Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Despre depășirea specialității medicale în tratarea Covid. Consecințe de lege lata, propuneri de lege ferenda
07.12.2020 | Doru COSTEA

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Doru Costea

Doru Costea

– What do you expect from your future ?
– To see what will happen to my past…

O precizare de principiu: textul de față se vrea o pledoarie în favoarea protejării medicilor. A tuturor medicilor, indiferent de specialitate. Sunt convins că toți își doresc să participe la lupta împotriva virusului ce face ravagii în România și în lume.

Numai că legislația noastră e depășită în privința protecției lor în contextul pandemic actual.

Cu toate eforturile, notabile, făcute cu bună credință de organismul reprezentativ al medicilor, CMR, guvernul dă o Ordonanță de Urgență, 197/2020.

SĂ FIE CLAR, această OUG nu schimbă nimic în privința expunerii medicilor de ALTĂ SPECIALITATE, în tratamentul Covid. Aceștia rămân (incă) juridic vorbind, sub riscul incidenței sancțiunilor penale și răspunderii civile despre care am vorbit în postările anterioare, cu privire la depășirea  competențelor de specialitate consemnate în ALP (autorizația de liberă practică).

De ce medicii DE ALTĂ SPECIALITATE nu sunt NICI ACUM protejați de răspunderea juridică civilă și penală instituită de legea 95 pe 2006 pentru depășirea limitelor specialitășii, chiar și după modificarea acestei legi prin recenta OUG 197/2020?

Pentru că textele de sub art. 1 și 2 din OUG 197/2020, se referă doar la categoria medicilor rezidenți, precum și a „medicilor care își exercită profesia cu competente limitate”. Medicii cu competențe limitate, sunt definiti la art. 376 (1^3) din Legea 95/2006, ca fiind „medicii care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 64 lit. d) şi care nu au dobândit un titlu de medic specialist în una din specialităţile medicale, clinice și paraclinice prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, (…) exercită profesia cu competenţe limitate SUB ÎNDRUMAREA ŞI SUPRAVEGHEREA UNUI MEDIC DE MEDICINĂ GENERALĂ CU DREPT DE LIBERĂ PRACTICĂ, RESPECTIV A UNUI MEDIC SPECIALIST CU DREPT DE LIBERĂ PRACTICĂ, … (…).

Ce se întâmplā cu marea masă a medicilor specialiști (medici cu competențe depline, în limitele specialității), cei definiți de art. 386, respectiv:

a) medic de medicină generală pentru medicii care întrunesc condiţiile prevăzute la art. 64 lit. d);

b) medic specialist în una dintre specialităţile clinice sau paraclinice prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale (…)?

Ei bine, vor rămâne sub riscul răspunderilor prevăzute de art. 653 al (4) din legea (5/2006) care dispune ca:

„Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei și atunci când își depășește limitele competenței, cu excepția cazurilor de urgență în care nu este disponibil personal medical ce are competența necesară.

(5) Răspunderea civilă reglementată prin prezenta lege nu înlătură angajarea răspunderii penale, dacă fapta care a cauzat prejudiciul constituie infracțiune conform legii.

Cu riscul sa ma repet, depășirea competențelor de specialitate constituie infracțiune, și în consecință medicii obligați să efectueze acte medicale pentru o specialitate pentru care nu au autorizație de liberă practică trebuie protejați printr-o lege sau OUG care SĂ SUSPENDE TEMPORAR, pe parcursul pandemiei, limitările mai sus evocate, CA ȘI CONSECINȚELE RĂSPUNDERII CIVILE ȘI PENALE.

Nu trebuie să confundăm situația de urgență avută în vedere de Legea 95/2006 care privește īmprejurări concrete, excepționale, individuale, cu caracter neprevizibil, intâmplător.

Terminologia juridică are acuratețea unui bisturiu, impropriu folosită poate produce serioase vătămări. Să vedem ce înseamnă urgentă, în accepțiunea de lege lata (textul legii 95/2006 fiind redactat înainte de pandemie).

Situația de urgență presupune o apreciere subiectiva din două perspective:

– pe de o parte, ea este una cu caracter excepțional, când efectiv ești singurul medic la fața locului, și intervii;

– pe de altă parte, are caracter întâmplator, imprevizibil, ești pe stradă, în avion, la locul unui accident și esti singurul medic.

NU putem vorbi despre situație de urgență care să exonereze medicul de răspunderea pentru actele medicale ce depășesc specialitatea pentru care au primit drept de liberă practică, în condițiile în care, prin Ordin al MS, sunt instituite proceduri clare, ORGANIZATE (deci nu întâmplătoare)  ANTICIPABILE ȘI PREVIZIBILE, de transfer și tratament, către spitale (și medici) de altă specialitate (spitalele fiind obligate în situații de urgență, să asigure logistica necesară, inclusiv specialiști în domeniul respectiv)

Pe de altă parte, această categorie de medici, de altă specialitate, au încheiate asigurări de malpraxis CARE SUNT CIRCUMSCRISE SPECIALITĂȚII, consemnate în ALP.

Or depășirea limitelor acestei specialități lasă medicii în afara acoperirii contractului de asigurare…

ASPECTUL AR TREBUI DISCUTAT ȘI CU SOCIETĂȚILE DE ASIGURARE ȘI / SAU CU MINISTERUL SĂNĂTĂȚII ȘI AL FINANȚELOR, CARE SĂ CREEZE UN FOND DESTINAT ACOPERIRII producerii UNOR EVENTALE RISCURI.

REPET: medicii nu cer impunitate, e un blam nemeritat aruncat asupra lor. Medicii se vor protejați de inconsecvențele din lege, cu privire la răspunderea civilă și penală. Astfel, după o lunga poliloghie în care textul art. 653, paragraful (4) din Legea sănătății, în care se arată că „personalul medical RĂSPUNDE CIVIL, pentru prejudiciile cauzate în exercitarea profesiei și ATUNCI CÂND ÎȘI DEPĂȘEȘTE LIMITELE COMPETENȚEI, cu EXCEPȚIA CAZURILOR DE URGENȚĂ ÎN CARE NU ESTE DISPONIBIL PERSONALUL MEDICAL CE ARE COMPETENȚA NECESARĂ” legiuitorul intervine aiuritor și dispune în paragraful imediat următor că: „răspunderea civilă, reglementată mai sus, pentru situații de urgență NU ÎNLĂTURA RĂSPUNDEREA PENALĂ: Astfel, art. 653, paragraful (5) dispune că:

„Răspunderea civilă reglementată prin prezenta lege NU înlătură ANGAJAREA RĂSPUNDERII PENALE, DACĂ FAPTA CARE A CAUZAT PREJUDICIUL, CONSTITUIE INFRACȚIUNE CONFORM LEGII” și cum DEPĂȘIREA COMPETENȚEI E INFRACȚIUNE, toate considerațiile făcute mai sus sunt contrazise de chiar legiuitor. Asemenea situații confuze plasează în sarcina medicului un risc major, de care trebuie protejat. Se impune intervenția legiuitorului în acest sens, eliminarea răspunderii penale în context de urgență. Un OUG, prin care dispozițiile represive și inhibitorii pentru actul medical, să fie cel puțin suspendate pe durata pandemiei, și mai apoi o reglementare coerentă, într-un Cod al Sănătății.

Am propus, încă de la sfârșitul lunii octombrie, un text de OUG, (desigur perfectibil) pe care îl redau, în esență, în cele ce urmează:

„Având în vedere contextul actual al evoluţiei situaţiei epidemiologice naţionale, cauzat de răspândirea infectiilor cu SARS-CoV-2,

Avand în vedere obligația instituită de Constituția României, cu privire la ocrotirea sănătății publice, ca drept fundamental.

În considerarea dispozițiilor Legii 95/2006, cu modificările ulterioare, privind atribuiile CMR, respectiv

– organism profesional, apolitic, fără scop lucrativ, de drept public, cu responsabilități delegate de autoritatea de stat, în domeniul autorizării, controlului și supravegherii profesiei de medic ca profesie liberală, de practică publică autorizată,

– colaborează cu Ministerul Sănătății la elaborarea reglementărilor din domeniul medical sau al asigurărilor sociale de sănătate.

Având în vedere necesitatea imediată de a asigura un efectiv sporit de personal medical, ca răspuns la dinamica actuală răspândirii coronavirusului Sars-CoV-2, și, pe cale de consecință, creșterea urgentă a efectivelor de personal medical, ca răspuns la această dinamică

PROPUNEM

1. Declararea prin Ordonanța de Urgență a stării de forță majoră strict circumscrisă asigurării resurselor de personal medical alocate tratării patologiei Covid, și extinderea urgentă a capacității de tratament, în condițiile dinamicii actuale a infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2.

2. Suspendarea temporară, pe durata stării de forță majoră, a dispozițiilor privind restricțiile de acordare a asistenței medicale în limitele specialității, respectiv cele instituite prin art. 386 din legea 95/2006:

– Profesia de medic se exercită în România cu titlul profesional corespunzător calificării profesionale însuşite cu circumscriere strictă la patologia infecției cu SARS-CoV-2.

3. Instituirea unui regim juridic prin care medicii, indiferent de specialitate, să poată fi implicați în tratamentul infecției cu SARS-CoV-2, diferențiat, în funcție de gravitatea formelor de manifestare a patologiei, permițând acestora, în această situație excepțională, exercitarea cu bună credință, de acte medicale, CHIAR ȘI CU DEPĂȘIREA specialității consemnate în avizul de liberă practică (ALP).

4. Elaborarea unor ghiduri și protocoale prin care medicii de altă specialitate să poată realiza acte medicale de tratare a pacienților SARS-CoV-2, în permanentă colaborare cu medicii specializați în patologii asociate SARS-CoV-2 (ATI, Infectioniști INTERNIȘTI etc.).

5. Colaborarea cu societățile de asigurare, în vederea găsirii unei soluții care să acopere asigurarea situațiilor în care depășirea specialității generează malpraxis, sau crearea unui Fond de despăgubiri, pentru medicii aflați în aceste situații.

Răspunderile nu vor intârzia să apară după depășirea episodului de pandemie, moment în care toate aceste inadvertențe legislativ se vor răzbuna nemeritat.

Asupra acestor temeri am scris rândurile de față. Citatul de început, scris de mine acum câțiva ani, sintetizează, cred eu, esența a ceea ce va urma.

Avocat dr. Doru Costea

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti