Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificări importante şi numeroase ale Codului de procedură penală cu privire la persoanele minore
11.12.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1201 din 9 decembrie 2020 a fost publicată Legea nr. 284/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Modificările aduse Codului de procedură penală vizează următoarele aspecte:

I. Obligaţia de informare a minorului:
– Se reglementează obligaţia de informare a minorului privind condițiile speciale de executare a reținerii și arestării preventive dispuse față de acesta (introducerea art. 2441), efectuată odată cu informarea prevăzută la art. 209 alin. (17) și art. 228 alin. (2).
– Informarea se face și către părinți sau, după caz, tutore, curator ori persoana în îngrijirea sau supravegherea căreia se află temporar minorul.
– Dacă părinții sau, după caz, tutorele, curatorul ori persoana în îngrijirea sau supravegherea căreia se află temporar minorul nu au putut fi găsiți ori informarea acestora ar afecta interesul superior al minorului sau desfășurarea procesului penal, informarea se va face către un alt adult care este desemnat de minor și acceptat în această calitate de organul judiciar.
În cazul în care minorul nu desemnează un alt adult (sau adultul desemnat nu este acceptat de organul judiciar), informarea se face către o altă persoană aleasă de organul judiciar.

II. La art. 504 se introduc alin. (2)-(4), cu următorul cuprins:
(2) În cursul urmăririi penale, procedura în cauzele cu infractori minori se aplică și persoanelor care au împlinit 18 ani, până la împlinirea vârstei de 21 de ani, dacă la data dobândirii calității de suspect erau minore, atunci când organul judiciar consideră necesar, ținând seama de toate circumstanțele cauzei, inclusiv gradul de maturitate și gradul de vulnerabilitate ale persoanei vizate.
(3)
Ori de câte ori organul judiciar nu poate stabili vârsta suspectului sau a inculpatului și există motive pentru a se considera că acesta este minor, persoana respectivă va fi prezumată a fi minor.
(4)
Rezultatele examinării medicale a minorului suspect sau inculpat asupra căruia s-a dispus o măsură preventivă privativă de libertate, efectuate în locul de deținere, potrivit legii privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului, sunt avute în vedere pentru a aprecia capacitatea acestuia de a fi supus actelor sau măsurilor dispuse în cursul procesului penal.”

III. La art. 505, se introduc patru noi alineate, alin. (11)-(14), cu următorul cuprins:
(11) La efectuarea oricărui alt act de urmărire penală la care este citat suspectul sau inculpatul minor se citează părinții sau, după caz, tutorele, curatorul ori persoana în îngrijirea sau supravegherea căreia se află temporar minorul, dacă organul judiciar consideră că prezența acestora este în interesul superior al minorului și nu este de natură să aducă atingere bunei desfășurări a procesului penal.
(12) Dacă părinții sau, după caz, tutorele, curatorul ori persoana în îngrijirea sau supravegherea căreia se află temporar minorul nu au putut fi găsiți ori prezența acestora ar afecta interesul superior al minorului sau desfășurarea procesului penal, citarea se va face către un alt adult care este desemnat de minor și acceptat în această calitate de organul judiciar.
(13) În cazul în care minorul nu desemnează un alt adult potrivit alin. (12) sau adultul desemnat nu este acceptat de organul judiciar, citarea se va face către o altă persoană aleasă de organul judiciar, ținând seama de interesul superior al minorului.
(14) În cazul în care circumstanțele prevăzute la alin. (12) sau (13) încetează, citarea se va face potrivit alin. (11).”

IV. Informarea suspectului sau inculpatului minor. Pe lângă informaţiile prevăzute la art. 108, când suspectul sau inculpatul este o persoană minoră, înainte de prima audiere, acestuia i se vor aduce la cunoștință următoarele:
 informații cu privire la principalele etape ale procesului penal;
dreptul ca părinții sau, după caz, tutorele, curatorul ori persoana în îngrijirea sau supravegherea căreia se află temporar minorul sau un alt adult care este desemnat sau acceptat de minor să primească aceleași informații comunicate minorului;
dreptul la protecția vieții private;
 dreptul de a fi însoțiți de părinți sau, după caz, tutore, curator ori persoana în îngrijirea sau supravegherea căreia se află temporar minorul sau de un alt adult care este desemnat sau acceptat de minor;
 dreptul de a fi evaluați prin intermediul referatului de evaluare;
 dreptul la evaluare medicală și asistență medicală în cazul în care vor fi supuși unei măsuri preventive privative de libertate;
măsurile preventive ce li se pot aplica, precum și dreptul ca măsura preventivă privativă de libertate să fie aplicată cu caracter excepțional, perioada maximă pentru care poate fi dispusă și durata maximă a măsurii preventive privative de libertate, condițiile pentru prelungirea și menținerea acesteia, precum și dreptul la verificarea periodică a măsurii;
 dreptul de a fi prezenți la judecarea cauzei;
 dreptul la exercitarea căilor de atac, în condițiile legii.

Toate comunicările către suspectul sau inculpatul minor se vor face într-un limbaj simplu și accesibil, adaptat vârstei acestuia.

V. În privinţa cheltuielilor de judecată, se introduce art. 5052 care prevede că, atunci când suspectul sau inculpatul este minor, cheltuielile generate de înregistrările audiovideo vor rămâne în sarcina statului.

VI. Referatul de evaluare obligatoriu. În cazul în care minorul este trimis în judecată, solicitarea referatului de evaluare va fi obligatorie, cu excepția cazului în care acest lucru ar fi contrar interesului superior al minorului.

VII. Art. 506, alin. (2) se modifică și prevede că, în cursul judecății, instanța poate solicita efectuarea referatului de evaluare de către serviciul de probațiune de pe lângă tribunalul în a cărui circumscripție își are locuința minorul. În situația în care efectuarea referatului de evaluare nu a fost solicitată în cursul urmăririi penale, dispunerea efectuării referatului de către instanță este obligatorie.

VIII. În cazul în care elementele care constituie baza referatului de evaluare se schimbă considerabil, organul de urmărire penală sau, după caz, instanța va solicita întocmirea unui nou referat de evaluare. Solicitarea se poate face din oficiu sau în urma sesizării făcute de serviciul de probațiune, de minor ori de către părinți sau, după caz, tutore, curator ori persoana în îngrijirea sau supravegherea căreia se află temporar minorul, cu privire la schimbările intervenite.

IX. Judecarea cauzei. Art. 507, alin. (3) se modifică și prevede că inculpatul care a săvârșit infracțiunea în timpul când era minor va fi judecat potrivit procedurii aplicabile în cauzele cu infractori minori, dacă la data sesizării instanței nu a împlinit 18 ani.

Dacă la data sesizării instanței inculpatul împlinise vârsta de 18 ani, dar la data dobândirii calității de suspect era minor, instanța învestită va putea decide aplicarea procedurii pentru cauzele cu infractori minori, atunci când consideră necesar, ținând cont de gradul de maturitate și gradul de vulnerabilitate ale persoanei vizate.

X. La art. 508, se introduc trei noi alineate, alin. (4)-(6), cu următorul cuprins:
(4) Dacă niciuna dintre persoanele prevăzute la alin. (1) nu a putut fi găsită ori prezența acesteia ar afecta interesul superior al minorului sau desfășurarea procesului penal, citarea se va face către un alt adult corespunzător care este desemnat de minor și acceptat în această calitate de organul judiciar.
(5) În cazul în care minorul nu desemnează un alt adult conform alin. (4) sau adultul desemnat nu este acceptat de organul judiciar, citarea se va face către o altă persoană aleasă de organul judiciar, ținând seama de interesul superior al minorului.
(6) În cazul în care circumstanțele de la alin. (4) sau (5) încetează, citarea se va face potrivit alin. (1).”

Prezentele modificări intră în vigoare la 12 decembrie 2020.

Secţiuni: Comunicare profesională, Content, Drept penal, Monitorul Oficial al României | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO