Secţiuni » Materii / Arii de practică » Business » Construcţii
Construcţii
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Construcții Fiscalitate Opinii SELECTED

Imobiliare. Nici nu vă imaginați ce urmează…

18 septembrie 2023 | Dragoș DRAGOTEANU
Dragoş Dragoteanu

Dragoş Dragoteanu

Intr-un interviu dat anul trecut am spus ca anii 2023 si 2024 vor fi cei mai grei din ultimii 30 de ani, raportat la numarul de tranzactii. Vazand ca unii „experti” din domeniu au inceput deja sa bata campii ca in 2024 piata isi va reveni, revin aici cu cateva detalii legate de perioada urmatoare.

Anul viitor este un an electoral, cu tot ”tacamul” de alegeri, ca niciodata. Intr-un an cu turbulente politice, potentialii investitori au reale motive sa amane planurile pana cand afla cine ajunge la putere si ce ganduri are. In ultimul trimestru al anului in curs, anticipez ca se vor incheia tranzactii spre jumatate fata de numarul celor finalizate anul precedent, in aceeasi perioada. Motivul? Investitorii au nevoie de timp ca sa se obisnuiasca cu noile impozite si taxe imobiliare, pe care guvernul le ”slefuieste” cu grija.

In Romania peste 96% dintre cetateni sunt (co)proprietari pe cel putin o unitate locativa. De ce ar investi in continuare cand, dupa pandemie, turismul a explodat? Oamenii au reinceput sa calatoreasca, sa traiasca frumos/ mai bine, sa se sparga in figuri si consuma ceea ce nu au putut in pandemie. Viata e scurta, parca nu merita sa investesti la infinit in imobiliare, ci si in tine. De altfel, rata de amortizare a unui apartament depaseste astazi 25 de „anisori” pe zona rezidentiala. Comparati 4% pe an – castig maxim din inchirierea unui imobil – cu minim 7%, cat ofera orice banca serioasa.

Piata de capital (BVB) a devenit un concurent serios al pietei imobiliare. Odata cu listarea H2O (Hidroelectrica) romanii au prins gustul riscului, jucand si pe bursa. Avand in vedere apetitul anterior de la jocurile de noroc, pariuri, pacanele etc. e clar ca imobiliarele au devenit una dintre optiunile investitionale. Era si timpul sa apara alternative. Ca sa nu mai vorbesc de titlurile de stat, emise de Ministerul Finantelor, care sunt o mana cereasca pentru cei care gandesc in euro. Piata e saturata de oferte nevandabile, listate doar ca sa se afle in treaba.

Avand in vedere ca 90% dintre agentii imobiliari sunt niste trepadusi in domeniu – imi asum procentul in deplina cunostinta de cauza! – si nu inteleg mare lucru din ce se intampla in piata, unii au renuntat deja la a mai activa in domeniu, iar ceilalti nu mai dau anunturi pentru ca ies in pierdere, avand in vedere ca nu (prea) mai intermediaza nimic. De aici si numarul redus de oferte pe piata. Sporadic, mai sunt si proprietari care dau anunturi direct, ca sa testeze piata, nestiind ca sansele de vanzare tind spre zero avand in vedere preturile pe care le cer.

Situatia urbanistica in Bucuresti este pe butuci. Primarul capitalei vrea un oras pentru oameni, nu investitori, in interes public. Numai ca parcurile pe care le gestioneaza arata dezastruos. Herastraul si Cismigiu au devenit o mostra de nesimtire si neputinta a administratiei centrale. La asa ”grija” fata de mediu, poti sa stai si fara apa calda. Denumirea ”Salvati Bucurestiul” se potriveste perfect cu actuala stare de degradare in care a ajuns capitala, pe mana „salvatorilor” alesi.

Oamenii de afaceri au obosit sa alerge dupa autorizatii si renunta la din ce in ce mai multe proiecte. S-a ajuns atat de departe incat Primarul General cere anularea in instanta a sute de autorizatii emise de primarii de sector. In aceste conditii, persoanele fizice cu cash asteapta alte vremuri, fiind debusolati de riscul investitiilor imobiliare.

Creditarea in 2023 s-a sustinut din refinantari si cine a avut nevoie sa se repozitioneze financiar, accesand o oferta putin mai buna, a facut-o deja. In 2024 nu prea mai are cine sa se refinanteze. Numai firmele mari si clientii solvabili vor fi bagati in seama in viitorul apropiat. Atata timp cat bancile ”parcheaza” banii la BNR cu o dobanda de 6%, de ce s-ar mai risca cu romanii de rand? Nu m-as mira ca bancherii sa-i ridice in curand o statuie lui Isarescu! Neam de neamul lor n-a visat sa faca miliarde de euro profit, numai din tastatura. Jos palaria, fericitilor!

In Statele Unite, va confirm ca cel putin 60% din birourile din marile orase americane sunt goale. Strazi intregi de spatii comerciale asteapta noi chiriasi, fiind momentan inchise. In fata lor, chiar pe trotuar, unele spatii au fost „cucerite” de homeless-i. In Piata Victoriei din Bucuresti s-au vandut recent 2 imobile, construite dupa 2000, scoase la licitatie, cu un pret de sub 1.000 euro/ mp. Daca nu ma credeti, accesati site-urile de executari silite, ca nu pot sa dau nume. Noii proprietari, daca nu vor transforma aceste cladiri – cu destinatie actuala office clasa B – in hoteluri sau spitale/ clinici, in opinia mea, au cumparat niste imobile ”muzeu”, care vor avea chiriasi din cand in cand.

Sa ne intelegem… Tranzactiile imobiliare se fac si in vremuri de criza, de recesiune, chiar si de razboi. Diferenta se face cand unii castiga si altii pierd, in aceleasi conditii de piata. Ceea ce urmeaza face parte din imaginatia individuala, pe care fiecare trebuie sa si-o asume. Va doresc inspiratie!

Dragoș Dragoteanu
Certified International Property Specialist

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice