Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

CJUE. C-616/19 Minister for Justice and Equality. Politica în materie de azil. Respingerea de către un stat membru a unei cereri de protecție internațională ca inadmisibilă din cauza acordării anterioare a solicitantului protecție subsidiară într-un alt stat membru. Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru în completul de judecată
10.12.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Content, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost membru al completului de judecată.

Cererea de decizie preliminară a fost formulată de către High Court, Irlanda, în cadrul a trei proceduri între, pe de o parte, MS, MW și GS, respectiv, și Ministrul justiției și egalității (Irlanda), pe de altă parte, cu privire la respingerea cererilor lor de protecție internațională de către acesta din urmă pe motiv că beneficiază de protecție subsidiară într-un alt stat membru.

Cei trei reclamanți sunt resortisanți ai unor țări terțe care, după ce au primit statutul de protecție subsidiară în Italia, au intrat în Irlanda în cursul anului 2017 și au depus cereri de protecție internațională la Oficiul de Protecție Internațională (Irlanda). Prin deciziile din 1 decembrie 2017, 2 februarie 2018 și 29 iunie 2018, Oficiul pentru Protecție Internațională a respins aceste cereri pe motiv că părților interesate li sa acordat deja statutul de protecție subsidiară într-un alt stat membru.

Instanța de trimitere are îndoieli cu privire la aplicarea instrumentelor de drept european în materie de azil, întrucât Irlanda nu participă la toate aceste instrumente. Acest stat membru, deși a participat la adoptarea și aplicarea Regulamentului Dublin III, a decis să nu participe la adoptarea și aplicarea Directivei 2013/32, fiind astfel în continuare aplicabil regimul Directivei 2005/85.

Cu toate acestea, Curtea a considerat că logica sistemului Dublin impune ca, într-o astfel de situație, să se permită respingerea unei cereri de protecție internațională, în condițiile în care solicitantul beneficiază de protecția subsidiară în alt stat membru.

Astfel, Curtea a statuat:

Articolul 25 alineatul (2) din Directiva 2005/85/CE a Consiliului din 1 decembrie 2005 privind standardele minime privind procedura de acordare și retragere a statutului de refugiat în statele membre, trebuie interpretat în sensul că nu se opune reglementării unui stat membru căruia i se aplică Regulamentul (UE) nr. 604/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013, care stabilește criteriile și mecanismele pentru stabilirea statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională depusă într-unul din statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau un apatrid, potrivit căreia o cerere de protecție internațională este considerată inadmisibilă atunci când solicitantul se bucură de statutul conferit de protecție subsidiară în alt stat membru.

:: Hotărârea

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti