Secţiuni » Top Legal
Top Legal
Publicare
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Business Comunicare profesională Insolvență SELECTED Top Legal

Redresare pentru tot mai multe companii aflate în dificultate. Modificările aduse Ordonanței 6/2019 (OG 6) oferă oportunitatea unui nou început companiilor afectate de criză: în anumite condiții datoria principală se poate reduce până la 50%

2 februarie 2021 | JURIDICE.ro

CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare din România, parte a Impetum Group, încurajează companiile aflate în dificultate să facă demersuri pentru a beneficia de noile facilități aduse prin OG 6, care le oferă o oportunitate de redresare prin eșalonarea datoriilor principale la ANAF, precum și ștergerea dobânzilor și penalităților calculate la acestea. Prin modificările aduse OG 6, Guvernul acordă companiilor posibilitatea de a restructura și obligațiile bugetare datorate pentru perioada august – decembrie 2020. Forma anterioară a ordonanței permitea companiilor restructurarea bugetară doar până la 31 iulie 2020.  În anumite condiții este posibilă reducerea datoriei principale restante la 31 decembrie 2020 cu până la 50%, caz în care o parte din această sumă trebuie achitată în avans.

Acum ne putem baza pe un cadrul legislativ mai flexibil, axat pe prevenție și acest lucru este un semnal pozitiv pentru economie. Încurajăm companiile să facă demersuri pentru restructurare în baza OG6 pentru că este un instrument important pe care noi l-am folosit cu succes în companii relevante precum ROMAERO. Astfel, companiile pot adopta o redresare timpurie, pot beneficia de consultanță pe tot parcursul procedurii, de libertate în negocierea planului de restructurare, de sprijin în implementarea unui plan de afaceri care să conducă la reorganizarea operațională a companiei și, în același timp, de confidențialitate pe parcursul întregului proces. Acesta este un prim pas. În aceeași idee a legislației în domeniul restructurării, urmează o transpunere a Directivei Europene care trebuie adoptată până în iulie 2021, în care CITR a fost desemnată consultant pentru implementare la nivel național”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR și Head of Business Development Impetum Group.

Pentru a putea beneficia de această oportunitate, companiile care au datorii scadente la decembrie 2020 trebuie să îndeplinească următoarele condiții: (i) să nu li se aplice eșalonarea clasică din Codul Fiscal (două condiții esențiale pentru eșalonarea clasică sunt existența garanțiilor care acoperă cel puțin valoarea datoriei, respectiv capacitatea de plată a ratelor pe perioada eșalonării), (ii) să aibă declarațiile fiscale depuse la zi, (iii) să contracteze un specialist expert independent, preferabil practician în insolvență care are experiență în proceduri similare și care să le asiste pe parcursul întregului proces, și (iv) să achite datoriile scadente acumulate în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 și data depunerii planului de restructurare prin OG 6. Din acest motiv, experții CITR recomandă companiilor să demareze procesul cât mai rapid, pentru a evita acumularea unor creanțe bugetare adiționale.

OG 6 folosește un mix de instrumente consacrate deja în reorganizările judiciare, în care CITR are o experiență de peste 20 de ani.

Principala dificultate în accesarea OG 6 este acoperirea sumelor scadente începând cu ianuarie  2021 și finanțarea avansului calculat în cazul reducerii datoriilor. În această situație, cea mai bună soluție este accesarea unei finanțări bancare, procedură în care specialiștii CITR pot contribui decisiv, având o experiență notabilă în piață.

Una dintre principalele modificări aduse ordonanței este reducerea avansului procentual pe care companiile trebuie să îl plătească pentru a beneficia de oportunitățile oferite de OG 6, acesta fiind aplicat asupra sumelor ce urmează a fi eșalonate efectiv prin plan, nu asupra întregului debit principal, așa cum era reglementat în varianta anterioară. Spre exemplu, în cazul unei datorii principale de 1.000.000 lei, OG6 prevede posibilitatea reducerii acesteia până la maximum 500.000 lei, sumă care se achită astfel: 75.000 lei avans și diferența de 425.000 lei eșalonată pe o perioadă de până la 10 ani. În forma anterioară, cei 500.000 lei trebuiau plătiți astfel: 150.000 lei avans și 350.000 lei eșalonați prin planul de restructurare.

De asemenea, noile prevederi permit companiilor ale căror solicitări de restructurare nu au fost soluționate până la data de 3 ianuarie 2021, să retragă cererea inițială, să își modifice planul de restructurare incluzând creanțele bugetare scadente în perioada august-decembrie 2020 și să depună planul refăcut.

Despre CITR

CITR este liderul pieței de insolvență din România încă din 2008. Cu o experiență de peste 20 de ani pe piața insolvenței și aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro și distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viața unei companii, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea calitativă, la consolidarea mediului economic național și la crearea unui viitor prosper pentru România.

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership