
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria LI 410/13 din 7 decembrie 2020, a fost publicată Decizia (PESC) 2020/1999 a Consiliului din 7 decembrie 2020 privind măsuri restrictive împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor grave împotriva drepturilor omului.
Uniunea este fondată pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept și pe respectarea drepturilor omului și și-a asumat angajamentul de a proteja aceste valori, care joacă un rol esențial în asigurarea păcii și securității durabile, fiind pietrele de temelie ale acțiunii sale externe.
Drepturile omului au un caracter universal, indivizibil, interdependent și interconectat. Statele au responsabilitatea principală de a respecta, proteja și garanta drepturile omului, inclusiv asigurarea respectării dreptului internațional al drepturilor omului. Încălcările drepturilor omului și abuzurile împotriva acestora la nivel mondial rămân o preocupare majoră, inclusiv implicarea semnificativă a actorilor nestatali în abuzuri împotriva drepturilor omului la nivel mondial, precum și gravitatea multor astfel de acte. Astfel de acte încalcă principiile și amenință obiectivele acțiunii externe a Uniunii, astfel cum sunt prevăzute la articolul 21 alineatele (1) și (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE).
La 9 decembrie 2019, Consiliul a salutat lansarea de către Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate („Înaltul Reprezentant”) a activității pregătitoare în vederea instituirii unui regim al Uniunii de aplicare generală pentru măsurile restrictive împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor grave împotriva acestora.
Prezenta decizie instituie un cadru pentru măsuri restrictive specifice menite să vizeze încălcările grave ale drepturilor omului și abuzurile grave împotriva acestora la nivel mondial. În această privință, Consiliul subliniază importanța dreptului internațional al drepturilor omului și a interacțiunii dintre dreptul internațional al drepturilor omului și dreptul internațional umanitar atunci când are în vedere aplicarea unor măsuri restrictive specifice în temeiul prezentei decizii. Prezenta decizie nu afectează aplicarea altor decizii existente sau viitoare ale Consiliului adoptate în cadrul politicii externe și de securitate comune care instituie măsuri restrictive având în vedere situația din anumite țări terțe și care vizează încălcări ale drepturilor omului sau abuzuri împotriva acestora.
Astfel de măsuri restrictive specifice vor urmări obiective de politică externă și de securitate comună, astfel cum sunt prevăzute la articolul 21 din TUE, și vor contribui la acțiunile Uniunii de consolidare și sprijinire a democrației, a statului de drept, a drepturilor omului și a principiilor dreptului internațional, în conformitate cu articolul 21 alineatul (2) litera (b) din TUE. Aplicarea unor astfel de măsuri restrictive specifice va fi în concordanță cu strategia globală a Uniunii în acest domeniu și va consolida capacitatea Uniunii de a promova respectarea drepturilor omului.
Sunt necesare acțiuni suplimentare din partea Uniunii pentru punerea în aplicare a anumitor măsuri.
Prezenta decizie instituie un cadru pentru măsuri restrictive specifice menite să vizeze încălcări grave ale drepturilor omului și abuzuri grave împotriva acestora la nivel mondial. Aceasta se aplică:
(a) genocidului;
(b) crimelor împotriva umanității;
(c) următoarelor încălcări grave ale drepturilor omului sau abuzuri grave împotriva acestora:
(i) tortura și alte tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante;
(ii) sclavia;
(iii) execuțiile și asasinatele extrajudiciare, sumare sau arbitrare;
(iv) disparițiile forțate de persoane;
(v) arestările sau detențiile arbitrare;
(d) altor încălcări ale drepturilor omului sau abuzuri împotriva acestora, incluzând dar nelimitându-se la următoarele încălcări sau abuzuri, în măsura în care aceste încălcări sau abuzuri sunt larg răspândite, sistematice sau reprezintă motive de profundă îngrijorare în ceea ce privește obiectivele politicii externe și de securitate comune prevăzute la articolul 21 din TUE:
(i) traficul de persoane, precum și abuzurile împotriva drepturilor omului comise de persoane care introduc ilegal migranți, astfel cum se menționează în prezentul articol;
(ii) violența sexuală și bazată pe gen;
(iii) încălcări sau abuzuri în ceea ce privește libertatea de întrunire și de asociere pașnică;
(iv) încălcări sau abuzuri în ceea ce privește libertatea de opinie și de exprimare;
(v) încălcări sau abuzuri în ceea ce privește libertatea religioasă sau de convingere.
Prezenta decizie intră în vigoare la 8 decembrie 2020.
Consilier juridic Elena Albu
Aflaţi mai mult despre crime împotriva umanității, democratie, drepturile omului, genocid, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, stat de dreptJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.