« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

A fost modificată Legea finanțelor publice locale. Sumele defalcate din TVA alocate unităţilor administrativ-teritoriale nu vor mai putea fi majorate în situaţii deosebite
11.12.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Anunțuri, C. administrativ, Monitorul Oficial al României | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1201 din 9 decembrie 2020 a fost publicată Legea nr. 286/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale.

Modificările aduse prin Legea nr. 286/2020 vizează următoarele aspecte:

I. S-a modificat cuantumul cotelor defalcate alocate din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat, în sensul că, în urma modificărilor, se va aloca lunar, până cel târziu la data de 8 a lunii în curs, o cotă de:
a) 15% la bugetul local al județului;
b) 65% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe ale căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;
c) 6% pentru repartizarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor prin hotărâre a consiliului județean;
d) 14% într-un cont distinct deschis pe seama direcției generale regionale a finanțelor publice/administrației județene a finanțelor publice, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor.

II. De asemenea, în cadrul fiecărui județ, din cota de 14% prevăzută mai sus, sumele care se repartizează pentru echilibrarea bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale, se împart astfel:
– 85% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor;
– 15% pentru echilibrarea bugetelor locale ale județelor.

III. Alin. 5 al art. 32 se abrogă, ceea ce înseamnă că nu vor mai putea fi majorate cotele defalcate din impozitul pe venit în situații deosebite.

IV. În considerarea celor de mai sus, se instituie în sarcina Direcțiilor generale ale finanțelor publice județene, respectiv Direcției Generale a Finanțelor Publice a Municipiului București obligația de a afișa pe pagina de internet, trimestrial, stadiul încasărilor și virărilor impozitului pe venit, la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale.

V. Din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale și din cota de 14% prevăzută la pct. I, o cotă de 27% se alocă bugetului propriu al județului, iar diferența se repartizează pentru bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor.

Prezentele modificări vor intra în vigoare la 12 decembrie 2020.

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.