« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Selecție candidați pentru funcția de procuror european delegat în România. UPDATE: Ultimele zile de înscriere. UPDATE: Stelian Ion, ministrul Justiției: Îi asigur de toată transparența, de buna credință și de faptul că vom fi obiectivi în această evaluare. UPDATE: 16 candidați înscriși. UPDATE: Interviuri VIDEO. UPDATE: Rezultatele procedurii de selecție. UPDATE: Validare candidați
10.02.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Miercuri, 10 februarie, 2021, Ministerul Justiției a informat că Parchetul European a validat cei șase candidați pentru funcția de procuror european delegat în România, potrivit unui comunicat.

România a fost printre primele state care au susținut înființarea Parchetului European, atât în procesul de negociere a Regulamentului EPPO, cât și în etapele de operaționalizare a noului organ jurisdicțional al Uniunii. EPPO va avea un rol esențial, inclusiv din perspectiva consolidării statului de drept în Europa, în combaterea infracţiunilor ce pot afecta interesele financiare ale Uniunii Europene. Activitatea operațională a EPPO este preconizată a începe în curând. Misiunea lui va fi cu atât mai importantă în perioada următoare, când vor fi disponibile fonduri semnificative din bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, în sumă de 1074.3 miliarde EUR, și din pachetul de redresare post-pandemic Next Generation EU, în valoare de 750 miliarde EUR.

***

Vineri, 29 ianuarie 2021, Ministerul Justiției a informat că au fost selectați următorii candidați pentru funcția de procuror european delegat în România:

1. Dana-Manuela ANA, Direcția Națională Anticorupție;
2. Dana-Cristina BUNEA, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;
3. Camelia-Elena GRECU, Direcția Națională Anticorupție;
4. Constantin IRINA, Direcția Națională Anticorupție;
5. Florin Bogdan MUNTEANU, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași;
6. Jean-Nicolae UNCHEȘELU, Direcția Națională Anticorupție.

Procurorii europeni delegați în România vor acționa în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor membre și vor avea aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată.

EPPO va ancheta și urmări penal fraude și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraudele la cheltuielile și veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (dacă implică cel puțin 2 state membre și prejudiciul este de cel puțin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, corupția activă și pasivă și deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE, participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE. În cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfășurarea investigației de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcționari sau alți agenți ai Uniunii sau membri ai instituțiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10.000 EUR, EPPO își poate exercita competența.

***

În perioada 25-27 ianuarie 2021 au loc interviurile pentru funcția de Procuror European Delegat în România, în cadrul Parchetului European, potrivit unui comunicat.

Fiecare dintre cei 14 candidați are la dispoziție 45 de minute, iar din Comisia de selecție fac parte:
– Stelian Ion – Ministrul Justiției, Preşedintele Comisiei
Bogdan Mateescu – Președintele CSM
– Anca Jurma – Procuror DNA
– Gheorghe Bocșan – Procuror PICCJ

Această selecție este o premieră în Uniunea Europeană, în urma înființării EPPO, iar interviurile sunt transmise LIVE pe pagina de Facebook a Ministerului Justiției, aici.

***

Vineri, 8 ianuarie 2021, Ministerul Justiției a informat că și-au depus candidatura 16 persoane pentru funcția de procuror european delegat în România, și vor intra în următoarea etapă de selecție.

Calendarul:
08-18.01.2021 – Verificarea de către Comisia de selecție a îndeplinirii de către candidații înscriși a condițiilor de participare la interviu;
19.01.2021 – Afișarea listei candidaților care îndeplinesc condițiile de participare la interviu;
19-22.01.2021 – Programarea și stabilirea eventualelor aspecte tehnice cu candidații;
25-28.01.2021 – Interviul în fața Comisiei de selecție;
29.01.2021 – Afișarea rezultatelor selecției;
29-02.02.2021 – Transmiterea listei candidaților pentru funcția de procuror european delegat Procurorului-șef european.

***

Stelian Ion, ministrul Justiției, s-a referit în cadrul unui interviu (5 ianuarie 2021, aici) cu privire la procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România, declarând, printre altele: „Termenul pentru înscrierea la acest proces de selecție expiră în 7 ianuarie și până în prezent s-au înscris mai puțin de cinci procurori. S-au înscris destul de puțini procurori, dar practica arată că de multe ori înscrierile se fac în ultimele zile. La concurs sunt scoase 15 posturi de procurori europeni delegați, alături de 5 posturi de rezervă. 100% nu sunt făcute jocurile. Dacă vreodată în trecut a existat această percepție, nu e cazul absolut deloc acum. Îi asigur de toată transparența, de buna credință și de faptul că vom fi obiectivi în această evaluare. Jocurile nu sunt făcute, chiar nu sunt făcute și vă spune persoana care va decide în final ce propuneri se vor face în urma consultărilor cu această comisie.”

***

Marți, 5 ianuarie 2021, Ministerul Justiției a informat că persoanele interesate să ocupe o funcție de procuror european delegat în România își mai pot depune candidaturile până la data de 7 ianuarie 2021, inclusiv, potrivit unui comunicat.

***

Vineri, 11 decembrie 2020, Ministerul Justiției a declanșat procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România.

Persoanele interesate își pot depune candidatura până la data de 7 ianuarie 2021, inclusiv

Calendarul orientativ:

– termenul limită pentru depunerea cererilor de înscriere și a tuturor înscrisurilor prevăzute în anunț – 01.2021, inclusiv;

– verificarea, de către Comisia de selecție, a îndeplinirii de către candidații înscriși a condițiilor de participare la interviu – 01.2021- 18.01.2021;

– afișarea listei candidaților care îndeplinesc condițiile de participare la interviu – 01.2021;

– programarea și stabilirea eventualelor aspecte tehnice cu candidații – 19-22.01.2021;

– interviul în fața Comisiei de selecție – 25-28.01.2021;

– afișarea rezultatelor selecției – 01.2021;

– transmiterea listei candidaților pentru funcția de procuror european delegat Procurorului-șef european – 01.2021 – 02.02.2021.

Dosarele depuse vor fi analizate de Comisia de selecție, iar rezultatele verificării și informațiile privind data, ora și locul organizării sesiunii de audiere vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii şi al Ministerului Public.

:: Detalii

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Selecție candidați pentru funcția de procuror european delegat în România. UPDATE: Ultimele zile de înscriere. UPDATE: Stelian Ion, ministrul Justiției: Îi asigur de toată transparența, de buna credință și de faptul că vom fi obiectivi în această evaluare. UPDATE: 16 candidați înscriși. UPDATE: Interviuri VIDEO. UPDATE: Rezultatele procedurii de selecție. UPDATE: Validare candidați”

 1. Ca să ai alegere, și de unde alege, ar fi trebuit să fie măcar 2/loc. Adică 30 înscriși. Altfel, nu e de fapt alegere și nici nu înseamnă că ai avut de unde alege.
  Cum e posibil ca pentru funcții atât de bine plătite, să nu candideze lumea? Să nu aibă România candidați măcar 2/loc, într-o țară în care corupția e cronică și deci ar trebui și mai abitir să avem procurori specializați?

  La fel cum nu înțeleg alegerile CSM și/sau de la ÎCCJ. Obiectiv privind, neutru, din afară, cum va apărea acest comportament în istorie? Cum va fi redată ÎCCJ când pentru președintele ÎCCJ candidează O SINGURĂ persoană? Pentru una dintre cele mai onorante pozitii?!?! un singur candidat, si fie, hai, doi, pe cale de exceptie. Doi. Adica dintre toti judecatorii ICCJ, doar maxim doua persoane (in anii buni) au considerat ca doresc sau ca au prestigiul necesar pentru a fi Presedinte ICCJ.

  Consideră ICCJ că peste 20 de ani, cei care vor citi aceste situații, vor zice: da, suspect, ciudat, dar totuși haideți să citim și hotărârile ÎCCJ .. că sigur există o explicație, și e de fapt o instituție onorabilă și demnă de toată încrederea?

  Mutatis mutandis referitor procurori europeni, si chiar a fortiori, avand in vedere ca procurorul e una, judecatorul e alta (de la CEDO citare, 2006: “simplul fapt că procurorii au acționat ca gardieni ai interesului public nu poate fi considerat ca atribuindu-le un statut judiciar sau statutul de actori independenți și imparțiali”)
  Eu inteleg ca trebuie sa traim clipa, dar clipa nu e in vid.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.