Mahsa Amini și mișcarea femeilor iraniene câștigă Premiul Saharov pentru libertate de gândire
20 octombrie 2023 | JURIDICE.roJoi, 19 octombrie 2023, Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a anunțat că eurodeputații au acordat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în 2023 Mahsei Amini și mișcării „Femeie, Viață, Libertate” din Iran.
Roberta Metsola: „La 16 septembrie am marcat un an de la asasinarea Mahsei Amini în Iran. Parlamentul European este mândru de cei curajoși și sfidători care continuă să lupte pentru egalitate, demnitate și libertate în Iran. Suntem alături de cei care, chiar din închisoare, continuă mișcarea „Femeie, Viață, Libertate”. Prin alegerea lor ca laureați ai Premiului Saharov pentru libertatea de gândire în 2023, Parlamentul le recunoaște lupta și continuă să-i omagieze pe toți cei care au plătit prețul suprem pentru libertate.”
Mahsa Amini a fost o tânără iraniană kurdă în vârstă de 22 de ani. Ea a fost arestată de poliție la Teheran pe 13 septembrie 2022 pentru că ar fi ignorat legile stricte ale Iranului privind purtarea vălului islamic (hijab) și a murit trei zile mai târziu într-un spital din Teheran, în timpul detenției. Moartea ei a declanșat proteste masive conduse de femei în Iran. Sub sloganul „Femeie, viață, libertate”, ele protestează împotriva legii hijabului și a altor legi discriminatorii.
Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la 13 decembrie 2023 în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg.
***
Miercuri, 20 septembrie 2023, au fost anunțate nominalizările la Premiul Saharov 2023 pentru libertate de gândire – distincția Parlamentului European pentru drepturile omului:
– Mahsa Amini și femeile din Iran au fost nominalizate de Partidul Popular European. Femeia kurdă de 22 de ani se afla în vizită la Teheran în septembrie 2022 când a fost arestată și bătută de așa-numita poliție a moralității (patrulele de îndrumare) pentru că a purtat vălul (hijab) în mod „greșit”. Moartea ei survenită câteva zile mai târziu a stârnit proteste masive în Iran, având femeile în primele rânduri. Sub sloganul „Femeie, Viață, Libertate”, acestea au protestat împotriva legii hijabului și a altor legi discriminatorii.
– Grupul Socialiștilor și Democraților și grupul Renew Europe au nominalizat-o tot pe Mahsa Amini și Mișcarea „Femeie, Viață, Libertate” ca figuri reprezentative ale luptei pentru drepturile femeilor din Iran.
– Activiștii afgani pentru educație Marzia Amiri, Parasto Hakim și Matiullah Wesa au fost nominalizați de Petras Auštrevičius, Hannah Neumann și alți 57 de europarlamentari. Amiri a fondat cea mai mare rețea de școli secrete din Afganistan. Hakim a ajutat la înființarea a 90 de școli comunitare în provincia Uruzgan. După preluarea puterii de către talibani, ea a inițiat școli secrete. Wesa, care a sfidat decretele talibanilor și a continuat să susțină educația fetelor, a fost răpit în urmă cu cinci luni.
– Nominalizarea grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni o constituie poporul pro-european din Georgia și Nino Lomjaria, fost avocat din oficiu al Georgiei, pentru eforturile de a-și apăra drepturile și de a proteja democrația. În calitate de avocat din oficiu, Lomjaria a pledat pentru drepturile persoanelor care se confruntă cu discriminarea – cum sunt refugiații din regiunile Georgiei aflate sub ocupație rusă, minoritățile etnice și religioase, copiii și persoanele cu dizabilități – precum și pentru libertatea de exprimare.
– Grupul Identitate și Democrație l-a nominalizat pe Elon Musk pentru că a dezvăluit practici ale conducerii anterioare a Twitter (acum X) care au dăunat libertății de exprimare a utilizatorilor. El vrea să pună capăt acestor practici și este împotriva blocării accesului pe o platformă din cauza opiniilor politice.
– Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană a nominalizat-o pe Vanessa Nakate, o tânără din Uganda angajată în lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru drepturile omului. Ea a fondat primul capitol al mișcării climatice „Fridays For Future” în Uganda și, împreună cu alți tineri din Africa, mișcarea „Rise Up”.
– Tilly Metz și alți 42 de eurodeputați i-au nominalizat pe Vilma Núñez de Escorcia și pe Monseniorul Rolando José Álvarez Lagos din Nicaragua. Nuñez a luptat pentru drepturile omului în Nicaragua timp de zeci de ani. În ciuda persecuției, ea a ales să rămână în țara ei. Álvarez, episcop de Matagalpa, a fost unul dintre cei mai vocali critici ai regimului președintelui Daniel Ortega. În februarie 2023, după ce a refuzat să părăsească țara, a fost condamnat la 26 de ani de închisoare și i-a fost suspendată cetățenia.
– Nominalizarea grupului Stânga sunt femeile care luptă pentru avort gratuit, sigur și legal: Justyna Wydrzyńska, Morena Herrera și Colleen McNicholas. Wydrzyńska este o apărătoare poloneză a drepturilor femeilor și membră a „Abortion Dream Team”, care a fost condamnată la opt luni de muncă în folosul comunității pentru că a ajutat o femeie să facă avort în Polonia. Herrera este o activistă feministă și socială, care pledează pentru accesul la avort sigur și legal în El Salvador. McNicholas este un obstetrician-ginecolog american cu un istoric solid de îngrijire de înaltă calitate a pacienților și de promovare eficientă a sănătății reproductive.