
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 412 din 8 decembrie 2020 a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare nr. 2002/2020 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la notificarea și raportarea la nivelul Uniunii a bolilor listate, la formatele și procedurile de transmitere și de raportare a programelor de supraveghere ale Uniunii și a programelor de eradicare și pentru cererea de recunoaștere a statutului de indemn de boală, precum și la sistemul computerizat de informare.
Legea privind sănătatea animală reglementează obligaţia statelor membre UE de a preveni și controla bolile animalelor care sunt transmisibile la animale sau la oameni.
Prin prezentul regulament au fost stabilite modalităţile punctuale în care statele membre UE vor duce la îndeplinire această obligaţie, precum şi, în concret, care sunt bolile ce vor face obiectul notificării şi/sau raportării la nivelul UE.
Notificarea şi raportarea la nivelul UE:
1. Statele membre vor notifica orice focar primar (în termen de 24 de ore de la confirmare), precum şi focarele secundare (cel târziu în prima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni pentru săptămâna precedentă) de pe teritoriul lor, cauzate de o boală listată menționată la:
(a) punctele 1 și 2 din anexa nr. I;
(b) punctul 3 din anexa nr. I, în cazul în care astfel de focare au fost depistate la populația de animale vizată relevantă dintr-un stat membru sau o zonă indemne de boală;
(c) punctele 4 și 5 din anexa nr. I, în cazul în care astfel de focare au fost depistate într-un stat membru, o zonă sau, după caz, un compartiment indemne de boală.
2. Statele membre vor raporta Comisiei și celorlalte state membre, până la data de 30 aprilie a fiecărui an pentru perioada corespunzătoare anului calendaristic precedent, cu privire la depistarea pe teritoriul lor a bolilor, pentru care este necesară supravegherea pe teritoriul Uniunii (art. 9 alin. 1 litera e) din Regulamentul (UE) 2016/429). Primul raport se prezintă până la 30 aprilie 2022.
3. Statele membre vor raporta, până la 15 martie a fiecărui an pentru perioada corespunzătoare anului calendaristic precedent, date privind rezultatele programelor de supraveghere ale Uniunii.
4. Statele membre transmit Comisiei, până la 30 aprilie a fiecărui an, rapoarte privind rezultatele punerii în aplicare a programelor lor de eradicare aprobate în curs de derulare. Informaţiile care trebuie incluse în aceste rapoarte se regăsesc la art. 7 din prezentul regulament.
5. Statele membre transmit Comisiei raportul final al programelor de eradicare aprobate în termen de 4 luni de la finalizarea lor. Informaţii cu privire la raportul final al programelor de eradicare se regăsesc la art. 8 din prezentul regulament.
Notă: În toate cazurile de mai sus, notificările şi raportările se vor transmite electronic prin ADIS. Regiunile de notificare și de raportare stabilite de statele membre în conformitate cu art. 21 din Regulamentul (UE) 2016/429 sunt listate în anexa nr. IV la prezentul regulament. Statele membre utilizează ADIS sau orice parte a acestuia pentru introducerea și transferul de date în conformitate cu prezentul regulament de la data comunicată lor de către Comisie.
6. Statele membre transmit Comisiei programele lor de supraveghere ale Uniunii până la data de 31 mai a anului ce precedă anul începerii aplicării lor, folosind modelele standard electronice puse la dispoziție în acest scop.
7. Programele de eradicare se transmit spre aprobare Comisiei, prin mijloace electronice, utilizând modelele standard electronice puse la dispoziție în acest scop:
(a) programele de eradicare obligatorii până la 31 mai a anului ce precedă anul începerii aplicării lor;
(b) programele de eradicare opționale, oricând.
Lista bolilor care vor face obiectul notificării şi raportării la nivelul UE este prevăzută de anexa nr. 1 la regulament.
Prezentul regulament intră în vigoare la data de 28 decembrie 2020 şi se aplică începând cu 21 aprilie 2021. Regulamentul este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Aflaţi mai mult despre Comisia Europeana, focare de boli transmisibile ale animalelor, legea sănătăţii animalelor, notificarea bolilor animalelorJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.