Secţiuni » Comunicare profesională » Comunicate profesionişti
Comunicate profesionişti
Publicare comunicate şi informări profesionale
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Afaceri transfrontaliere Comunicare profesională Comunicate profesioniști Fuziuni și achiziții Piața de capital SELECTED

Raportul CMS Emerging Europe M&A 2020: activitate tranzacțională încetinită, dar cu premise puternice de revenire. România, peste media regională

22 ianuarie 2021 | JURIDICE.ro

– Volumul tranzacțiilor de M&A în Europa emergentă a scăzut cu 12,9% (1.705 tranzacții) și valoarea totală cu 16% (60,80 miliarde Euro) în 2020

– Piața românească a înregistrat o contracție mult mai mică decât media regională, de 4,9% (ca volum), respectiv 6,9% (ca valoare)

– Cea mai mare valoare a tranzacțiilor (24,28 miliarde Euro) din 2016 – înregistrată în trimestrul 4

– Tranzacția cu cea mai mare valoare în România – achiziția activelor CEZ cu 1,2 miliarde Euro

– Valoarea IPO-urilor a atins 4,79 miliarde Euro – a doua cea mai mare înregistrată vreodată

– Tranzacțiile de private equity au reprezentat 18,7% din volumul total

– Telecomunicațiile & IT-ul au surclasat domeniul imobiliar & construcții, devenind cel mai activ sector ca volum de tranzacții în 2020, cu 333 de tranzacții (o creștere de 11% față de 2019)

Jurisprudenta

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

– Serviciile financiare și asigurările au înregistrat o creștere a tranzacțiilor cu 8,6%

– Polonia a fost singura țară din regiune care a înregistrat o creștere atât a volumului (9,3%), cât și a valorii tranzacțiilor (6,6%)

Activitatea de M&A în Europa emergentă a fost afectată în 2020, ca urmare a pandemiei de coronavirus, volumul tranzacțiilor atingând cele mai scăzute niveluri din ultimii 10 ani. Au avut loc 1.705 tranzacții cu o valoare totală de 60,80 miliarde Euro, în scădere cu 12,9% ca număr și respectiv 16% ca valoare față de 2019. În ciuda restricțiilor actuale, piața a prezentat însă semne de redresare spre sfârșitul anului, când s-a înregistrat o tranzacție care a depășit recordul din 2016 de cea mai mare tranzacție pentru trimestrul 4 (24,28 miliarde Euro).

Aceste cifre și alte constatări ale raportului CMS Emerging Europe M&A 2020, publicat astăzi în cooperare cu EMIS, arată că, în ciuda restricțiilor severe care provoacă perturbări profunde în mediul de afaceri, factorii de decizie s-au adaptat rapid și piața de M&A a continuat să fie activă în 2020.

Horea Popescu, Coordonator al practicii Corporate M&A pentru Europa Centrală și de Est în cadrul CMS și Managing Partner al CMS România, comentează: „În general, rezultatele înregistrate arată că efectele pandemiei de Covid-19 s-au dovedit a nu fi fost atât de grave pe cât s-a estimat inițial. Regiunea a răspuns rapid și ferm situației generate astfel încât, deși o serie de tranzacții au fost amânate sau anulate, pe final de an am asistat la un reviriment al tranzacțiilor, înregistrând și un record valoric pentru trimestrul 4. Regiunea CEE este astăzi mai puternică din punct de vedere economic și a reușit să răspundă crizei actuale mai bine decât ar fi făcut-o acum 10 sau 15 ani. În România, scăderile înregistrate atât ca volum, cât și ca valoare (4,9% și 6,9%) au fost inferioare mediei regiunii, care a resimțit o contracție de 12,9%, respectiv 16%. De remarcat faptul că în România s-a înregistrat o tranzacție record – respectiv cea mai mare achiziție din sectorul imobiliar în care și echipa locală a CMS a fost implicată. Acestea sunt semne bune pentru 2021, când sperăm să revenim pe un trend de creștere, atât pe piața din România, cât și la nivel regional. Rămâne totuși întrebarea dacă, la nivel regional, acest lucru va putea fi menținut în toate industriile și sectoarele, având în vedere posibilitatea impunerii unor restricții suplimentare, în special în cazul în care noua tulpină de coronavirus va continua să se răspândească.”

În același fel privește situația și Stefan Stoyanov, Coordonator al M&A Database la EMIS, care declară: „În ciuda impactului devastator al Covid-19 în 2020, regiunea s-a dovedit a fi foarte rezistentă, depășind alte zone care au fost afectate în mod similar de pandemie. Au existat acorduri strategice cheie cu investitori străini în multe dintre țările din regiune pe care le-am analizat, iar activitatea de private equity a rămas robustă.”

Piețele de capital revin, Private Equity se menține constant

Reflectând tendința globală, pe piețele de capital a existat o revigorare a încrederii investitorilor, 26 de companii din regiune fiind listate pentru prima dată, și atingând o valoare totală de 4,79 miliarde Euro – aproape dublu față de cele 14 IPO-uri din 2019 și totodată cel mai mare număr de IPO-uri din 2015.

Fluxul de tranzacții de private equity părea să fi rezistat condițiilor de piață dificile din 2020 și, deși precaut uneori, s-a menținut cu 319 tranzacții (318 în 2019) și o scădere a valorii cu 11,1% față de 2019. Sectorul serviciilor financiare a înregistrat cel mai mare salt în ceea ce privește numărul de tranzacții de private equity, în creștere de la 15 în 2019 la 33 în 2020. De când CMS a publicat prima dată raportul, fondurile de private equity și-au crescut în mod constant cota de M&A în regiune: în 2011, acestea au reprezentat 6% din volumul total al tranzacțiilor, crescând până la aproape o cincime în 2020 (18,7%).

Graham Conlon, Coordonatorul Private Equity pentru CEE / CIS la CMS, spune: „Nu am văzut nicio schimbare în apetitul fondurilor de private equity, ba chiar au fost mai ocupați ca niciodată în a doua jumătate a anului 2020. Acestea au un anume ciclu de viață și sume prestabilite pe care sunt hotărâți să le investească din fondurile lor pe o perioadă de timp.”

Investitorii străini sunt prudenți, dar cei regionali par să sfideze criza

Investitorii străini au fost mai precauți, după cum reflectă cifrele tranzacțiilor transfrontaliere de M&A care scad cu 34,3% până la 764, precum și valorile în scădere cu 31,5% până la 35 miliarde Euro. SUA au rămas cel mai mare investitor străin ca volum, în ciuda unei scăderi de 23% cu 94 de tranzacții, în timp ce investitorii din Marea Britanie sunt pe locul al doilea cu 72 de tranzacții, urmați de Germania cu 61 de tranzacții.

Situația a fost însă diferită în ceea ce privește tranzacțiile locale în țările din regiune. Numărul tranzacțiilor locale a crescut cu 18,4% la 941 și 21,2% în valoare la 25,8 miliarde Euro. Companiile din Rusia, Polonia, Turcia și Republica Cehă au fost cele mai active din regiune atât pe piețele locale, cât și peste hotare.

România a înregistrat 136 de tranzacții (ca în 2016 și mai mult decât în 2018, dar cu 7 mai puțin decât în 2019), cu un volum totalizând 2,62 miliarde Euro (cu 6,9% mai puțin decât în 2019). Aproape jumătate din această valoare a fost însă asigurată de o singură tranzacție – cea de vânzare a activelor CEZ în valoare de 1,2 miliarde Euro.

Sectoare performante

Telecomunicațiile & IT-ul a fost sectorul cel mai activ în volum, cu 333 de tranzacții (în creștere față de 300 în 2019) și al doilea în valoare cu 12,97 miliarde Euro, determinat de accelerarea rapidă a digitalizării și adoptarea comunicațiilor digitale cauzate de pandemie. În acest sector au fost înregistrate 6 dintre cele mai mari 20 de tranzacții din regiune, inclusiv a treia ca mărime, respectiv achiziționarea cu 3,7 miliarde Euro a Play Communications din Polonia de către Iliad Franța.

Industria mineritului (inclusiv petrol și gaze) a fost sectorul cel mai performant, cu o valoare de 14,1 miliarde Euro, în ciuda volumului de tranzacții în scădere. În timp ce imobiliarele și construcțiile coboară pe locul al doilea ca volum al tranzacțiilor și pe al treilea ca valoare, industria logistică și sub-sectorul de servicii de depozitare a înregistrat o creștere cu 38,5% a tranzacțiilor (de la 39 la 54) în 2020, o tendință care demonstrează necesitatea de a sprijini creșterea în domeniul comerțului electronic.

Sectorul financiar s-a bucurat de încă 12 tranzacții și o creștere de 39% a valorii acestora, reprezentând unele dintre cele mai mari tranzacții din regiune, inclusiv achiziționarea companiilor regionale ale AXA de către Uniqa Insurance din Austria și cele ale Aegon de către Vienna Insurance Group.

În ceea ce privește România, sectorul telecomunicații & IT a fost vedeta anului trecut ca număr de tranzacții, totalizând 25 din cele 136 de tranzacții înregistrate, fiind urmat de cel de imobiliare și construcții (24 de tranzacții) și cel manufacturier (22 de tranzacții). Un număr important de tranzacții s-a înregistrat și în sectoarele educație și sănătate și energie și utilități (câte 11). Ca valoare, sectorul energie & utilități s-a clasat pe primul loc, urmat de imobiliare (tranzacții în valoare de 0,73 miliarde Euro) și telecomunicații & IT (tranzacții de 0,3 miliarde Euro).

Performeri regionali

Deși impactul încetinirii economice a fost relativ uniform răspândit în întreaga regiune, raportul CMS subliniază faptul că o serie de țări nu au urmat această tendință. Polonia a fost singura țară unde atât volumul tranzacțiilor, cât și valoarea acestora au crescut în 2020 – 9,3% (282 tranzacții), respectiv 6,6% (11,7 miliarde Euro). Au avut loc două tranzacții de referință: achiziționarea cu 3,7 miliarde de Euro a operatorului de telefonie mobilă din Polonia Play Communications de către Iliad Franța, care a fost cea mai mare tranzacție din acest sector, și IPO-ul Allegro, cea mai mare companie listată la Bursa de Valori din Varșovia.

România – Top 10 Tranzacții M&A 2020

Raportul CMS “Emerging Europe M&A 2020” poate fi găsit în întregime aici.

Despre CMS

Înființată în anul 1999, CMS este o organizație integrată, multi-jurisdicțională, de firme de avocatură, care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscală. Cu peste 70 de birouri în peste 40 de țări din întreaga lume și peste 4.800 de avocați, CMS deține o expertiză îndelungată atât în domeniul consultanței în jurisdicțiile sale locale, cât și internaționale. Având în portofoliu mari companii multinaționale cât și companii cu capital mediu și start-up-uri, CMS oferă rigoarea tehnică, asistență juridică strategică și parteneriat pe termen lung pentru a menține fiecare client în poziția de lider al domeniului în care acesta activează.

Firmele membre CMS oferă o gamă largă de expertiză în 19 domenii de practică și sectoare de activitate, precum drept societar/fuziuni și achiziții, energie & schimbare climatică, fonduri, sănătate și științe medicale, tehnologie, media, telecomunicații (TMT), taxe, sectorul financiar-bancar, comercial, concurență & EU, litigii, dreptul muncii & pensii, proprietate intelectuală, drept imobiliar și construcții.

:: English version

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale