
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1185 din 7 decembrie 2020 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 209/2020 privind modificarea art. IV alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 180/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, precum și pentru stabilirea unor măsuri cu privire la acordarea concediilor medicale și pentru reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății cauzate de evoluția răspândirii infecțiilor determinate de virusul SARS-CoV-2.
OUG nr. 209/2020 modifică prevederile art. IV din OUG nr. 180/2020 şi stabileşte că:
„În cazul neîndeplinirii culpabile de către medicul de familie a oricăreia dintre obligațiile cuprinse în contractul prevăzut la alin. 2, casele de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală aplică următoarele sancțiuni:
a) la prima constatare, avertisment scris;
b) la a doua constatare se diminuează cu 5% venitul lunar cuvenit potrivit contractului pentru medicii la care se constată aceste situații;
c) la a treia constatare și următoarele se diminuează cu 10% venitul lunar cuvenit potrivit contractului pentru medicii la care se constată aceste situații.”
Contractul la care face referirie noua dispoziţie se referă la situaţia medicilor de familie care furnizează servicii de monitorizare a stării de sănătate a pacienților, pe baza contractelor încheiate cu casa de asigurări de sănătate.
În al doilea rând, mai stabileşte OUG nr. 209/2020 că sporul acordat pentru situația de risc epidemiologic determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 (prevăzut la lit. A pct. 9 teza a II-a din anexa nr. 2 la Regulamentul-cadru privind stabilirea locurilor de muncă) se asigură prin transferuri din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de la titlul VI „Transferuri între unități ale administrației publice„, precum și din bugetul de stat pentru personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din serviciile de ambulanță publice.
Cuantumul sporului prevăzut mai sus face parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, care se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.
De asemenea, persoanele asigurate pentru care direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București au instituit măsura izolării la domiciliu sau la o locație declarată până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență beneficiază de prevederile art. 20 alin. 21 și 22 din OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. În aceste cazuri, certificatele de concediu medical se acordă de către medicul de familie, pe baza documentelor eliberate de către direcțiile de sănătate publică și pentru perioada înscrisă în acestea, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
OUG nr. 209/2020 a intrat în vigoare la data de 7 decembrie 2020.
Aflaţi mai mult despre a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă, concedii şi indemnizaţii, medici de familie, OUG nr. 180/2020, personal medical, Regulamentul-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, sancţiuni pentru medicii de familie, spor condiţii deosebit de periculoase, spor risc epidemiologicJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.