Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Articole, Creepy cases, Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Next, SELECTED

Judecătoria Satu Mare. Altercație nepedepsită

20 septembrie 2023 | Andrei PINTILIE
Andrei-Ioan Pintilie

Andrei-Ioan Pintilie

În fapt, la 17.10.2016 în jurul orei 12.00, în timp ce persoana vătămată conducea autovehiculul său, a observat că în spatele autoturismului a parcat un autoturism. Persoana vătămată a observat că în acest autoturism s-a aflat martorul care conducea autovehiculul, și inculpatul, pe care îi cunoștea.
Ulterior, persoana vătămată a plecat, fiind urmărit de autoturismul în care se afla inculpatul. În momentul în care a ajuns la destinație, în jurul orei 14.00, persoana vătămată s-a oprit cu autovehiculul la un semafor în intersecție. Inculpatul s-a dat jos din autovehiculul în care era pasager și s-a deplasat spre persoana vătămată.
După un scurt schimb de replici, inculpatul a lovit cu brațele și cu picioarele geamul portierei dreapta a autovehiculului persoanei vătămate pe care l-a și spart. Profitând de acest fapt, inculpatul a urcat în autovehiculul persoanei vătămate căreia i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnul în zona capului.
După acțiunea realizată împotriva persoanei vătămate, inculpatul a luat din contactul autovehiculului cheile și din interiorul acesteia un telefon mobil, pe care ulterior le-a aruncat. Aceste bunuri au fost restituite persoanei vătămate.
Conform certificatului medico-legal persoana vătămată a prezentat la data examinării leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu un corp dur ș i a necesitat 1-2 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare de la data producerii lor. Totodată conform concluziilor certificatului medico-legal leziunile traumatice suferite s-au putut produce la data de 17.10.2016.
Ulterior în data de 25.10.2016 s-a făcut o completare la CML stabilindu-se că timpul de zile de îngrijiri medicale s-a prelungit la un total de 4-5 zile.

În drept, fapta inculpatului care s-a apropiat de autoturismul victimei ș i i-a spart folosindu-și brațele și picioarele geamul portierei dreapta fa ț ă al autoturismului producându-i un prejudiciu în cuantum de 180 lei, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de distrugere, prev și ped de art. 253 alin. 1 din C.pen.
De asemenea, fapta aceluiași inculpat, care cu aceeași ocazie și în aceleași împrejurări a aplicat persoanei vătămate mai multe lovituri cu pumnul în zona capului cauzându-i leziuni ce au necesitat 4-5 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de lovire sau alte violențe prev și pred . de art. 193 alin. 2 din C. pen.

Pedeapsa aplicată: instanța încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, intervenind retragerea plângerii și lasă nesoluționată latura civilă. În baza art. 275 al.3 lit. a C.pr.pen. obligă persoana vătămată  la plata sumei de 1000 lei cheltuieli judiciare către stat.

Sentința penală nr. 976/2017, disponibilă aici.

Andrei Pintilie
Student – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică