Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Despre puterea ocultă a transparenței decizionale


15 septembrie 2023 | Andrei SĂVESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

1. Despre transparență. Deciziile judecătorilor trebuie să fie motivate. Procesul legislativ trebuie să fie transparent, proiectele de legi trebuie publicate înainte de a fi adoptate, trebuie puse în dezbatere publică. Deopotrivă, politicienii trebuie să comunice în permanență acțiunile lor.

2. Efectul transparenței pentru decidenți. Adevărul este că transparența incomodează decidenții. Decidenții ar prefera să nu dea nimănui explicații pentru deciziile lor. Puterea se exercită cel mai bine ocult.

3. Efectul netransparenței pentru supuși. Luarea deciziilor în mod ascuns, netransparent, fără explicații, naște sentimentul nedreptății, pentru cei supuși deciziilor. În sine, acest sentiment nu este foarte supărător pentru decidenți, dar dacă ia amploare, este dirimant pentru ordinea socială/grupului social. De aceea, supușii (cei supuși deciziilor) trebuie să poată urmări deciziile care se iau de către cei aleși pentru a lua decizii. Cu alte cuvine, supușii trebuie să înțeleagă, măcar cât de cât, condiționările și constrângerile decidenților. Supușii trebuie să poată veghea când deciziile decidenților se îndepărtează de scopurile declarate ale acestora.

4. Transparența decizională este puterea poporului. Deși pare că slăbește puterea, în realitate transparența decizională este o forța care contrapune ideilor decidenților opinia publică. Într-adevăr, transparența decizională face ca deciziile să se adopte mai lent și mai greu, însă această încetineală este o contrapondere necesară într-o societate democratică la tendința decidenților de a decide autoritar, fără luarea în considerare a tuturor circumstanțelor și intereselor supușilor. Cu alte cuvinte, transparența decizionala este puterea poporului, ca o boare răcoroasă care mângâie frunțile înfierbântate.

5. Concluzie. Deși în aparență este o slăbiciune, în realitate transparența decizională are puterea de a consolida puterea decidenților.

Av. dr. Andrei Săvescu, SĂVESCU & ASOCIAȚII

* Idei expuse în cadrul Shaping Romania 2030: A Vision for Sustainable Progress, eveniment organizat de Academia de Studii Economice și Atlantic Council – Freedom and Prosperity Center, 27 iulie 2023.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică