Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Marian Enache, președintele CCR, salută decizia Comisiei Europene de a închide în mod oficial MCV pentru România


15 septembrie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept constituțional, Dreptul Uniunii Europene, Sistemul judiciar

Vineri, 15 septembrie 2023, Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României (CCR), a salutat decizia Comisiei Europene de închidere a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România, ca o reușită a instituțiilor fundamentale ale statului român și a diplomației românești, care au conlucrat pentru realizarea acestui obiectiv strategic de țară, potrivit unui comunicat

Președintele Curții a subliniat importanța principiului cooperării loiale între instituțiile statului și a constatat o solidaritate între acestea în analiza și dezbaterea obiectivelor naționale.

Ridicarea MCV este importantă atât pentru sistemul judiciar în ansamblu, cât și, în primul rând, pentru cetățenii români în exercitarea drepturilor și libertăților lor.

Președintele Curții a relevat importanța de a avea un act de justiție înfăptuit în mod constant și concordant cu standardele europene, în spiritul respectării și consolidării statului de drept ca fundament al Uniunii Europene.

Curtea Constituțională a României, prin rolul, funcțiile și deciziile sale, este  o curte de drepturi și libertăți, modelând exigențele și valorile statului de drept. Curtea Constituțională, prin aceste decizii, a consolidat independența justiției în România, a întărit rolul Consiliului Superior al Magistraturii în calitate de garant al justiției, a definit principiul cooperării loiale, a asigurat respectarea principiului separației și echilibrului puterilor în stat, ca principiu de organizare statală, a contribuit la protecția continuă a drepturilor și libertăților, care reprezintă nucleul statului de drept. Prin activitatea sa jurisdicțională, CCR a realizat procesul constituționalizării sistemului de drept, garantând supremația Constituției.

Justiția constituțională a fost și rămâne o condiție sine qua non a statului de drept în scopul garantării drepturilor și libertăților fundamentale, contribuind astfel,  prin controlul de constituționalitate a legilor, la dezvoltarea democrației constituționale în România.

Intervenția președintelui Curții Constituționale a României a fost transmisă în cadrul reuniunii organizate de Ministerul Justiției cu ocazia anunțului Comisiei Europene de închidere în mod oficial a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, a președintelui Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, a prim-ministrului, Ion-Marcel Ciolacu, a ministrului Justiției, Alina Ștefania Gorghiu, a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Daniel Grădinaru, a procurorului general al României, Alex Florin Florența, și a procurorilor șefi ai structurilor specializate de parchet. Curtea Constituțională a fost prezentă la acest eveniment prin președintele său și jud. Laura-Iuliana Scântei.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică