« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

România va găzdui Centrul Cyber al UE. UPDATE: Etapa de operaționalizare. UPDATE: Consiliul UE a adoptat Regulamentul de înființare. UPDATE: Parlamentul European a adoptat Regulamentul de înființare
20.05.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Joi, 20 mai 2021, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat adoptarea de către Parlamentul European a Regulamentului de înființare a Centrului european de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică / Centrul Cyber și a Rețelei de centre naționale de coordonare, potrivit unui comunicat.

Acordul exprimat de Parlamentul European reprezintă ultima etapă procedurală din procesul de adoptare a actului legislativ care prevede crearea Centrului Cyber, structură europeană care urmează să fie localizată la București.

În acest context, va putea fi accelerat procesul de operaționalizare a Centrului Cyber european și a centrelor naționale aferente pentru a facilita coordonarea între statele membre în ce privește activitățile de cercetare și inovare în domeniul securității cibernetice.

Prin gestionarea fondurilor în domeniul securității cibernetice din cadrul programelor Europa Digitală și Orizont Europa, Centrul va urmări consolidarea expertizei în acest domeniu și dezvoltarea de soluții tehnologice și servicii digitale pentru creșterea competitivității industriei europene de profil.

***

Miercuri, 21 aprilie 2021, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat adoptarea Regulamentului de înființare a Centrului european de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică/ Centrul Cyber și a Rețelei de centre naționale de coordonare, potrivit unui comunicat.

Regulamentul adoptat de către Consiliul UE include și referirea la localizarea Centrului Cyber la București.

***

Joi, 21 ianuarie 2021, Ministerului Finanțelor a informat că se va înființa GLI-CYBER, grup de lucru interinstituțional responsabil cu identificarea setului de măsuri, precum și cu elaborarea cadrului legislativ, necesar operaționalizării la București a Centrului de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în materie de securitate cibernetică – Centrul CYBER, potrivit unui comunicat.

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor: “Voi duce la bun sfârșit instalarea primei agenții europene de pe teritoriul nostru, având privilegiul să fi fost desemnat anul trecut reprezentant special al Guvernului pentru pregătirea și promovarea candidaturii României în negocierile pentru noul sediu CYBER.

Este o etapă firească de continuitate a eforturilor echipei care a pregătit candidatura României și care a făcut posibilă această victorie fără precedent pentru țara noastră. Suntem într-un dialog permanent cu reprezentanții Comisiei și lucrăm împreună la un calendar pentru operaționalizare.”

***

Joi, 10 decembrie 2020, Ministerul Afacerilor Externe a informat că salută cu deosebită satisfacție decizia luată de statele membre UE privind localizarea la București a sediului viitorului Centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (Centrul Cyber al UE), potrivit unui comunicat.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: ”România aduce o certă valoare adăugată la dezvoltarea securității cibernetice în Europa și pe plan internațional, iar încrederea acordată astăzi de statele membre reconfirmă această contribuție. Sunt convins că decizia de stabilire a Centrului Cyber la București, prima structură și UE de pe teritoriul României, va contribui la promovarea unei abordări cuprinzătoare și incluzive în cadrul Uniunii în acest domeniu, la consolidarea securității Pieței Unice Digitale și la îndeplinirea obiectivelor UE în era digitală.”

 
Secţiuni: Content, Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “România va găzdui Centrul Cyber al UE. UPDATE: Etapa de operaționalizare. UPDATE: Consiliul UE a adoptat Regulamentul de înființare. UPDATE: Parlamentul European a adoptat Regulamentul de înființare”

  1. Cu siguranță acest moment reprezintă un remarcabil pas pentru România, ea având posibilitatea de a fi, pentru prima dată în cei 14 ani de la aderare, gazda unei instituții europene.
    Totodată, vestea este cu atât mai îmbucurătoare cu cât ea recunoaște potențialul și eforturile țării noastre în domeniul IT. Clasarea României pe locul 6 în UE în ceea ce privește absolvenții IT&C, sau pe locul 4 mondial în privința numărului de medalii obținute la competițiile academice sunt doar două dintre multiplele dovezi ce stau drept mărturie în acest sens.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD