Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Mesajul membrilor aleși ai CSM, reprezentanți ai societății civile, cu prilejul Zilei Naționale a României
01.12.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 1 decembrie 2020, Victor Alistar și Romeu Chelariu, membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile, au dat publicității următorul mesaj:

„Data de 1 decembrie reprezintă sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, marcând ziua în care s-a înfăptuit Marea Unire, un eveniment cu o deosebită importanță pentru țară, motiv pentru care, în anul 1990 aceasta a fost desemnată Ziua Națională a României.

Este momentul în care trebuie să ne amintim de jertfa celor care au făcut posibilă îndeplinirea unui ideal national, ghidați de aspirația spre unitate, libertate și un viitor mai bun pentru întreaga națiune.

Această sărbătoare nu este doar un moment în care privim cu apreciere și mândrie la trecutul nostru istoric, ci reprezintă totodată un prilej de a ne ancora mai bine în realitatea unei democrații mult dorite de înaintașii noștri și de a ne conecta mai puternic la o societate aflată în continuă schimbare.

Privind la contextul actualei pandemii, este o perioadă dificilă pentru toți, dar românii întotdeauna au dat dovadă de rezistență, curaj și ambiție, demonstrând că situațiile critice pot fi depășite într-un final doar cu răbdare și voință de reușită.

Pentru că dreptatea și adevărul reprezintă virtuți fără de care o societate nu poate exista, în calitate de membri aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile, dorim să asigurăm cetățenii că demarăm toate demersurile necesare la nivelul instituției pentru a îmbunătăți activitatea sistemului judiciar și transparența instituțională, specifică unui serviciu public aflat în slujba societății.

Acest demers este unul susținut pentru noi, indiferent de opozițiile, obstacolele sau presiunile la care suntem supuși, pentru că el reflectă dorința legitimă a societății și depășește cu mult protecționismul de breaslă sau conjuncturile politice trecătoare. România Mare nu este doar o realitate teritorială, ci trebuie să fie o realitate a dezvoltării societății românești bazată pe justiție și echitate, valori ce pot fi asigurate doar de instituții democratice și transparente.

Doar ca o privire retrospectivă, să ne amintim că justiția după Primul Război Mondial și Marea Unire a avut performanța de a opera cu două sisteme timp de 3 ani și că prin efortul comun al curților de apel s-a reușit în numai 2 ani unificarea practicii judiciare pentru toate teritoriile reunite, iar după al Doilea Război Mondial tot justiția (anexă a Securității) a fost cea care s-a constituit într-un instrument eficace de distrugere a drepturilor și libertăților cetățenești. Este momentul să ne întrebăm care este voința și direcția pe care justiția și-o asumă, precum și responsabilitatea ei în fața societății. 

La mulți ani tuturor românilor, la mulți ani România!”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti