Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Avocați, SELECTED, Sistemul judiciar

Poziția UNBR ref. normarea activității judecătorilor

19 septembrie 2023 | JURIDICE.ro

Marți, 19 septembrie 2023, Uniunea Națională a Barourilor din România a publicat adresa UNBR nr. 265-AUT-2023/19.09.2023 trimisă la Consiliul Superior al Magistraturii și înregistrată la nr. 1/17998/19.09.2023 privind poziția față de Hotărârea CSM nr. 2040 din 13 iulie 2023 care instituie normarea activității judecătorilor:

În urma analizării modului de punere în aplicare a Hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii nr. 2040 din 13 iulie 2023, care instituie normarea activității judecătorilor, pe baza informărilor transmise de decanii barourilor membre ale UNBR privind situaţia constatată la instanţele din teritoriu, Comisia Permanentă a UNBR consideră că se impune reevaluarea acestei măsuri, prin prisma impactului pe care îl produce asupra drepturilor cetăţenilor, asupra accesului la justiție, asupra termenului optim şi rezonabil de soluţionare a cauzelor.

Dreptul justițiabililor la soluţionarea procesului într-un termen rezonabil reprezintă una dintre garanţiile esențiale pentru respectarea dreptului la un proces echitabil prevăzut de art. 6 par. 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

De asemenea, art. 21 alin. (3) din Constituţia României prevede că părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil, în acelaşi sens fiind şi prevederea de la art. 12 alin. (1) din Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară.

Totodată, dreptul la un proces echitabil, în termen optim şi previzibil este reglementat şi de prevederile art. 6 din Codul de procedură civilă care prevede în mod expres faptul că în acest scop instanţa este datoare să dispună toate măsurile permise de lege și să asigure desfăşurarea cu celeritate a judecăţii.

Or, în concret, termenele de judecată stabilite de instanțe ca urmare a aplicării Hotărârii CSM nr. 2040/2023 ajung să fie mai mari de 6 luni iar la unele instanţe se procedează chiar la preschimbarea din oficiu a termenelor deja acordate, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă a prevederilor legale sus citate.

În lipsa unei analize judiciare realiste și la zi a situației cauzelor, în funcţie de specificul şi complexitatea acestora, considerăm că actuala implementare a normării activităţii judecătorilor are un impact sever asupra drepturilor justițiabililor, mai ales după evenimentele recente, sanitare și economice, din ultimii trei ani, care au adâncit și mai mult problemele care țin de managementul eficient al timpului în cadrul procedurilor judiciare.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

JURIDICE by Night

Servicii JURIDICE.ro

UNBR conştientizează ca fiind reală şi stringentă problema volumului supradimensionat de muncă al judecătorilor, în condiţiile subdimensionării semnificative a schemelor de personal la nivelul instanţelor şi susţine necesitatea unei dimensionări echilibrate a volumului de activitate pentru funcționarea corespunzătoare a instanţelor și îmbunătățirea calității actului de justiție solicitând însă ca aceasta să se realizeze prin identificarea şi luarea de măsuri urgente pentru completarea schemelor de personal precum şi normarea activității instanțelor, însă de o manieră în care această normare să nu conducă la încălcarea drepturilor justițiabililor.

Reiterăm faptul că U.N.B.R., în numele avocaților din România îşi menţine deplina disponibilitate, în limitele competenţelor conferite prin lege, de a se implica în rezolvarea problemelor cu care sistemul judiciar se confruntă în vederea evitării blocajelor în justiţie şi a afectării drepturilor fundamentale ale cetățenilor, invitându-vă la un dialog instituțional în vederea identificării soluțiilor la disfuncționalitățile cu care se confruntă profesiile noastre, în folosul beneficiarilor actului de justiţie.

:: Adresa

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories