« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificări privind transmiterea la distanță a actelor de executare și procedura de comunicare a acestora
11.12.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1210 din 11 decembrie 2020 a fost publicat Ordinul nr. 3037/2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 1.665/2020 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanță a actelor de executare și a procedurii de comunicare a acestora.

Iniţiatorul proiectului de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 1665/2020 este Ministerul Finanțelor Publice (proiectul de ordin şi nota de fundamentare disponibile aici).

Prezentul ordin aduce Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 1665/2020 următoarele modificări şi completări:

– Pentru popririle înființate până la data intrării în vigoare a prevederilor prezentului ordin, comunicarea către instituțiile de credit a deciziilor de ridicare a măsurilor de executare silită asupra disponibilităților bănești se realizează de către Punctul central prin preluarea informațiilor cuprinse în acestea de la Unitatea de Imprimare Rapidă și încărcarea în spațiul privat de pe portalul A.N.A.F., prin intermediul platformei e-Popriri.

– Se modifică înţelesul termenului „suspendare totală sau parțială„, care va avea următoarea definiţie: „Suspendarea totală sau parțială este starea generată de suspendarea executării silite, în condițiile legii, totală (pentru întreaga sumă rămasă de recuperat) sau parțială (pentru o parte din suma rămasă de recuperat).”

– Dintre motivele de neînfiinţare a popririi prevăzute la anexa nr. 1 punctul 2.5 litera c), a fost eliminată condiţia ca societatea să nu dețină un cont special de depozit bancar. Prin urmare, pentru neînfiinţarea popririi, va fi suficient ca societatea să se afle în procedura insolvenței.

– După actualizarea informațiilor, punctul central emite, prin sistemul informatic e-Popriri, Adresa de suspendare, temporară, totală sau parțială a indisponibilizării conturilor sau Adresa privind continuarea măsurilor de executare silită prin poprire asupra disponibilităților bănești. Prin excepţie, în această situaţie, instituția de credit nu va transmite mesajul privind motivul neînființării, acesta urmând să se actualizeze automat, săptămânal, de sistemul informatic e-Popriri (modificare anexa nr. 1, punctul 5.2).

– De asemenea, după actualizarea sumelor, se transmite Adresa pentru înștiințarea instituțiilor de credit privind sumele rămase de recuperat. Prin excepţie, instituția de credit nu va transmite mesajul privind motivul neînființării, acesta urmând să se actualizeze automat, săptămânal, de sistemul informatic e-Popriri (modificare anexa nr. 1, punctul 6.3).

– În baza informațiilor, precum și în cazul în care suma rămasă de recuperat este zero lei, Punctul central emite, prin sistemul informatic e-Popriri, Decizia de ridicare a măsurilor de executare silită asupra disponibilităților bănești. Prin excepţie, instituția de credit nu va transmite mesajul privind motivul neînființării, acesta urmând să se actualizeze automat, săptămânal, de sistemul informatic e-Popriri (modificare anexa nr. 1, punctul 7.2).

– Până la data semnării convenției-cadru de aderare a instituțiilor de credit la mecanismul de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță a actelor de executare silită, instituțiile de credit aplică prevederile prezentei proceduri, cu excepția dispozițiilor cap. III (modificare introdusă prin Ordinul nr. 3037/2020).Până la data semnării convenției-cadru, pentru popririle înființate potrivit prezentei proceduri, informațiile prevăzute la pct. 2.5 pot fi comunicate la Punctul central de către instituțiile de credit, prin poștă electronică.

Ordinul intră în vigoare la 11 decembrie 2020.

 

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.