Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 7-11 decembrie 2020
11.12.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul teritorial Craiova. Luare de mită. Spălarea banilor. Complicitate la luare de mită. Trimitere în judecată.

În completarea comunicatului nr. 420/VIII/3 din 10 iulie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

V.C., la data faptelor șef al Serviciului juridic din cadrul Instituției Prefectului Mehedinți și membru al Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită,
– spălarea banilor,
– complicitate la luare de mită,

P.I.C., la data faptei director executiv al Direcției Cadastru Fond Funciar din cadrul Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin și vicepreședinte al comisiei de punere în posesie, constituită la nivelul Comisiei Locale de fond funciar, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie – mai 2019, inculpatul V.C., în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) foloase materiale necuvenite pentru ca, în exercitarea necorespunzătoare a îndatoririlor sale de serviciu, să îi ofere sprijin pentru emiterea a unui titlu de proprietate pentru o suprafață de teren de 5.000 mp situată în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin.
Persoana respectivă era îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate în urma unei hotărâri judecătorești definitive.

Concret, inculpatul V.C. ar fi pretins pentru sine de la martor cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp din suprafața de teren aflată în litigiu.
În contextul menționat mai sus, dar și ca urmare a presiunilor constante exercitate asupra martorului de către inculpat, la data de 9 iunie 2020, ar fi fost încheiate la notar un contract de dezmembrare a suprafeței de 5.000 mp teren și unul de vânzare-cumpărare a unei părți de 1.000 mp de teren către inculpatul V.C.. În realitate, prețul menționat în contractul de vânzare-cumpărare ar fi fost unul fictiv și nu a fost plătit niciodată, documentul respectiv fiind încheiat și autentificat doar pentru a se masca mita primită de funcționar.

De asemenea, în perioada aprilie – mai 2019, prin intermediul inculpatului V.C., și inculpatul P.I.C., în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins aceleiași persoane cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp tot pentru ca, în exercitarea necorespunzătoare a îndatoririlor sale de serviciu, să îi ofere acesteia sprijin pentru finalizarea cu succes a procedurii administrative de reconstituire a dreptului de proprietate.

Ulterior, la începutul lunii iulie 2020, s-ar fi convenit ca, în locul transferării în modalitatea de mai sus a suprafeței de teren de 1.000 mp, inculpatul P.I.C. să primească efectiv o sumă de bani, în numerar – 30.000 de euro, aspect care s-a și concretizat la data de 09 iulie 2020, când a fost constatată infracțiunea flagrantă.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra terenului dobândit de inculpatul V.C. în modalitatea de mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
U.C., comandor, la data faptelor împuternicit adjunct (pentru zbor) al inspectorului general al Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii de foloase necuvenite;
L.N.L., comandor, la data faptelor, împuternicit comandant al Detașamentului Aeromedical din cadrul Inspectoratului General de Aviație, iar în prezent ofițer specialist în cadrul Serviciului cooperare aeronautică internațională al aceluiași Inspectorat General, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii de foloase necuvenite
T.R., locotenent-comandor, ofițer pilot de aeronave în cadrul Detașamentului Aeromedical al Inspectoratului General de Aviație, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii de foloase necuvenite

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea situație de fapt:

În contextul unui concurs desfășurat în perioada 12.09.2019 – 28.10.2019, pentru ocuparea funcției de comandant al Detașamentului Aeromedical și comandant al Punctului de Operare Aeromedical București din cadrul Inspectoratului General de Aviație, inculpatul U.C., președinte al comisiei de concurs, i-ar fi transmis subiectele de examen inculpatului L.N.L., în preziua concursului, pentru a-i asigura promovarea.

Candidatul L.N.L. ar fi beneficiat și de ajutorul inculpatului T.R., subordonat al acestuia care, anterior desfășurării examenului, i-ar fi înlesnit, prin asumarea verificării corectitudinii răspunsurilor, celui dintâi, asigurarea promovării examenului menționat.

Obținerea frauduloasă a subiectelor de concurs și a răspunsurilor aferente i-ar fi asigurat inculpatului L.N.L. promovarea concursului și obținerea unui folos necuvenit, constând în ocuparea și exercitarea fără drept a prerogativelor funcției de comandă la nivelul Detașamentului Aeromedical – structură din cadrul Inspectoratului General de Aviație având competențe singulare și exclusive în coordonarea și efectuarea misiunilor aeromedicale specifice Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare la nivel național.

Totodată, inculpatul L.N.L. ar fi încasat, în perioada de 25 noiembrie 2019 – 26 iunie 2020, cu titlu de folos necuvenit, drepturi salariale corelative în sumă de 2.116 lei, aferente ocupării respectivei funcții de conducere.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar București.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Serviciul Teritorial Oradea. Luare de mită. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

S.V., medic primar – șef Serviciu expertiză medicală din cadrul Casei Județene de Pensii Bihor, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 11 mai – 15 iunie 2015 (25 zile lucrătoare), inculpatul S.V., în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, în mod direct și prin intermediar, de la 491 de pacienți, suma totală de 90.370 lei, 17.760 de euro și alte foloase care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuțiile sale de serviciu.

Concret, aceste foloase ar fi fost primite de către medic în legătură cu: emiterea unor decizii medicale asupra capacității de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori emiterea deciziei medicale asupra capacității de muncă.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani, cca. 7.000 acțiuni și un imobil.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Serviciul Teritorial Brașov. Șantaj. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 674/VIII/3 din 23 octombrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

S.G., la data faptei primar în exercițiu al municipiului Brașov, cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj în formă continuată,

C.G.M., director general al Regiei Autonome de Transporturi Brașov (R.A.T.B.V.) S.A., cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj în forma complicității, comisă în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În calitate de primar al municipiului Brașov înscris în cursa electorală pentru obținerea unui nou mandat, inculpatul S.G. l-ar fi amenințat, la data de 12 august 2020, pe unul din angajații societății comerciale care difuza spoturi electorale în interiorul autobuzelor aparținând Regiei Autonome de Transporturi Brașov (R.A.T.B.V.) S.A., că firma va avea de suferit dacă nu oprea imediat difuzarea acelor reclame.

Firma respectivă semnase un contract de locațiune cu R.A.T.B.V. S.A. pentru spațiul din interiorul autobuzelor și, în perioada respectivă, începuse să difuzeze spoturi de promovare electorală a candidaților la Primăria Brașovului din partea partidelor cu care societatea încheiase anterior contracte de promovare.

În perioada 6-12 august 2020, același inculpat, prin intermediul lui C.G.M., director general al RATBV S.A., ar fi făcut presiuni asupra unei persoane din firma respectivă pentru a o constrânge să oprească difuzarea spoturilor electorale care priveau doar o anumită formațiune electorală și să promoveze gratuit, prin intermediul ecranelor LCD deținute de firmă, „realizările” primarului din cursul actualului mandat, mascate sub forma unor știri pozitive.

În baza prevederilor legale și a dispoziției din încheierea Curții de Apel Brașov, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Covasna, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

5. DNA – Serviciul Teritorial Cluj. Dare de mită. Cumpărare de influență. Trimitere în judecată.

1. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 716/VIII/3 din data de 27 octombrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui inculpat, persoană fizică, pentru comiterea infracțiunilor de:
– dare de mită,
– cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie – 20 octombrie 2020, inculpatul, față de care era dispusă măsura controlului judiciar într-un dosar penal în care era cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism, ar fi promis persoanelor care-l anchetau suma de 15.000 euro, din care o parte ar fi urmat să ajungă la procuror, pentru ca în schimb să obțină soluția clasării în cauza menționată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

6. DNA – Serviciul teritorial Constanța. Participație improprie la folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Fals în înscrisuri sub semnătură. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– participație improprie la folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2015, în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, „Obiectivul turistic sat pescăresc tradițional”, cei trei inculpați (proiectant, diriginte de șantier și constructor), implicați în realizarea acestuia, ar fi falsificat procesele-verbale de recepție atestând în cuprinsul lor împrejurarea neadevărată că lucrările executate corespundeau proiectului tehnic.
Ulterior, documentele respective ar fi fost depuse fără vinovăție de către funcționari din primăria Tulcea la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru aprobarea cererilor de rambursare a finanțării.
Prin aceste demersuri, cei trei inculpați a fi beneficiat de fonduri nerambursabile în valoare totală de 3.039.229 lei, după cum urmează: 150.660 lei către proiectant, de 81.200 lei către dirigintele de șantier și de 2.807.369 lei către constructor.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Primăria municipiului Tulcea au comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin la doi dintre inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

7. DNA – Serviciul Teritorial Cluj. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
D.I. și M.E.G., la data faptelor inspectorii vamali în cadrul birourilor vamale de frontieră Aeroport Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca, respectiv “Otopeni” Călători, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii august 2017, cei doi inspectori vamali, aflați în timpul serviciului, nu și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în contextul efectuării unui control și nu ar fi dispus măsura confiscării și aplicarea unei sancțiuni contravenționale destinatarilor a două colete importate din state extracomunitare, care conțineau 907 componente pentru terminale GSM (copii după mărci consacrate).
Urmare a acestor demersuri, „componentele” respective ar fi ajuns la un alt punct vamal de unde au fost predate unor persoane indicate de inculpatul M.E.G., altele decât destinatarii reali.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj.

:: Sursa: www.pna.ro

8. DNA – Serviciul Teritorial Constanța. Luare de mită. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
D.B., la data faptelor comisar în cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Biroul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În data de 19 februarie 2020, inculpatul D.B., în calitate de ofițer de poliție judiciară, cu gradul de comisar în cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Biroul Rutier, ar fi primit, printr-un intermediar, de la o persoană (martor în cauză) suma de 450 euro, în legătură cu atribuțiile sale de serviciu.
Concret, inculpatul ar fi primit suma de bani menționată mai sus, lăsând să se înțeleagă că va desfășura cercetările într-un dosar penal în care martorul era cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, în vederea dispunerii unei soluții favorabile acestuia din urmă, respectiv o soluție de clasare sau una de renunțare la urmărirea penală.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța.

:: Sursa: www.pna.ro

9. DNA – Serviciul Teritorial Constanța. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, la data faptei președinte al unei asociații de fermieri, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2013-2014, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) două declarații false în scopul de a obține în mod injust, în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, sume de bani din bugetul Uniunii Europene.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 414.250 lei.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 467.429 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

10. DNA – Serviciul Teritorial Pitești. Abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite. Participație improprie la infracțiunea de spălare a banilor. Complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
H.I., la data faptelor primar al comunei Prundeni, județul Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată
– participație improprie la infracțiunea de spălare a banilor
N.I., administrator al unei societăți comerciale înființată prin hotărârea Consiliului Local Prundeni, pentru complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În contextul emiterii O.U.G. nr.63/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, precum și pentru stabilirea unor măsuri financiare, Primăria Prundeni a disponibilizat, în cursul anului 2010, un număr de 39 de persoane (dintr-un aparat funcțional de aproximativ 70 de persoane).
Dintre acestea, 19 persoane, rude sau prieteni ai primarului H.I., au fost angajate la scurt timp într-o societate comercială înființată anterior prin hotărârea Consiliului Local Prundeni și administrată de inculpatul N.I., societate ce avea ca principal obiect de activitate ”Captarea, tratarea și distribuția apei”.
Practic, inculpații ar fi acționat pentru ”salarizarea” personalului unei societăți private, cu răspundere limitată, ce nu a prestat niciodată serviciile facturate, nu a realizat venituri din alte surse și a acumulat datorii la bugetul general consolidat al statului.
Concret, în perioada 2010 – 2012, inculpatul H.I., în calitate de primar al comuniei Prundeni, județul Vâlcea, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi dispus în mod nelegal decontarea mai multor sume de bani din bugetul primăriei pe care o conducea, către societatea administrată de inculpatul N.I., pentru lucrări și servicii care nu au fost executate în realitate, după cum urmează:
– 429.265 lei, reprezentând costul a 2.120 branșamente la rețeaua publică de apă,
– 81.000 lei, reprezentând prețul unor servicii de consultanță pentru obținerea unor autorizații sanitare și de mediu privind sistemul de canalizare, epurarea apelor uzate și colectarea deșeurilor nepericuloase,
– 66.910 lei pentru achiziționarea unei cantități de 1.356 mc nisip cuarțos necesar la construcția unui teren de sport, cu gazon sintetic. De menționat este faptul că terenul respectiv fusese deja construit de o altă firmă, iar cantitatea respectivă de nisip cuarțos putea să acopere cca. 200.000 mp de gazon sintetic.
O parte dintre facturile emise de societatea respectivă ar fi fost semnate de către inculpatul N.I. în perioada în care acesta nu mai deținea funcția de administrator, fiind revocat de Consiliul Local al comunei Prundeni la data de 31 octombrie 2012.
În cursul anului 2012, urmare a intrării în incapacitate de plată a societății respective, dar și a verificărilor demarate de către Camera de Conturi Vâlcea și Administrația Județeană a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Vâlcea, 12 dintre salariații societății administrate de inculpatul N.I. au fost angajați în cadrul unei asociații culturale înființată în același an de Primăria Prundeni.
De data aceasta, pentru salarizarea acestor angajați, inculpatul H.I. ar fi creat un mecanism prin care suma 134.080 lei, necesară achitării drepturilor salariale, ar fi ajuns în contul asociației culturale.
Acest lucru ar fi fost posibil prin încheierea unui contract fictiv de ”prestări servicii consultanță activități culturale” încheiat de asociația culturală cu societatea administrată de inculpatul N.I..
Prin aceste demersuri primăria comunei Prundeni ar fi fost prejudiciată cu 577.175 lei, sumă cu care aceasta s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

11. DNA – Serviciul teritorial Iași. Trafic de influență. Cumpărare de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată,
persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În datele de 23 mai și 16 noiembrie 2017, unul dintre inculpați ar fi pretins de la celălalt mai multe foloase necuvenite lăsând să se creadă că are influență asupra unui funcționar public în cadrul Agenției Domeniilor Statului – Reprezentanța Iași, pe care a promis că îl va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle de serviciu, respectiv să faciliteze reconstituirea, pentru anumite persoane, a dreptului de proprietate pe care acestea le aveau asupra unor terenuri din municipiul Iași.
Concret, pentru aceste „servicii”, inculpatul ar fi pretins 10.000 euro și o cotă de 10 % dintr-o suprafața de 1,8 ha cu care o persoană urma să fie pusă în posesie și ar fi primit sume de 5.600 euro și 150 lei.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține unuia dintre inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

12. DNA – Serviciul teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2016, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust, în cadrul mai multor scheme de sprijin sume de bani din bugetul Uniunii Europene, pentru o suprafață de teren de 3,42 ha, în care ar fi fost inclusă și o suprafață de 1 ha de teren impropriu pentru practicarea agriculturii, situat pe raza municipiului Sighetu Marmației.
În același context, inculpatul ar fi omis să notifice gestionarului fondurilor datele necesare cerute potrivit legii (împrejurarea că nu a înființat culturile promise) în legătura cu suprafața respectivă (cunoscută sub denumirea de ”La Groapa de Gunoi”).
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 22.157 lei sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

13. DNA – Serviciul Teritorial Oradea. Folosirea sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2016, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (contracte de arendare, tabele centralizatoare, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, persoana respectivă ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 320.508 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 342.174 lei, sumă la care se adaugă accesoriile fiscale (dobânzi și penalități) potrivit Codului de Procedură Fiscală, calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

14. DNA – Serviciul teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unei inculpate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2015, în contextul implementării proiectului – „Construire pensiune agroturistică…”, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit () mai multe documente false și inexacte (dosarul de achiziție de lucrări, rapoarte de progres, etc.), prin care atesta că îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
O parte din acele documente ar fi fost falsificate chiar de inculpată.
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 151.675 lei, debit care a fost restituit integral de către inculpată.

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privindu-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Maramureș.

:: Sursa: www.pna.ro

15. DNA – Serviciul teritorial Constanța. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:
persoană fizică, administrator al SC Construct Design SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
SC Construct Design SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie – septembrie 2018, în contextul accesării unei finanțări nerambursabile privind ”Investiție inițială pentru o nouă activitate economică pe schema GBER (4.2) privind înființarea unei noi unități de producție de patiserie prin utilizarea de echipamente performante la SC CONSTRUCT DESIGN SRL”, pentru a dovedi faptul că îndeplinește condițiile de eligibilitate, inculpatul, persoană fizică, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) un extras de cont (emis la data de 23.07.2018) care atesta existența sumei de 2.999.960 USD în patrimoniul firmei pe care o administra, reprezentând cofinanțarea privată a proiectului.
Ulterior, la data de 14 septembrie 2018, inculpatul ar fi semnat cu A.F.I.R. contractul de finanțare privind proiectul sus menționat, deși suma reprezentând cofinanțarea privată a proiectului la care se referea extrasul de cont fusese restituită încă din data de 24 iulie 2018.
De menționat este faptul că banii respectivi proveneau dintr-un împrumut contractat de la un fond de investiții din străinătate pe o durată de trei zile, în schimbul unei dobânzi de 2.250 USD.
În continuare, deoarece SC Construct Design SRL nu a obținut un credit bancar necesar demarării proiectului, contractul încheiat cu A.F.I.R. a fost reziliat.

În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
– amendă, în cuantum de 24.000 lei.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Galați. Trafic de droguri de risc. Reținere.

La data de 07.12.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc, în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că inculpatul a desfășurat activități de comercializare de cannabis, provenit din diferite culturi indoor şi outdoor.
La data de 07.12.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galați împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Galați au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a inculpatului în timp ce deținea în autoturism cantitatea de 2,6 kilograme de cannabis pe care intenționa să o comercializeze.
La aceeași dată, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galați împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Galați au efectuat 8 percheziții domiciliare, pe raza județului Galați, în urma cărora a fost ridicată cantitatea de 900 grame de cannabis, instalații folosite la cultivarea de plante de cannabis în spații închise și suma de 16.000 de lei.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Galați.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Structura Centrală. Constituire a unui grup infracțional organizat. Evaziune fiscală.Complicitate la evaziune fiscală. Spălare a banilor. Complicitate la spălare a banilor. Trimitere în judecată.

Prin rechizitoriul din data de 23.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 4 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare a banilor în formă continuată și complicitate la spălare a banilor în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2008-2014, unul dintre inculpați, prin controlul exercitat în mod direct sau indirect asupra unui număr de nouă societăți comerciale folosite drept furnizori fictivi de cherestea și pentru retragere de numerar din bănci, a sprijinit reprezentanții a două societăți comerciale cu sediul în județul Alba, având ca obiect principal de activitate fabricarea de mobilă, să evidențieze în actele contabile și în alte documente legale(declarații fiscale) cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale.
Inculpatul a asigurat emiterea unui număr de 802 facturi fiscale către respectivele societăți, reprezentând contravaloarea a 38.894,03 metri cubi de cherestea, precum și avizele secundare de însoțire a transporturilor de cherestea aferente, atestând în mod nereal efectuarea de operațiuni comerciale și urmărind astfel să asigure pentru cele două societăți beneficiare posibilitatea sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin diminuarea în mod artificial a bazei impozabile.
Pentru a se crea aparența că operațiunile comerciale consemnate în facturi sunt veridice, dar și pentru a disimula originea ilicită a sumelor de bani provenite din activitatea evazionistă, contravaloarea cherestelei livrate fictiv a fost achitată aproximativ în totalitate prin viramente bancare, în conturile societăților pretins furnizoare, de unde banii au fost ridicați în numerar.
Prin această modalitate, a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de 2.860.672,27 lei.
Cauza a fost instrumentată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba și Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Alba.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș. Pornografie infantilă. Coruperea sexuală a minorilor. Racolarea minorilor în scopuri sexuale. Reținere.

La data de 09.12.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de pornografie infantilă, coruperea sexuală a minorilor și racolarea minorilor în scopuri sexuale.

În cauză s-a reținut faptul că, în toamna anului 2020, inculpatul a abordat o persoană vătămată minoră prin intermediul unei aplicaţii online și a determinat-o să producă și să-i trimită materiale pornografice, propunându-i totodată să întrețină și relații sexuale.  
La aceeași dată, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Târgu Mureș au efectuat două percheziții domiciliare în urma cărora au fost ridicate trei carduri de memorie, un telefon mobil, un laptop, două cartele de telefon şi un stick de memorie.    
În cursul zilei de astăzi, Tribunalul Mureș a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pe o perioadă de 30 de zile.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Structura Centrală. Constituire a unui grup infracțional organizat. Înșelăciune. Ordin european de anchetă. Percheziție domiciliară.

La data de 10.12.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale au efectuat o percheziție domiciliară, pe raza municipiului București, în baza unui ordin european de anchetă transmis de Parchetul Specializat din Sofia, Bulgaria, la locuința unor persoane suspectate de săvârșirea constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune.

În cauză s-a reținut faptul că, grupul infracțional organizat era format din cetățeni bulgari și acționa pe teritoriul României și Bulgariei.
O parte dintre membrii grupului infracţional organizat, aşa-numiţii „vartachi”, sunau la întâmplare la diferite numere de telefon fixe şi sub diverse pretexte induceau în eroare şi înşelau persoanele vătămate, de la care solicitau şi obţineau sume importante de bani şi/sau bunuri de valoare.
Al doilea palier al grupului avea rolul de a recruta și controla curierii care preluau sumele de bani şi/sau obiectele de valoare de la victime.
Curierii erau persoane recrutate la întâmplare care susţineau activ gruparea, folosindu-se de informațiile furnizate de către cei de pe primul palier.
Pentru a-și ascunde activitatea infracțională, inculpații închiriau camere în hoteluri şi pensiuni unde nu erau necesare documente de identitate, achiziționau cartelele SIM de la diferite chioşcuri, benzinării şi supermarketuri și folseau doar aparate mobile achiziționate din târguri și piețe. O parte din dispozitivele mobile erau ascunse în şanţurile de pe marginea drumurilor, înainte de a intra pe teritoriul Bulgariei, în timp altele erau distruse.
Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 500.000 de euro.
În urma percheziției domiciliare, au fost ridicate 84 de cartele SIM și 10 telefoane mobile.
Trei inculpați au fost prezentaţi Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Bucureşti în vederea punerii în executare a mandatelor de arestare preventivă emise de autorităţile bulgare.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul SIAS.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Biroul Teritorial Harghita. Pornografie infantilă. Șantaj. Act sexual cu un minor. Reținere.

La data de 09.12.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Harghita au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvarșirea infracțiunilor de pornografie infantilă, șantaj și act sexual cu un minor.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada august-octombrie 2020, profitând de starea vădită de vulnerabilitate a unei persoane vătămate minore, inculpatul a întreținut raporturi sexuale cu aceasta în scopul producerii de materiale pornografice.
Ulterior, inculpatul a amenințat victima cu darea în vileag a respectivelor materiale pornografice, cu scopul de a o constrange să continue relația amoroasă cu acesta.
La data de 09.12.2020, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Harghita împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Harghita au efectuat o percheziție domiciliară, în urma căreia au fost ridicate o tabletă, un telefon mobil, 5 carduri de memorie și un memory stick pe care erau stocate un număr de 57 de fotografii și un material video reprezentând persoana vătămată minoră în diferite ipostaze pornografice.
La data de 10.12.2020, Tribunalul Harghita a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Neamț și al jandarmilor din cadrul IJJ Neamț.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Efectuare de operaţiuni fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere.

La data de 10.12.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operaţiuni fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada august 2018- decembrie 2020, în baza aceleeași rezoluții infracționale și în mod repetat, fără drept, inculpații au comercializat substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive către consumatori de pe raza județului Iași.
La data de 10.12.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 2 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate diverse cantități de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, 3 cântare electronice de mare precizie, precum și suma de 126.800 de lei.
În cursul zilei de astăzi, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul SAS al IPJ Iași și al jandarmilor din cadrul IJJ Iași.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Evaziune fiscală. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate, a doi inculpați, sub aspectul comiterii infracțiunii de evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. (1) lit. c)  și alin. (2) din Legea nr. 241/2005 (forma în vigoare înainte de modificările operate prin Legea nr. 50 din 14 martie 2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 146 din 19 martie 2013), cu aplic. art. 41 alin. (2) din vechiul C. pen. și art. 5 din noul Cod penal (12 acte materiale), respectiv complicitate la această infracțiune.

În urma cercetărilor efectuate a rezultat că, președintele consiliului de administrație al unei societății comerciale, în perioada mai 2011 – martie 2012, la diferite intervale de timp, dar în baza aceleiași rezoluții infracționale, a înregistrat în contabilitatea societății  (în registrul jurnal și în jurnalul pentru cumpărări), în registrul de evidență fiscală și în declarațiile fiscale, un număr de 7 facturi fiscale fictive în valoare totală de 1,884,963.99 lei, reprezentând achiziții nereale de servicii și lucrări de construcții, fapt care a condus la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 608,052.90 lei. La săvârșirea acestor fapte a fost ajutat de către persoana responsabilă cu ținerea contabilității societății.

Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Juridică s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 608.052,90 lei, reprezentând debit principal, la care se adaugă accesoriile fiscale. Prejudiciul reprezentând debit principal a fost achitat de către societate.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Tribunalului București, spre competentă soluționare.

Sursa: www.mpublic.ro

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti