Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Dreptul Uniunii Europene Drepturile omului

Mahsa Amini și mișcarea femeilor iraniene câștigă Premiul Saharov pentru libertate de gândire

13 decembrie 2023 | JURIDICE.ro

Premiul PE pentru libertatea de gândire pe 2023 a fost acordat Jinei Mahsa Amini și mișcării „Femeie, Viață, Libertate” din Iran, într-o ceremonie care a avut loc pe 12 decembrie 2023, potrivit unui comunicat.

Laureatele au fost reprezentate de Saleh Nikbakht, profesor şi avocat al familiei Jinei Mahsa Amini, și de Afsoon Najafi şi Mersedeh Shahinkar, apărătoare ale drepturilor femeilor iraniene care au părăsit Iranul în 2023.

Av. Saleh Nikbakht a citit mesajul transmis de mama Jinei Mahsa Amini, Mozhgan Eftekhari, în timpul ceremoniei: „Durerea Jinei mă va însoți mereu, iar ea a devenit nemuritoare pentru oamenii din întreaga lume. Cred cu tărie că numele ei, alături de cel al Ioanei d’Arc, va rămâne un simbol al libertății. Din locul natal al eternei Jina, vă transmit recunoștința mea nemărginită, precum și a familiei mele, și sper că veți rămâne hotărâți și mândri de alegerea pe care ați făcut-o. Să sperăm că nimănui nu îi va mai fi teamă să își declare libertatea.”

***

Joi, 19 octombrie 2023, Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a anunțat că eurodeputații au acordat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în 2023 Mahsei Amini și mișcării „Femeie, Viață, Libertate” din Iran.

Roberta Metsola: „La 16 septembrie am marcat un an de la asasinarea Mahsei Amini în Iran. Parlamentul European este mândru de cei curajoși și sfidători care continuă să lupte pentru egalitate, demnitate și libertate în Iran. Suntem alături de cei care, chiar din închisoare, continuă mișcarea „Femeie, Viață, Libertate”. Prin alegerea lor ca laureați ai Premiului Saharov pentru libertatea de gândire în 2023, Parlamentul le recunoaște lupta și continuă să-i omagieze pe toți cei care au plătit prețul suprem pentru libertate.”

Mahsa Amini a fost o tânără iraniană kurdă în vârstă de 22 de ani. Ea a fost arestată de poliție la Teheran pe 13 septembrie 2022 pentru că ar fi ignorat legile stricte ale Iranului privind purtarea vălului islamic (hijab) și a murit trei zile mai târziu într-un spital din Teheran, în timpul detenției. Moartea ei a declanșat proteste masive conduse de femei în Iran. Sub sloganul „Femeie, viață, libertate”, ele protestează împotriva legii hijabului și a altor legi discriminatorii.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la 13 decembrie 2023 în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg.

***

Miercuri, 20 septembrie 2023, au fost anunțate nominalizările la Premiul Saharov 2023 pentru libertate de gândire – distincția Parlamentului European pentru drepturile omului:

– Mahsa Amini și femeile din Iran au fost nominalizate de Partidul Popular European. Femeia kurdă de 22 de ani se afla în vizită la Teheran în septembrie 2022 când a fost arestată și bătută de așa-numita poliție a moralității (patrulele de îndrumare) pentru că a purtat vălul (hijab) în mod „greșit”. Moartea ei survenită câteva zile mai târziu a stârnit proteste masive în Iran, având femeile în primele rânduri. Sub sloganul „Femeie, Viață, Libertate”, acestea au protestat împotriva legii hijabului și a altor legi discriminatorii.

– Grupul Socialiștilor și Democraților și grupul Renew Europe au nominalizat-o tot pe Mahsa Amini și Mișcarea „Femeie, Viață, Libertate” ca figuri reprezentative ale luptei pentru drepturile femeilor din Iran.

– Activiștii afgani pentru educație Marzia Amiri, Parasto Hakim și Matiullah Wesa au fost nominalizați de Petras Auštrevičius, Hannah Neumann și alți 57 de europarlamentari. Amiri a fondat cea mai mare rețea de școli secrete din Afganistan. Hakim a ajutat la înființarea a 90 de școli comunitare în provincia Uruzgan. După preluarea puterii de către talibani, ea a inițiat școli secrete. Wesa, care a sfidat decretele talibanilor și a continuat să susțină educația fetelor, a fost răpit în urmă cu cinci luni.

– Nominalizarea grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni o constituie poporul pro-european din Georgia și Nino Lomjaria, fost avocat din oficiu al Georgiei, pentru eforturile de a-și apăra drepturile și de a proteja democrația. În calitate de avocat din oficiu, Lomjaria a pledat pentru drepturile persoanelor care se confruntă cu discriminarea – cum sunt refugiații din regiunile Georgiei aflate sub ocupație rusă, minoritățile etnice și religioase, copiii și persoanele cu dizabilități – precum și pentru libertatea de exprimare.

– Grupul Identitate și Democrație l-a nominalizat pe Elon Musk pentru că a dezvăluit practici ale conducerii anterioare a Twitter (acum X) care au dăunat libertății de exprimare a utilizatorilor. El vrea să pună capăt acestor practici și este împotriva blocării accesului pe o platformă din cauza opiniilor politice.

– Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană a nominalizat-o pe Vanessa Nakate, o tânără din Uganda angajată în lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru drepturile omului. Ea a fondat primul capitol al mișcării climatice „Fridays For Future” în Uganda și, împreună cu alți tineri din Africa, mișcarea „Rise Up”.

– Tilly Metz și alți 42 de eurodeputați i-au nominalizat pe Vilma Núñez de Escorcia și pe Monseniorul Rolando José Álvarez Lagos din Nicaragua. Nuñez a luptat pentru drepturile omului în Nicaragua timp de zeci de ani. În ciuda persecuției, ea a ales să rămână în țara ei. Álvarez, episcop de Matagalpa, a fost unul dintre cei mai vocali critici ai regimului președintelui Daniel Ortega. În februarie 2023, după ce a refuzat să părăsească țara, a fost condamnat la 26 de ani de închisoare și i-a fost suspendată cetățenia.

– Nominalizarea grupului Stânga sunt femeile care luptă pentru avort gratuit, sigur și legal: Justyna Wydrzyńska, Morena Herrera și Colleen McNicholas. Wydrzyńska este o apărătoare poloneză a drepturilor femeilor și membră a „Abortion Dream Team”, care a fost condamnată la opt luni de muncă în folosul comunității pentru că a ajutat o femeie să facă avort în Polonia. Herrera este o activistă feministă și socială, care pledează pentru accesul la avort sigur și legal în El Salvador. McNicholas este un obstetrician-ginecolog american cu un istoric solid de îngrijire de înaltă calitate a pacienților și de promovare eficientă a sănătății reproductive.

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership  
 

© 2003-2024 JURIDICE.ro
Despre noi  Website map  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri