Secţiuni » Comunicare profesională » Comunicate profesionişti
Comunicate profesionişti
Publicare comunicate şi informări profesionale
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Arbitraj Comunicare profesională Comunicate profesioniști Litigii SELECTED

Țuca Zbârcea & Asociații câștigă un litigiu arbitral internațional în valoare de 5,5 milioane de euro

29 ianuarie 2021 | JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis pretențiile în sumă de 5,5 milioane de euro ale reclamantului reprezentat de avocații Țuca Zbârcea & Asociații, punând astfel capăt unei dispute arbitrale ce a durat aproape 9 ani de zile.

Litigiul își are originea într-un contract încheiat în anul 2007, în baza căruia o societate privată își asumase obligații de proiectare, livrare, instalare și instruire a personalului beneficiarului în legătură cu executarea unui sistem de arhivare electronică.

În condițiile în care partenerul său contractual (o autoritate publică) a refuzat să achite cea de-a doua tranșă a prețului convenit, societatea a inițiat, în anul 2012, un litigiu arbitral în fața Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Inițial, printr-o sentință arbitrală pronunțată în anul 2015, tribunalul arbitral a admis pretențiile constând în diferența de preț, obligând autoritatea publică la plata a aproximativ 5,5 milioane de euro. Ulterior, în anul 2016, Curtea de Apel București a admis acțiunea în anulare formulată de autoritatea publică, desființând sentința arbitrală și reținând, în esență, că litigiul ar fi avut un caracter nearbitrabil. Hotărârea a fost atacată, iar prin hotărârea sa irevocabilă pronunțată în cursul lunii ianuarie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul societății, fiind astfel menținută hotărârea arbitrală inițială.

Se încheie astfel o adevărată saga născută din acest contract. La finalul anului 2019, instanța supremă tranșase în mod definitiv un alt litigiu între aceleași părți, în cadrul căruia societatea solicitase restituirea contravalorii scrisorii de garanție bancară executată în mod abuziv de către beneficiar. La acel moment, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul autorității publice, menținând sentința arbitrală prin care aceasta fusese obligată la restituirea sumei de aproximativ 1,4 milioane euro.

Disputa a implicat o varietate de analize juridice, fiind dezbătute aspecte precum regimul de drept internațional al contractului și efectele angajamentelor asumate de Statul Român față de Comisia Europeană, bornele arbitrabilității din perspectiva normelor procedurale generale și speciale, delimitările între diverse specii de contracte încheiate cu autorități publice în baza normelor generale sau a celor speciale, aplicarea principiilor răspunderii contractuale într-un raport complex, atât din perspectiva obligațiilor asumate de părți, dar și a evoluției acestuia.

Soluția instanței supreme contribuie la consolidarea instituției arbitrajului ca alternativă viabilă pentru degrevarea instanțelor judecătorești și la respectarea principiului forței obligatorii a contractelor încheiate între societăți private și autorități publice.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

În această dispută, reclamantul a fost reprezentat de o echipă de avocați coordonată de Cornel Popa și Ioana Gelepu, Parteneri în cadrul departamentului de Litigii și Arbitraje al Țuca Zbârcea & Asociații, precum și Cornelia Tăbîrță, Managing Associate în cadrul aceluiași departament.

Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.

De asemenea, echipei de litigii și arbitraje i-a fost acordat în 2020 premiul „Firma de Avocatură a Anului din România în domeniul: Litigii și Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distincții conferite de Benchmark Litigation Europe (publicație a Euromoney Legal Media Group).

:: English version

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale