare în scop procesual, să poată face acest lucru într-o manieră legală.

Danny Gabriel Bârdan-Raine, consilier UNBR: Termenul în care baza de date va putea fi operațională este 15 octombrie. Am realizat Regulamentul de organizare și funcționare a acestui proiect de accesare a bazei de date, pe care îl vom publica în scurt timp pe site-ul UNBR. Acesta va fi prezentat organelor de conducere ale profesiei în viitoarea ședință a Comisiei Permanente.

Traian Briciu, președintele UNBR: Accesul la date în sistem informativ conduce avocatura către o altă paradigmă de comunicare și de exercitare a profesiei, prin ușurarea activității avocaților, a instanțelor și a instituțiilor publice.

Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunități și validări: Suntem în fața unui fapt împlinit. Mă bucur că pot să-mi susțin colegii avocați pentru că în continuare sunt în primul rând avocat, apoi senator. Suntem deschiși oricărei forme de colaborare, dacă scopul este bun pentru profesia noastră și în general.

Cătălin Giulescu, director DEPABD: Aplicația permite combinații de tip nume – prenume – data nașterii – ca prim criteriu de căutare. Al doilea criteriu de căutare este pe bază de CNP – dacă îl cunoaștem – seria și numărul cărții de identitate și în măsura în care nu avem data nașterii putem introduce nume – prenume – localitatea de domiciliu, plus un alt reper prin care poate identificată persoana. Faptul că cererile vor putea fi soluționate în cel mult trei zile este o evoluție față de 45 – 90 de zile, termenul în care reușim noi în momentul de față să soluționăm aceste solicitări.

Dreptul avocaților de a accesa datele necesare îndeplinirii atribuțiilor legale de asigurare a accesului la justiție într-un termen rezonabil a fost introdus în legea profesiei în 15 aprilie 2023 și prevede că informațiile nu pot fi utilizate decât în scopul pentru care au fost cerute, fiind interzisă, sub sancțiunile prevăzute de lege, divulgarea lor către terțe persoane sau utilizarea lor pentru crearea unei baze de date personale.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership