

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 407 din 3 decembrie 2020 a fost publicată Decizia nr. 1815/2020 privind încheierea Acordului dintre Uniunea Europeană și guvernul Republicii Populare Chineze privind cooperarea referitoare la indicațiile geografice și protejarea lor.
Context european
Acordul dintre Uniunea Europeană şi China prin care sunt protejate 100 de indicații geografice (IG) europene în China și 100 de IG din China în UE împotriva imitaţiilor şi a uzurpării este primul acord economic și comercial semnat vreodată cu China şi promite să stimuleze exporturile de produse agroalimentare din Europa către China, care se ridicau deja, în anul 2019, la 14.5 miliarde de euro.
Acest acord a fost încheiat pentru prima dată în luna noiembrie 2019 şi a fost semnat de Uniunea Europeană și China la 14 septembrie 2020. Acesta implică introducerea unor beneficii comerciale reciproce, dar și produse de calitate pe piețele ambelor părți.
Implicaţii pentru UE şi România
Lista UE a specialităţilor agroalimentare care vor fi protejate în China include produse IG renumite, precum Cava, Champagne, Feta, Irish Whiskey, Münchener Bier, Ouzo, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma și Queso Manchego. În ceea ce privește produsele chinezești, lista include, de exemplu, Pixian Dou Ban (pastă de fasole Pixian), Anji Bai Cha (ceai alb Anji), Panjin Da Mi (orez Panjin) și Anqiu Da Jiang (ghimbir Anqiu).
Printre specialităţile agroalimentare protejate împotriva imitațiilor și a uzurpării se numără şi un produs românesc – Vinul de Cotnari.
Din perspectivă juridică, atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru China, acordul este o măsură adecvată pentru protejarea cu mai multă fermitate a drepturilor de proprietate intelectuală.
„Produsele europene cu indicație geografică sunt recunoscute în întreaga lume pentru calitatea lor. Deoarece au încredere în originea și autenticitatea acestor produse, consumatorii sunt dispuși să plătească un preț mai mare, recompensând astfel fermierii. Acest acord este o dovadă a angajamentului nostru de a colabora îndeaproape cu partenerii noștri comerciali, cum ar fi China. Este o victorie pentru ambii semnatari ai acordului, deoarece consolidează relațiile noastre comerciale, aduce beneficii sectoarelor noastre agricole și alimentare, precum și consumatorilor de ambele părți”, a declarat comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, potrivit unui comunicat.
În termen de doi ani de la data intrării în vigoare a prezentului acord, părțile evaluează progresele realizate în ceea ce privește extinderea domeniului de aplicare al protecției prevăzut în acord și realizează ulterior o revizuire din doi în doi ani. Domeniul de aplicare al acordului va fi extins pentru a include pe lista indicaţiilor geografice şi produse artizanale, ținând seama de evoluțiile legislative ale părților.
Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.