Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Regulamentul (UE) 2020/1784 al Parlamentului European şi al Consiliului privind notificarea sau comunicarea în statele membre a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială (notificarea sau comunicarea actelor)
09.12.2020 | Elena ALBU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 405/40 din 2 decembrie 2020, a fost publicat Regulamentul (UE) 2020/1784 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2020 privind notificarea sau comunicarea în statele membre a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială (notificarea sau comunicarea actelor).

Regulamentul (CE) nr. 1393/2007 al Parlamentului European și al Consiliului a fost modificat anterior. Întrucât se impun noi modificări substanțiale, ar trebui, din motive de claritate, să se procedeze la reformarea respectivului regulament.

Uniunea și-a stabilit obiectivul de a menține și dezvolta Uniunea drept un spațiu de libertate, securitate și justiție, în cadrul căruia este asigurată libera circulație a persoanelor. Pentru realizarea unui asemenea spațiu, printre alte măsuri, Uniunea trebuie să adopte măsurile în domeniul cooperării judiciare în materie civilă care sunt necesare pentru buna funcționare a pieței interne.

În scopul bunei funcționări a pieței interne și al dezvoltării unui spațiu de justiție în materie civilă în Uniune, este necesar să se îmbunătățească și să se accelereze în continuare transmiterea și notificarea sau comunicarea între statele membre a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă și comercială, garantându-se în același timp un nivel ridicat de securitate și protecție în ceea ce privește transmiterea acestor acte, apărarea drepturilor destinatarilor și protecția vieții private și a datelor cu caracter personal. Prezentul regulament urmărește îmbunătățirea eficacității și a celerității procedurilor judiciare, prin simplificarea și optimizarea acestora în materie de notificare sau comunicare a actelor judiciare și extrajudiciare la nivelul Uniunii, contribuind, totodată, la reducerea întârzierilor și a costurilor pentru persoanele fizice și pentru mediul de afaceri. Sporirea gradului de securitate juridică și simplificarea, optimizarea și digitalizarea procedurilor vor încuraja persoanele fizice și mediul de afaceri să se implice în tranzacții transfrontaliere, stimulând astfel schimburile comerciale în Uniune și stimulând, astfel, funcționarea pieței interne.

Prezentul regulament stabilește norme pentru notificarea și comunicarea în statele membre a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă și comercială. Acesta nu ar trebui să se aplice în cazul notificării sau comunicării de acte judiciare și extrajudiciare în alte domenii, precum cel fiscal, vamal sau administrativ.

Notificarea sau comunicarea transfrontalieră ar trebui interpretată ca fiind notificarea sau comunicarea dintr-un stat membru către alt stat membru.

Prezentul regulament nu ar trebui să se aplice în ceea ce privește notificarea sau comunicarea actelor către reprezentantul autorizat al părții în statul membru al instanței, dar ar trebui să se aplice în ceea ce privește notificarea sau comunicarea oricărui act către o parte aflată într-un alt stat membru, dacă o astfel de notificare sau comunicare este necesară în temeiul dreptului statului membru al instanței, indiferent dacă a avut sau nu loc notificarea sau comunicarea actului către reprezentantul părții.

Prezentul regulament se aplică notificărilor și comunicărilor transfrontaliere ale actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială. Acesta nu se aplică, în special, în materie fiscală, vamală sau administrativă și nici în ceea ce privește răspunderea unui stat membru privind acte sau omisiuni în cadrul exercitării autorității publice (acta iure imperii).

Cu excepția articolului 7, prezentul regulament nu se aplică în cazul în care nu este cunoscută adresa persoanei căreia trebuie să i se notifice sau comunice un act.

Prezentul regulament nu se aplică în cazul notificării sau al comunicării unui act în statul membru al instanței către un reprezentant autorizat de persoana căreia trebuie să i se notifice sau comunice actul, indiferent de locul de reședință al respectivei persoane.

Prezentul regulament intră în vigoare 22 decembrie 2020. Se aplică de la 1 iulie 2022.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti