« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

A fost adoptată Directiva nr. 1828/2020 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor. Se abrogă Directiva 2009/22/CE
07.12.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 409 din 4 decembrie 2020 a fost publicată Directiva nr. 1828/2020 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor și de abrogare a Directivei 2009/22/CE.

Prezenta directivă se aplică acțiunilor în reprezentare introduse împotriva încălcărilor de către comercianți ale dispozițiilor dreptului Uniunii, care prejudiciază sau pot prejudicia interesele colective ale consumatorilor. În sensul prezentei directive, acţiunile în reprezentare înseamnă acțiunile în vederea protejării intereselor colective ale consumatorilor, care sunt introduse de o entitate calificată în calitate de parte reclamantă în numele consumatorilor, pentru a solicita o măsură de încetare, o măsură reparatorie ori ambele.

Pe scurt, Directiva stabileşte că, pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor, fiecare stat membru trebuie să desemneze o organizaţie/organism public calificat să introducă acțiuni în reprezentare. Condiţiile pentru ca o entitate să dobândească statutul de entitate calificată sunt:
– să fi depus o cerere de desemnare drept entitate calificată în scopul introducerii de acțiuni în reprezentare transfrontaliere;
– să fie o persoană juridică constituită în conformitate cu dreptul intern al statului membru de desemnare și să poată dovedi desfășurarea în decursul a 12 luni a unei activități publice efective în ceea ce privește protecția intereselor consumatorilor înainte de cererea sa de desemnare;
–  să demonstreze, prin obiectul său de activitate statutar, că are un interes legitim de a proteja interesele consumatorilor;
– să fie o entitate nonprofit;
– să nu facă obiectul unei proceduri de insolvență și să nu fie declarată insolventă;
– să fie independentă și neinfluenţată de persoane care nu sunt consumatori, în special de comercianți, care au un interes economic în introducerea unei acțiuni în reprezentare, inclusiv în cazul finanțării de către terți, și, în acest scop, să fi stabilit proceduri pentru preîntâmpinarea unei astfel de influențe, precum și pentru preîntâmpinarea conflictelor de interese între entitatea însăși, finanțatorii săi și interesele consumatorilor;
– să prezinte în mod public, într-un limbaj simplu și inteligibil, prin toate mijloacele adecvate, mai ales pe site-ul web propriu, informații care să demonstreze că entitatea îndeplinește criteriile enumerate mai sus, precum și informații cu privire la sursele de finanțare în general, structura sa organizatorică și de conducere, precum și structura membrilor săi, obiectul său de activitate statutar și activitățile sale.

În cazul în care presupusa încălcare a dreptului Uniunii afectează consumatori din diferite state membre, acțiunea în reprezentare poate fi introdusă în fața instanței judecătorești sau a autorității administrative a unui stat membru de către mai multe entități calificate din diferite state membre în scopul protejării intereselor colective ale consumatorilor din diferite state membre.

De asemenea, directiva prevede că accesul la informații despre entitățile calificate desemnate pentru introducerea de acțiuni în reprezentare, precum şi la informațiile generale privind acțiunile în reprezentare în curs de desfășurare sau încheiate se poate face prin intermediul unor baze de date electronice, create de fiecare stat membru în parte, prin intermediul site-urilor web.

Mai stabileşte directiva că decizia definitivă a unei instanțe judecătorești sau a unei autorități administrative privind existența unei încălcări care prejudiciază interesele colective ale consumatorilor poate fi folosită de toate părțile drept probă în contextul oricărei alte acțiuni în fața instanțelor judecătorești sau a autorităților lor administrative pentru obținerea de măsuri reparatorii împotriva aceluiași comerciant și pentru aceeași practică.

În ceea ce priveşte cursul prescripţiei extinctive, directiva prevede că introducerea unei acțiuni în reprezentare pentru obținerea unei măsuri de încetare are ca efect suspendarea sau întreruperea termenelor de prescripție aplicabile consumatorilor vizați de respectiva acțiune în reprezentare.

Acțiunile în reprezentare pentru obținerea măsurilor de încetare se pot judeca, dacă este cazul, printr-o procedură de urgență.

Până la 25 decembrie 2022, statele membre au obligaţia de a adopta și publica actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Prezentele măsuri se aplică acțiunilor în reprezentare introduse începând cu 25 iunie 2023 sau după acea dată. Până la 25 iunie 2023, statele membre vor continua să aplice actele cu putere de lege și actele administrative de transpunere a Directivei 2009/22/CE.

În consecinţă, Directiva 2009/22/CE se abrogă începând cu 25 iunie 2023 (art. 21 din Directiva nr. 1828/2020).

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.