Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Articole, Fiscalitate, Noutăți legislative, SELECTED

Modificări ale legislației fiscale și contabile

8 martie 2021 | Alexandru CRISTEA
Alexandru Cristea

Alexandru Cristea

În Monitorul Oficial nr. 197/26.02.2021 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 13/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și a Legii contabilității nr. 82/1991, în vigoare începând cu 26 februarie 2021, cu câteva excepții menționate mai jos.

1. Modificări aduse Codului fiscal

Se clarifică situația privind deductibilitatea cheltuielilor înregistrate în tranzacțiile efectuate cu persoane situate în Lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, noile prevederi fiind aplicabile doar jurisdicțiilor din Anexa I, rezolvând astfel problema tranzacțiilor cu entități rezidente în țări precum Turcia, Maroc, Australia.

Astfel, cheltuielile înregistrate în relație cu o persoană situată într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclus în Anexa II, reprezintă cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal începând cu trimestrul I al anului 2021.

Se clarifică tratamentul fiscal aplicabil veniturilor din salarii pentru avantajele în bani și/sau natură acordate atât de angajator, cât și de terți. Aceste prevederi se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii martie 2021.

Noul termen de depunere a declarației anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică și entitățile supuse regimului transparenței este 15 aprilie.

Sunt uniformizate prevederile privind noul plafon de 4,5 milioane lei cifră de afaceri pentru a aplica sistemul de TVA la încasare (în vigoare începând cu 1 martie 2021).

2. Modificări aduse Legii contabilității

Principalele modificări aduse Legii contabilității se referă la:

– Introducerea obligativității de a organiza și conduce contabilitate proprie, potrivit prevederilor contabile pentru persoanele juridice străine care desfășoară activități în România prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente, precum și pentru persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România.

– Se aduc clarificări în ceea ce privește entitățile pentru care normele și reglementările contabile se emit de către Banca Națională a României, respectiv instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare, instituțiile de plată și instituțiile emitente de monedă electronică, Fondul de garantare a depozitelor bancare, precum și pentru orice alte entități care intră în sfera sa de reglementare contabilă.

– Situațiile financiare anuale consolidate sunt însoțite de raportul consolidat al administratorilor, raportul de audit, precum și raportul consolidat privind plățile către guverne, în cazul în care reglementările contabile aplicabile prevăd obligația întocmirii acestuia.

– Se stabilește faptul că informațiile cu caracter public, cuprinse in situațiile financiare/raportările contabile anuale sunt cele publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor. Acestea se stabilesc prin ordin al Ministrului Finanțelor.

– Completarea listei privind contravențiile și amenzile aferente, precum și clarificări cu privire la persoanele care constată contravențiile și aplică amenzile  – aceste prevederi intră în vigoare în 30 de zile de la data publicării Ordonanței.

Alexandru Cristea, Tax Partner ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII TAX

:: English version

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică