« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 
8 comentarii

UNBR cere vaccinarea prioritară a avocaților. UPDATE: Demersuri ref. includerea avocaților în etapa a doua de vaccinare. UPDATE: Avocații vor fi vaccinați în etapa a doua. UPDATE: Ghid ref. programarea avocaților pe platforma națională pentru vaccinarea împotriva COVID-19
27.01.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 26 ianuarie 2021, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității următorul comunicat: În urma completării HG nr. 1031/2020 privind Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România prin HG nr. 12/2021, au fost introduși în etapa a II-a de vaccinare, avocaţii înscrişi în tabloul avocaţilor întocmit potrivit Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit platformei rovaccinare (https://vaccinare-covid.gov.ro/), care nu a fost încă modificată/completată conform noilor prevederi introduse prin HG nr. 12/2021, există 2 moduri de programare pentru vaccinare. Dintre acestea, programarea prin intermediul angajatorului, cel puțin până la modificarea aplicației în sensul impus de HG nr. 12/2021, nu poate fi utilizată de avocați, care nu dețin calitatea de angajat.

Prin urmare, fiecare avocat poate să își creeze cont direct pe platformă și să se programe singur pe bază de Email și parola pentru care se optează. Manualul de utilizare pentru persoane fizice se găsește aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/manual-de-utilizare-rovaccinare-cnp/.

În prezent nu a fost introdusă opțiunea de indica calitatea de avocat atunci când trebuie introdusă calitatea pentru etapa a II-a de vaccinare (există doar opțiunea <<etapa a II-a – personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale şi al autorității judecătoreşti >>). Probabil, într-un termen rezonabil, platforma se va completa în mod corespunzător.

Nu este e o procedură complicată, nu necesită semnătură electronică și conferă fiecărui avocat controlul întregii proceduri de programare.

Pașii de urmat pentru crearea contului și programarea la vaccin sunt următorii:

1. Crearea Contului pe pagina ROVACCINARE corespunzător unei persoane fizice;
– Utilizatorul alege opțiunea Creează cont nou, iar sistemul deschide pagina pentru introducerea credențialelor:
– E-mail;*
– Parola* – ce va conține obligatoriu: · o majusculă · o minusculă · o cifră · un caracter special (din lista afișată de sistem) · 8 caractere;
– Confirmare Parolă;
– după apăsarea butonului Creează cont, sistemul va afișa mesajul de confirmare și va trimite e-mail către adresa folosită pentru crearea contului;
– Utilizatorul va accesa adresa de e-mail, va căuta e-mail-ul primit de la adresa: noreply@mail.vaccinare-covid.gov.ro  și va accesa link-ul din cadrul acestuia pentru confirmarea adresei de e-mail.

2. Autentificarea în aplicație
– se accesează link-ul: https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login/by-email și se completează credențialele alese (email și parola). Confirmarea autentificării în cadrul aplicației se realizează prin apăsarea butonului Autentifică-te.

Notă. Pentru persoanele care îndeplinesc una din condițiile jos menționate, pot apela la varianta autentificării prin CNP-ul
– adult cu vârsta peste 65 ani;
– adult cu boală cronică aflat în evidența Casei Naționale de Asigurări de Sănătate;
– adult introdus de angajator;
– adult cu boală cronică introdus de medicul de familie ce nu se regăsește în evidența Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

3. Completarea Profilului din contul personal
După autentificare, sistemul afișează mesaj de informare: Completare profil! Pentru a te putea programa la vaccinare, completează profilul!. Prin apăsarea butonului Completează profil direcționează utilizatorul către pagina Profilul meu.
Pe pagină se completează următoarele date: Nume*, Prenume*, CNP*, Serie act de identitate BI/CI*, Număr act de identitate BI/CI*, Județ/Echivalent (rezidență)*, Localitate*

După introducerea datelor de identificare, utilizatorul:
– apasă butonul Pasul următor;
– citește politica de utilizare a aplicației și bifează acceptarea acesteia;
– apasă butonul Finalizează pentru a încheia operațiunea de înregistrare.

Încheierea cu succes a înregistrării utilizatorului este marcată de către sistem prin afișarea mesajului „Persoană adăugată cu succes”.

4. Validare număr telefon
După finalizarea pct. 3, Sistemul va deschide automat interfața corespunzătoare validării numărului de telefon prin Afișarea mesajului „Completează validare număr de telefon.”
a) Utilizatorul introduce numărul de telefon (constituit din 10 cifre) și apasă butonul Trimite cod de verificare;
b) Sistemul trimite SMS cu codul de verificare generat către numărul de telefon introdus;
c) Utilizatorul:
– primește Codul de verificare, pe care îl introduce în câmpul cu același nume;
– completează câmpul Cod de verificare prin introducerea codului primit;
– apasă butonul Validează număr de telefon.

Confirmarea acțiunii este redată print-un mesaj de succes de forma „Numărul de telefon a fost verificat cu succes!”

5. Programare la centru de vaccinare
A. Accesarea paginii Beneficiari
Prin apăsarea acestui pagini, titularul contului se poate înregistra pe el ca beneficiar al vaccinului. Sistemul permite înregistrarea ca beneficiar a încă 9 persoane (10 în total cu titularul).
La apăsarea butonului Adaugă beneficiar, sistemul deschide pagina Adaugă beneficiar. Aici se completează următoarele date: Nume, Prenume, CNP, Serie BI/CI, Număr BI/CI Telefon mobil, E-mail, Județ/Echivalent (rezidență). Câmpul Alege grupa de risc este pre-completat de sistem. În cazul titularului contului, datele completate deja în cadrul secțiunii 3, apar deja inserate.
După completarea tuturor informațiilor se activează Butonul Salvează. Apăsarea butonului Salvează conduce la salvarea informațiilor beneficiarului. Confirmarea acțiunii este marcată de către sistem prin mesajul „Beneficiarul vaccinului a fost adăugat cu succes!”, iar beneficiarul va apărea cu nume și prenume în această secțiune.

B. Programarea efectivă la un centru de vaccinare
După finalizarea pct. A, utilizatorul apasă butonul Programează din dreptul beneficiarului.

Sistemul deschide secțiunea Programare și utilizatorul va urma următorii pași, prin accesarea consecutivă a butoanelor: Centre, Programare, Centru vaccin cu rapel la 21 de zile, Programare rapel 21 zile, Confirmare.
a) Centre
La accesarea acestui buton apar toate centrele existente în cadrul județului completat în secțiunea anterioară. Utilizatorul poate alege centre din județul precompletat sau poate alege alt județ.

Lista cu centrele de vaccinare, conține următoarele informații:
Denumire
 Județ
 Localitate
 Adresă
 Locuri libere
Acțiuni     Selectează centru

Selectarea unui centru în vederea programării se realizează din coloana Acțiuni, apăsând butonul Selectează. Utilizatorul alege centrul de vaccinare în funcție de numărul de locuri libere indicate pe pagină. Dacă este indicată valoarea 0, nu există niciun loc liber.

b) Programare
Accesarea unui centru care indică locuri libere, deschide o pagină tip calendar cu zilele lunii respective. Prin accesarea unei zile, prin butonul , se deschide un tabel cu orele de vaccinare disponibile în intervalul 8.00-19.00, beneficiarul putând alege ora dorită prin apăsarea butonului Selectează.
c) Centru vaccin cu rapel la 21 de zile
După selectarea orei în vederea programării, sistemul deschide automat pagina Centru vaccin cu rapel la 21 de zile și beneficiarul poate continua stabilirea unei programări la centrul deja selectat, prin apăsarea butonului Continuă. Dacă pentru rapel se dorește alt centru decât cel inițial, se merge la pagina centre și se efectuează aceiași pași ca la centrul inițial.
d) Programare rapel 21 zile,
După alegerea centrului de rapel, Sistemul deschide automat Programare rapel 21 zile și calculează automat data rapelului, aceasta fiind afișată în calendar ca singura zi pentru programare rapel. Utilizatorul va apăsa pe pictograma de vizualizare și va alege ora dorită pentru rapel apăsând butonul Selectează. Sistemul afișează, în format needitabil, numărul de locuri disponibile pentru fiecare oră și se alege ora dorită.
e) Confirmare.
Parcurgerea pașilor a-d, va conduce la deschiderea automată a paginii Confirmarea programării. Aici, utilizatorul vizualizează sumarul programării și își exprimă acordul cu privire la informațiile introduse. Confirmarea programării se realizează prin apăsarea butonului Finalizează, iar sistemul afișează mesaj de finalizare cu succes: „Programarea a fost realizată cu succes. Confirmarea programării a fost transmisă automat pe adresa de e-mail a beneficiarului.”

Sistemul trimite automat e-mail de confirmare a programării către beneficiarul vaccinului pe adresa de e-mail introdusă în „Profilul meu”. E-mail-ul conține recipisa de confirmare a vaccinării și informații despre:
  Anularea programării prin intermediul platformei
  Reprogramarea (după anularea programării).

C. Descarcă recipisa
La apăsarea butonului Descarcă recipisa (din Acțiuni) de către utilizator, sistemul va descărca recipisa aferentă unui beneficiar. Recipisa conține informații cu privire la programarea inițială și rapel, data programării și centrul de vaccinare ales pentru beneficiar.
Sistemul afișează mesaj de confirmare acțiuni „Fișierul a fost descărcat cu succes!”, iar utilizatorul deschide fișierul de format .pdf, pe care îl poate tipări.
Beneficiarul poate prezenta recipisa în format electronic, pe telefonul mobil, tableta sau alte dispozitive.

Pentru alte detalii privind modificări/completări/ștergeri ale datelor introduse și salvate sau pentru o privire exhaustivă a pașilor ce trebuie urmați, se poate consulta manualul sus menționat – https://vaccinare-covid.gov.ro/manual-de-utilizare-rovaccinare-cnp/.

***

Joi, 21 ianuarie 2021, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității următorul comunicat: Hotărârea de Guvern care vizează intrarea în etapa II de vaccinare a fost adoptată cu  includerea avocaților în categoria persoanelor care desfășoară activități în domenii cheie.

Actul normativ răspunde insistențelor UNBR din ultimele luni prin care a solicitat autorităților guvernamentale să ia în considerare cu prioritate profesia de avocat în strategia de vaccinare, recunoscând poziția profesiei de avocat în zona esențială (cheie) în funcționarea societății.

Demersurile au început de la finalul anului trecut, înainte de fi aprobată prima etapă de vaccinare.

La 1 decembrie 2020, UNBR, prin președintele Traian Briciu, a transmis primul mesaj Ministrului Sănătății prin care a solicitat includerea avocaților în categoria persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniile cheie avute în vedere la acel moment pentru constituirea grupurilor prioritare la administrarea facultativă a vaccinului.

Ulterior, la începutul anului 2021, în 4 ianuarie, Președintele UNBR a reiterat în scrisoarea adresată Președintelui Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea  împotriva SARS-Cov-2 că avocatura este domeniu esențial pentru funcționarea justiției și este nevoie de un standard unitar și comun de protecție pentru toate profesiile juridice, fără a-i exclude pe avocați. La acel moment avocatura nu era încă inclusă printre profesiile prioritare avute în vedere de către autorități.

În lipsa răspunsului așteptat, UNBR a transmis la 16 ianuarie Ministrului Justiției, Ministrului Sănătății și Coordonatorului Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea  împotriva SARS-Cov-2 iar la 17 ianuarie Președintelui României memorii prin care a semnalat că actul normativ care pregătește etapa a II-a de vaccinare include personalul cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora, personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și al autorității judecătorești, dar exclude profesia de avocat. UNBR a reamintit decidenților că activitatea avocaților este esențială pentru funcționarea serviciului public al justiției, confirmat de faptul că la instituirea stării de urgență s-a prevăzut ca avocații să ia măsurile necesare continuității activității. UNBR a atras atenția că avocații sunt cel puțin la fel de expuși ca lucrătorii instituțiilor din cadrul autorității judecătorești  și neincluderea lor în următoarea etapă de vaccinare poate conduce la o amplă și gravă tulburare a serviciului public a justiției, prin afectarea însăși a continuității funcționării acestuia. Toate adresele transmise pot fi consultate pe pagina de internet a UNBR, la punctul de informare Covid 19.

UNBR transmite mulțumiri autorităților și instituțiilor statului care au recepționat cu bună-credință argumentele expuse de profesia de avocat.

Hotărârea de Guvern, adoptată la data de 20 ianuarie 2021, prin care a fost aprobată continuarea strategiei de vaccinare la nivel național poate fi citită integral AICI.”

***

Miercuri, 20 ianuarie 2021, Guvernul României a adoptat proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, precum și unele măsuri organizatorice privind procesul de vaccinare.

Capitolul XI, subcapitolul 2, punctul 2 al literei C, punctul (ii) al literei b) se modifică și va avea următorul cuprins:

„ii) personalul în activitate din cadrul celorlalte instituții din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției și avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

::  Proiectul

***

Duminică, 17 ianuarie 2021, Uniunea Națională a Barourilor din România a transmis Președintelui României următoarea adresă semnată de av. dr. Traian-Cornel Briciu, Președintele UNBR: ”În contextul efortului de vaccinare împotriva COVID-19 în România solicităm implicarea Președintelui României în rezolvarea cererilor formulate de Uniunea Națională a Barourilor din România, privind includerea avocaților în etapa a 2-a de vaccinare.

În mod indiscutabil Justiția reprezintă un element esențial al funcționarii statului. Activitatea desfășurată de avocați este esențială pentru justiție deoarece aceasta nu poate funcționa fără prezența avocaților. Acest lucru este reflectat fără echivoc în următoarele prevederi legale:

„În exercitarea profesiei, avocații sunt parteneri indispensabili ai justiției, ocrotiți de lege, fără a putea fi asimilați funcționarilor publici …” [art. 38 alin. (1) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat].

Activitatea declarată de lege ca fiind ,,indispensabilă” unui serviciu esențial, respectiv cel al justiției, este la rândul ei esențială.

Neincluderea avocaților în etapa în care se asigură protecția sanitară persoanelor care desfășoară activitatea în domeniul autorității judecătorești ar intra în contradicție cu definirea activității acestora ca fiind „indispensabilă” justiției și ar fi de natură să stabilească un standard de protecție sanitară diferit pentru persoane care lucrează în același domeniu, cu calități diferite, dar deopotrivă esențiale funcționării sistemului judiciar.

Precizăm că, în activitatea lor profesională avocații sunt expuși unor riscuri crescute la infectare, ca urmare a deplasărilor pe care le efectuează în interes profesional (deplasări la urmărire penală, la penitenciare, activități prelungite în sediile instanțelor – locuri în care există interacțiune în primul rând cu ceilalți actori ai autorității judecătorești), motiv pentru care  vă adresăm rugămintea de a sprijini acordarea unui tratament egal al avocaților cu cel acordat personalului autorității judecătorești.

Cuprinderea avocaților în etapa a 2-a de vaccinare reprezintă un aspect de coerență a circuitului de protecție sanitară, având în vedere că aceștia sunt cel puțin la fel de expuși ca lucrătorii instituțiilor din cadrul autorității judecătorești și prin natura activității intră în contact cu lucrătorii din instituțiile autorității judecătorești.

Neincluderea profesioniștilor avocați în etapa a 2-a de vaccinare poate atrage riscul să se producă o amplă și gravă tulburare a serviciului public a justiției, prin afectarea însăși a continuității funcționării acestuia.

Indiferent de domeniul în care activează, toți avocații asigură continuitatea serviciului public al justiției și fără prezența acestora nu se poate realiza o garanție esențială a statului de drept, respectiv dreptul la apărare. Acest drept este recunoscut prin dispozițiile constituționale și se referă la toate cauzele, indiferent că sunt civile sau penale, avocatura fiind singura profesie liberală care este menționată în mod expres în Constituția României, aspect ce marchează în mod suplimentar și decisiv caracterul general esențial al activității avocațiale („În tot cursul procesului, părțile au dreptul să fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu” – art. 24 Constituția României).

Tocmai pentru motivul că activitatea avocaților este esențială pentru funcționarea serviciului public al justiției, la instituirea stării de urgență s-a prevăzut ca avocații să ia măsurile necesare continuității activității, cu observarea regulilor de disciplină sanitară iar nerespectarea acestei obligații a constituit pentru avocați abatere disciplinară ce se sancționează cu excluderea din profesie.

Corpul profesional al avocaților a înțeles dificultățile generate de starea de pandemie, a înțeles să se mobilizeze pentru a asigura continuitatea serviciului public al justiției inclusiv în perioada stării de urgență, dar nu poate privi drept acceptabilă o poziționare inferioară sub aspectul tratamentului de protecție sanitară față de cei care activează în domeniul autorității judecătorești, un astfel de tratament nefiind justificat nici sub aspect legal și nici sub aspectul circuitului sanitar.

Vă asigurăm de faptul că putem susține informațional și logistic, în limitele legii, orice aspect necesar în adoptarea unei soluții în legătura cu solicitările noastre.”

***

Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, Uniunea Națională a Barourilor din România a transmis către Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, și Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-Cov-2 următoarea adresă semnată de av. dr. Traian-Cornel Briciu, Președintele UNBR: ”Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin HG nr. 1031/2020 nu conține prevederi privind includerea avocaților etapa a 2-a de vaccinare, ca făcând parte din categoria „lucrătorilor care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale”. Actul normativ prevede la CAPITOLUL XI: Organizarea şi desfășurarea campaniilor de vaccinare împotriva COVID-19,  SUBCAPITOLUL 2, lit. C ca făcând parte din această categorie, printre altele:

(i) personal-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere şi instituții subordonate acestora;

(ii) personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale şi al autorității judecătorești.

Având în vedere riscul ca profesioniștii avocați să nu fie incluși în etapa a 2-a de vaccinare și, ca urmare a acestui fapt, riscul să se producă o amplă și gravă tulburare a serviciului public a justiției, vă rugăm să întreprindeți măsuri pentru introducerea corpului profesional al avocaților în etapa a 2-a de vaccinare, ca persoane care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.

În mod indiscutabil Justiția reprezintă un element esențial al funcționarii statului.

La fel de indiscutabil este că Justiția nu se poate realiza fără avocați. Acest lucru este reflectat fără echivoc în următoarele prevederi legale:

„În exercitarea profesiei, avocații sunt parteneri indispensabili ai justiției, ocrotiți de lege, fără a putea fi asimilați funcționarilor publici …” [art. 38 alin. (1) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat].

Activitatea declarată de lege ca fiind ,,indispensabilă” unui serviciu esențial, respectiv cel al justiției, este la rândul ei esențială.

Orice soluție care nu include avocații în etapa în care se asigură protecția sanitară persoanelor care desfășoară activitatea în domeniul autorității judecătorești este contrară definirii activității acestora ca fiind „indispensabilă” justiției și ar fi de natură să stabilească un standard de protecție sanitară diferit pentru persoane care lucrează în același domeniu, cu calități diferite, dar deopotrivă esențiale funcționării sistemului judiciar.

Indiferent de domeniul în care activează, toți avocații asigură continuitatea serviciului public al justiției și fără prezența acestora nu se poate realiza o garanție esențială a statului de drept, respectiv dreptul la apărare. Acest drept este recunoscut prin dispozițiile constituționale și se referă la toate cauzele, indiferent că sunt civile sau penale, avocatura fiind singura profesie liberală care este menționată în mod expres în Constituția României, aspect ce marchează în mod suplimentar și decisiv caracterul general esențial al activității avocațiale („În tot cursul procesului, părțile au dreptul să fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu” – art.24 Constituția României).

Tocmai pentru motivul că activitatea avocaților este esențiala pentru funcționarea serviciului public al justiției, la instituirea stării de urgență s-a prevăzut ca avocații să ia măsurile necesare continuității activității, cu observarea regulilor de disciplină sanitară iar nerespectarea acestei obligații constituie abatere disciplinară și se sancționează cu excluderea din profesie.

Așa cum am arătat și în cadrul unor corespondențe anterioare, dincolo de argumentele de netăgăduit sub aspect legal, cuprinderea avocaților în etapa a 2-a de vaccinare reprezintă un aspect de coerență a circuitului de protecție sanitară, având în vedere că aceștia sunt cel puțin la fel de expuși ca lucrătorii instituțiilor din cadrul autorității judecătorești și prin natura activității intră în contact cu lucrătorii din instituțiile autorității judecătorești.

Corpul profesional al avocaților a înțeles dificultățile generate de starea de pandemie, a înțeles să se mobilizeze pentru a asigura continuitatea serviciului public al justiției inclusiv în perioada stării de urgență, dar nu poate privi drept acceptabilă o poziționare inferioară sub aspectul tratamentului de protecție sanitară față de cei care activează în domeniul autorității judecătorești, un astfel de tratament nefiind justificat nici sub aspect legal și nici sub aspectul circuitului sanitar.

Vă asigurăm de faptul că putem susține informațional și logistic, în limitele legii, orice aspect necesar în adoptarea unei soluții în legătura cu solicitările noastre.”

***

Vineri, 15 ianuarie 2021, Uniunea Națională a Barourilor din România a transmis Ministerului Justiției următoarea adresă semnată de av. dr. Traian-Cornel Briciu, Președintele UNBR: ”Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin HG nr. 1031/2020 nu conține prevederi privind includerea avocaților etapa a 2-a de vaccinare, ca făcând parte din categoria „lucrătorilor care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale”. Actul normativ prevede la CAPITOLUL XI: Organizarea şi desfășurarea campaniilor de vaccinare împotriva COVID-19,  SUBCAPITOLUL 2, lit. C ca făcând parte din această categorie, printre altele:

(i) personal-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere şi instituții subordonate acestora;

(ii) personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale şi al autorității judecătorești.

Având în vedere riscul ca profesioniștii avocați să nu fie incluși în etapa a 2-a de vaccinare și, ca urmare a acestui fapt, riscul să se producă o amplă și gravă tulburare a serviciului public a justiției, vă rugăm să întreprindeți măsuri de susținere a introducerii corpului profesional al avocaților în etapa a 2-a de vaccinare, ca persoane care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.

***

Luni, 4 ianuarie 2021, Uniunea Națională a Barourilor din România a transmis către Col. Șef lucrări Dr. Valeriu Gheorghiță, Președinte al Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea  împotriva SARS-Cov-2, următoarea adresă semnată de av. dr. Traian-Cornel Briciu, Președinte UNBR:

„Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.) a luat act de răspunsul dumneavoastră la adresa UNBR din 01.12.2020 adresată Ministerului Sănătății prin care am solicitat includerea avocaților în categoria persoanelor care își desfășoară activitatea în domenii – cheie, avute în vedere pentru constituirea  grupurilor prioritare la administrarea (facultativă) a vaccinului.

Din Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin HG nr. 1031/2020 (CAPITOLUL XI: Organizarea şi desfășurarea campaniilor de vaccinare împotriva COVID-19, SUBCAPITOLUL 2, lit. C), reiese că sunt incluși în etapa a 2-a de vaccinare categoria lucrătorilor care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale, ca

(i) personal-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere şi instituții subordonate acestora; 

(ii) personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale şi al autorității judecătorești. 

Reiterăm solicitarea din adresa anterioară sus menționată, cu motivarea că neincluderea avocaților în etapa a 2-a de vaccinare ar conduce la următoarele consecințe:

– stabilirea unor standarde diferite de protecție între angajații statutului cu atribuții în ce privește desfășurarea activității în domeniile cheie indicate și avocați, care își exercită profesia în strânsă corelație cu personalul din domeniile cheie avute în vedere la instanțe, parchete, penitenciare, alte autorități ale statului;

– subminarea chiar a succesului strategiei de vaccinare, având în vedere că avocații intră în contact cu toți cei indicați în strategie a fi vaccinați în etapa a 2-a (i și ii), în special cu personalul de la instanțe și parchete (judecători, procurorii sau auxiliarii instanțelor judecătorești).

Subliniem faptul că avocatul este un profesionist indispensabil în actul de justiție iar activitatea judiciară, atât în domeniul penal, dar și în cel civil, nu se poate opri chiar și în actuala stare de pandemie iar aceasta se desfășoară preponderent prin participarea la ședințe de judecata, existând un risc ridicat de contaminare pentru toți participanții la actul judiciar.

Uniunea Națională a Barourilor din România vă stă la dispoziție pentru orice detaliu relativ la numărul total al avocaților, repartizarea pe barouri și orice alte informații sau acțiuni care pot conduce la o soluționare favorabilă a solicitărilor noastre.”

***

Marți, 1 decembrie 2020, Uniunea Națională a Barourilor din România a informat că a transmis către Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, următoarea adresă semnată de av. dr. Traian-Cornel Briciu, Președinte UNBR:

„Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.) apreciază strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus și, pe această cale, solicită includerea avocaților în categoria persoanelor care își desfășoară activitatea în domenii – cheie, avute în vedere pentru constituirea grupurilor prioritare la administrarea (facultativă) a vaccinului.

Justificăm această solicitare prin faptul că avocatul este un profesionist indispensabil în actul de justiție.

Activitatea judiciară nu se poate opri iar aceasta se desfășoară preponderent prin participarea la ședințe de judecata, existând un risc ridicat de contaminare pentru toți participanții la actul judiciar.

Avocații sunt expuși riscului de contaminare cu noul coronavirus prin raportare la specificul activității pe care o desfășoară, la fel ca si judecători, procurorii sau auxiliarii instanțelor judecătorești.

Neincluderea avocaților în categoriile de persoane ce constituie grupurile prioritare pentru administrarea vaccinului împotriva noului coronavirus ar fi de natură să creeze un standard diferit de protecție între personalul instanțelor și profesioniștii care sunt considerați de lege parteneri indispensabili ai justiției și care își desfășoară activitatea în aceleași locații. În cele din urmă, succesul strategiei de vaccinare depinde de caracterul coordonat al acesteia, fapt realizabil numai în condițiile în care toți cei care lucrează în instanțe și parchete, indiferent de poziția, în actul de justiție dispun de condiții egale.

Uniunea Națională a Barourilor din România stă la dispoziție pentru orice detaliu relativ la numărul total al avocaților, repartizarea pe barouri și orice alte informații sau acțiuni care pot conduce la o soluționare favorabilă a solicitărilor noastre.”

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul sanatatii, SELECTED TOP LEGAL, UNBR+INPPA+Barouri, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 8 de comentarii cu privire la articolul “UNBR cere vaccinarea prioritară a avocaților. UPDATE: Demersuri ref. includerea avocaților în etapa a doua de vaccinare. UPDATE: Avocații vor fi vaccinați în etapa a doua. UPDATE: Ghid ref. programarea avocaților pe platforma națională pentru vaccinarea împotriva COVID-19”

 1. Bună seara,

  De ce este ‘facultativa’ între paranteze?

  • Viorel PAPU spune:

   Poate din cauză că vaccinul nu este şi nu va fi obligatoriu?

   • Niciodata un cuvant nu se subliniaza punandu-l intre paranteze.
    Cuvantul se subliniaza asa: facultativa sau facultativa sau facultativa sau daca nu vrei sa introduci nicio alta chestiune asupra font ului, il pui intre liniute „- facultativa -„.
    Cand il pui intre paranteze, nicidecum nu-l subliniezi, ci il faci facultativ. Adica poate chiar sa lipseasca, la o adica.
    Sunt uimita ca avocatii de buna-credinta, chiar ei, ar putea considera altfel.
    Daca nu ei, atunci cine …

    A se compara

    „Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.) apreciază strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus și, pe această cale, solicită includerea avocaților în categoria persoanelor care își desfășoară activitatea în domenii – cheie, avute în vedere pentru constituirea grupurilor prioritare la administrarea facultativă a vaccinului.

    /

    „Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.) apreciază strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus și, pe această cale, solicită includerea avocaților în categoria persoanelor care își desfășoară activitatea în domenii – cheie, avute în vedere pentru constituirea grupurilor prioritare la administrarea – facultativă – a vaccinului.

    cu

    „Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.) apreciază strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus și, pe această cale, solicită includerea avocaților în categoria persoanelor care își desfășoară activitatea în domenii – cheie, avute în vedere pentru constituirea grupurilor prioritare la administrarea (facultativă) a vaccinului.

  • Ca să nu creadă avocații că îi va obliga cineva să se vaccineze, cum deja sunt discuții pe grupurile de Facebook.

   • Nu prea pare logic să pui în paranteză dacă vrei să subliniezi că vei accepta o astfel de vaccinare doar dacă e facultativă.
    Mie mi se pare că din contră.

    Trebuia fără să pună în paranteze, mai ales dacă nu se oferă nicio explicație suplimentară cu privire la alegerea de a pune în paranteză. De altfel, avem și declarația Prim-ministrului că va fi facultativ.

    A se compara

    „Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.) apreciază strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus și, pe această cale, solicită includerea avocaților în categoria persoanelor care își desfășoară activitatea în domenii – cheie, avute în vedere pentru constituirea grupurilor prioritare la administrarea (facultativă) a vaccinului.

    cu

    „Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.) apreciază strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus și, pe această cale, solicită includerea avocaților în categoria persoanelor care își desfășoară activitatea în domenii – cheie, avute în vedere pentru constituirea grupurilor prioritare la administrarea facultativă a vaccinului.

 2. Florin RADU spune:

  Vrea UNBR sa ne oblige sa facem vaccinul?
  Sper ca isi vor reprima acest gand.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD