Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Dreptul Uniunii Europene Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Ridicarea MCV pentru România

19 septembrie 2023 | Elena ALBU
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 229/94 din 18 septembrie 2023 a fost publicată Decizia (UE) 2023/1786 a Comisiei din 15 septembrie 2023 de abrogare a Deciziei 2006/928/CE de stabilire a unui mecanism de cooperare și de verificare a progresului realizat de România în vederea atingerii anumitor obiective de referință specifice în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției.

În raportul său din 26 septembrie 2006 privind stadiul pregătirii Bulgariei și României pentru aderarea la UE , publicat înainte de aderarea României la Uniune, Comisia a identificat o serie de aspecte, în special în ceea ce privește responsabilitatea și eficiența sistemului judiciar și a organismelor de aplicare a legii din România, în privința cărora erau încă necesare progrese suplimentare pentru a asigura capacitatea de a pune în aplicare și de a aplica măsurile adoptate în vederea instituirii pieței interne și a spațiului de libertate, securitate și justiție.

La 13 decembrie 2006, Comisia a adoptat Decizia 2006/928/CE de stabilire a unui mecanism de cooperare și de verificare a progreselor realizate de România în vederea atingerii a patru obiective de referință specifice în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției. Decizia respectivă prevede că aceasta trebuie abrogată atunci când toate obiectivele de referință au fost îndeplinite în mod satisfăcător.

Decizia 2006/928/CE prevede obligația României de a raporta periodic Comisiei cu privire la progresele înregistrate în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de referință. Comisia a comunicat Parlamentului European și Consiliului propriile observații și constatări cu privire la raportul României pentru prima dată în iunie 2007 și, de atunci, a prezentat rapoarte periodice. Fiecare raport al Comisiei a fost întocmit în urma unei analize atente, pe baza cooperării strânse cu autoritățile naționale, precum și a contribuțiilor societății civile și ale altor părți interesate și observatori.

În concluziile raportului său din noiembrie 2022, Comisia a menționat trei angajamente specifice asumate de guvernul român. Președintele României a informat Comisia, prin scrisoarea din 28 iunie 2023, cu privire la măsurile luate pentru îndeplinirea acestor angajamente. În primul rând, România s-a angajat să analizeze în continuare și să țină seama în cea mai mare măsură de avizele Comisiei de la Veneția cu privire la legile justiției și, pe un plan mai general, cu privire la necesitatea adoptării unor acțiuni suplimentare. A fost înființat un grup de experți la nivel înalt care să reflecteze asupra unor soluții legislative adecvate pentru a da curs avizului Comisiei de la Veneția, cu scopul de a consolida și mai mult eficiența și independența sistemului judiciar. În al doilea rând, România s-a angajat să finalizeze revizuirea Codului penal și a Codului de procedură penală, pentru a asigura alinierea acestora la deciziile pe care Curtea Constituțională a României le-a adoptat din 2016 până în prezent. Legislația în acest sens a fost adoptată de Parlamentul României la 28 iunie 2023. Finalizarea revizuirii celor două coduri face parte, de asemenea, din angajamentele asumate de România în cadrul planului său de redresare și reziliență. În cele din urmă, Guvernul României și-a exprimat încrederea în capacitatea noului Consiliu Superior al Magistraturii de a contribui la dinamismul reformei și de a da un nou impuls transparenței și responsabilității. Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat o declarație de principii privind transparența și responsabilitatea, pe care a publicat-o la 3 aprilie 2023.

Prin urmare, toate obiectivele de referință stabilite în Decizia 2006/928/CE și clarificate prin cele douăsprezece recomandări din raportul din ianuarie 2017 și cele opt recomandări suplimentare din raportul din noiembrie 2018, precum și angajamentele specifice enumerate în concluziile raportului din 2022, au fost îndeplinite în mod satisfăcător.

Comisia a prezentat comisiei competente din cadrul Parlamentului European raportul său din noiembrie 2022 privind progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare. Comisia a ținut seama în mod corespunzător de observațiile primite din partea Parlamentului European prin scrisoarea președintei Parlamentului European din 6 februarie 2023.

Comisia a prezentat grupului de lucru relevant al Consiliului raportul său din noiembrie 2022 privind progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare, iar Comisia a ținut seama în mod corespunzător de raportul președinției Consiliului din 16 decembrie 2022.

La 5 iulie 2023, Comisia a informat Consiliul cu privire la intenția sa de a abroga Decizia 2006/928/CE de instituire a unui mecanism de cooperare și de verificare pentru România și de a încheia definitiv mecanismul. Această intenție a fost comunicată și Parlamentului European. Prin scrisoarea din 26 iulie, Consiliul a luat act de intenția Comisiei de a încheia în mod oficial mecanismul de cooperare și verificare pentru Bulgaria și România.

Prin urmare, Decizia 2006/928/CE se abrogă.

Prezenta decizie intră în vigoare în 9 octombrie 2023.

Consilier juridic Elena Albu

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership  
 

© 2003-2024 JURIDICE.ro
Despre noi  Website map  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri