Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti

ȘOMLEA & ASOCIAȚII obține pentru UNTOLD anularea parțială a HG nr. 1502/2007 privind cuantumul timbrului monumentelor istorice
04.12.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: C. administrativ, Content, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Prin Sentința civilă nr. 188/2020, Curtea de Apel Cluj, Secția Contencios Administrativ și Fiscal, a admis în parte cererea de chemare în judecată promovată de către UNTOLD SRL în contradictoriu cu GUVERNUL ROMÂNIEI și INSTITUTUL NAȚIONAL AL PATRIMONIULUI și a dispus anularea art.10 alin.1 din Normele Metodologice privind cuantumul timbrului monumentelor istorice, aprobate prin H.G. nr.1.502/2007.

Prevederea anulată stipula următoarele: „În cazul nevirării la termen a sumelor datorate, se aplică dobânzi şi penalităţi de întârziere în cuantum de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere”.

Dat fiind caracterul normativ al actului administrativ atacat, sentința Curții de Apel Cluj are potențial de efecte generale (erga omnes).
UNTOLD SRL a fost reprezentată de către ȘOMLEA ȘI ASOCIAȚII, prin avocații RADU ȘOMLEA, ADRIAN MANOLE și RALUCA MIHAT.

Radu Șomlea, avocat coordonator: „În calitate de partener coordonator, mă bucură faptul că am reușit să identificăm în cadrul biroului o soluție atât de grozavă pentru mandatul deloc simplu încredințat de către UNTOLD, în condițiile în care sunt zeci de dosare în toată țară având ca obiect plata timbrului monumentelor istorice și a penalităților de întârziere. Îl remarc pe această cale pe Adrian, care a generat această idee și este motorul principal la dosarului.”

Adrian Manole, avocat senior: „Frumusețea acestei hotărâri este dată de efectele generale pe care le poate produce. Deși a pornit din intenția de rezolva situația particulară a UNTOLD, acest litigiu ar putea sfârși prin a rezolva situațiile similare a tuturor celor obligați la plata timbrului monumentelor istorice și a penalităților de întârziere aferente care, de cele mai multe ori, urcă spre cote amețitoare.

Raluca Mihat, avocat senior: „Chiar dacă nu este definitivă, hotătârea Curții de Apel Cluj este un semnal important transmis politicii de colectare a timbrului monumentelor istorice, dar și a altor taxe similare”.

Șomlea și Asociații este o firmă de avocatură cu sediul în Cluj-Napoca, ce din 2007 este asociată cu Țuca, Zbârcea și Asociații.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti