Tribunalul Cluj. Sumele de bani provenite din activități ilicite (nu realizează conținutul constitutiv al infracțiunii de evaziune fiscală, art. 9 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 241/2005)
18 septembrie 2023 | Igor LĂCĂTUȘ
Tribunalul Cluj a reținut că, în prezenta cauză, problema care se impune a fi rezolvată este cea legată de posibilitatea de impozitare/taxare a sumelor de bani provenite din activități ilicite, în speță aceea de înșelăciune. Formularea unui răspuns general valabil nu ar putea fi făcut, inclusiv la nivelul practicii judiciare fiind identificate decizii în sens pozitiv sau negativ, însă un argument juridic în sensul imposibilității unei astfel de soluții este dată chiar de textul legal normativ incident. Astfel potrivit prevederilor art. 9 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 241/2005, constituie infracțiunea de evaziune fiscală, omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. Chiar dacă textul de incriminare nu precizează expres că operațiunile și veniturile realizate trebuie să aibă caracter licit, această condiție rezultă din faptul că infracțiunea de evaziune fiscală prevăzută și pedepsită de art. 9 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 241/2005 are ca situație premisă existența unei ,,obligații legale” de a plăti taxe sau impozite pentru anumite activități prestate sau bunuri deținute de către un contribuabil sau de o persoană impozabilă, prevăzute de legislația fiscală.
Prin urmare, în cazul în care veniturile realizate au un caracter ilicit, cum este și cel din prezenta cauză (sumele de bani obținute în urma comiterii infracțiunii de înșelăciune reprezintă bunuri dobândite prin săvârșirea faptei prevăzute de legea penală în sensul art. 112 alin. (1) lit. e) din Codul penal care sunt supuse confiscării speciale, dacă nu sunt restituite persoanei vătămate și în măsura în care nu servesc la despăgubirea acesteia), neevidențierea acestora în documentele legale nu realizează conținutul constitutiv al infracțiunii de evaziune fiscală, în acest sens pronunțându-se și Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, prin Decizia nr.342/A/2015 din data de 07.10.2015. Situația juridică este similară cu cea reținută și prin Decizia penală nr. 2885/2012 pronunțată de Î.C.C.J. care, a statuat în sensul în care determinant în pronunțarea soluției de clasare pentru lipsa laturii obiective (a infracțiunii de evaziune fiscală prev. de art. 9 alin. (1) lit. a), în speță) este modul în care făptuitorul a intrat în posesia bunurilor, în speță acesta intrând în posesia acestora prin comiterea unei infracțiuni de sustragere (furt).
Activitatea infracțională care se circumscrie faptei de evaziune fiscală prevăzută de art. 9 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 241/2005 se referă la omisiunea evidențierii în actele contabile ale societății, a operațiunilor comerciale desfășurate și a veniturilor încasate, cauzându-se astfel, prin derularea fără autorizarea BNR a unei activități de depozite și fonduri rambursabile de la public, un prejudiciu în sumă de … bugetului consolidat al statului, or aceste operațiuni comerciale ce reprezintă activități de consultanță pentru afaceri și management se circumscriu laturii obiective a infracțiunilor de înșelăciune prevăzută și pedepsită de art. 244 alin. (1) și (2) din Codul penal, pentru care s-a dispus trimiterea în judecată. (Încheiere finală camera consiliu nr. 1440/2022 din 15.12.2022, pronunțată de Tribunalul Cluj, cod RJ 6279gg8d9)
Avocat Igor Lăcătuș
MOȚEC Ștefan – Cabinet de Avocat
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro