Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
Citeşte mai mult în legătură cu Articole, Drept civil, Procedură civilă, RNSJ, SELECTED, Studii

Sechestrul asigurător asupra bunurilor debitorului în lipsa deținerii unui titlu executoriu

3 septembrie 2021 | Alina Mihaela ARSENE
Alina Arsene

Alina Arsene

Din lecturarea prevederilor art. 953 alin. 1 Cod pr. civ., se pot extrage cu ușurință cele 3 condiții necesar a fi îndeplinite pentru ca instanța de judecată, analizând cererea creditorului, să poată dispune înființarea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor debitorului, chiar dacă acestea nu au fost individualizate.

Cele 3 condiții pentru a se putea institui sechestrul asigurător la cererea creditorului sunt următoarele:

– creditorul să nu dețină un titlu executoriu cu privire la creanța sa;

– creditorul să fi introdus cerere de chemare în judecată (adică să fi intentat acțiunea de fond prin care urmărește să obțină un titlu executoriu cu privire la creanța pe care o are împotriva debitorului și pentru care solicită înființarea sechestrului asigurător);

– creanța creditorului să fie exigibilă și constatată în scris (adică să rezulte din înscrisuri).

Rezultă așadar că, pentru înființarea sechestrului asigurător, nu este necesară prezentarea unor argumente privind un eventual risc de insolvabilitate a debitorului sau probarea unui pericol care să constea în sustragerea debitorului de la urmărire sau în ascunderea ori risipirea averii de către acesta (o asemenea cerință fiind instituită de alin. 3 al art. 953 Cod pr. civ. exclusiv pentru situația creditorului a cărui creanță nu este exigibilă).

Arbitraj comercial

JURIDICE by Night

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Analizând succint condițiile arătate mai sus, Tribunalul București a dispus prin încheiere executorie, instituirea sechestrului asigurător în favoarea creditoarei până la concurența sumei de 150 000 Euro, reprezentând contravaloarea mărfurilor livrate și neachitate.

Totodată, Curtea de Apel București a respins ca nefondat apelul formulat de către debitoarea-persoană juridică cu privire la instituirea sechestrului asigurător în favoarea creditoarei în temeiul art. 480 alin. 1 C. proc. civ. raportat la art. 953 C.proc.civ.

(Curtea de Apel București, Secția a VI -a Civilă, Decizia nr. 1190 din 18.08.2021)

Prin încheierea din data de 26.04.2021, Tribunalul București a admis cererea formulată de creditoare prin care s-a solicitat înființarea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ale debitoarei-persoană juridică, până la concurența sumei de 150 000 euro.

În motivarea cererii de înființare a sechestrului asigurător, creditoarea a arătat că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 953 alin. 1 C.proc.civ., respectiv că deține împotriva  debitoarei o creanță certă, lichidă și exigibilă în valoare de 150 000 euro, constată în scris. De asemenea, a arătat faptul că a introdus cerere de chemare în judecată prin care a solicitat obligarea debitoarei la achitarea debitului restant, îndeplinindu-și inclusiv obligația de plată a cauțiunii în sumă de 50 000 lei, sumă consemnată la unitatea bancară. Totodată, creditoarea a dovedit existența unei creanțe constatată în scris prin facturile fiscale emise de creditoare și acceptate de debitoare.

Potrivit art. 953 alin. 1 C. proc. civ.: „Creditorul care nu are titlu executoriu, dar a cărui creanță este constatată în scris și este exigibilă, poate solicita înființarea unui sechestru asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale debitorului, dacă dovedește că a intentat cerere de chemare în judecată. El poate fi obligat la plata unei cauțiuni în cuantumul fixat de către instanță.”

Împotriva acestei încheieri, debitoarea a formulat calea de atac a apelului, solicitând anularea încheierii executorii prin care s-a dispus instituirea sechestrului asigurător și pe cale de consecință, respingerea cererii de înființare a sechestrului, motivând că nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru a se dispune o asemenea măsură. În subsidiar, debitoarea a solicitat ca, în urma anulării încheierii executorii, să se dispună respingerea parțială a cererii de instituire a sechestrului, susținând că aceasta a fost eliberată parțial de obligația de plată prin consemnarea sumei de 50 000 euro, ca urmare a inițierii procedurii ofertei reale de plată prin mijlocirea unui executor judecătoresc.

Analizând susținerile apelantei,  Curtea reține ca nefondate criticile debitoarei,  constatând că sunt întrunite condițiile prevăzute de art. 953 alin. 1 C. proc. civ.

Cu privire la formularea unei cereri de chemare în judecată, aceasta a fost probată prin depunerea unui certificat de grefă ce atesta înregistrarea dosarului de fond pe rolul Tribunalului București având ca obiect cererea de emitere a unei ordonanțe de plată.

Raportat la condiția caracterului cert și exigibil al creanței, aceasta se constată ca fiind îndeplinită prin încheierea unui contract în formă simplificată între părți și prin facturile fiscale emise pe acest temei, însușite de către debitoare prin semnătură.

Totodată, caracterul cert și exigibil, rezultă și din sentința civilă pronunțată de Tribunalul București, prin care s-a admis cererea creditoarei de emitere a unei ordonanțe de plată privind debitul restant până la concurența căruia s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător.

Mai mult, reține instanța și că măsura sechestrului asigurător a devenit între timp lipsită de interes, întrucât creditoarea a obținut titlul executoriu în lipsa căruia procedase la această măsură, iar pe de altă parte, debitoarea formulase deja contestație la executare.

Prin urmare, Curtea de Apel București respinge ca nefondat apelul formulat de debitoare împotriva încheierii prin care s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, în temeiul art. 480 alin. 1 C. proc. civ. raportat la art. 953 C. proc. civ.

Avocat Alina-Mihaela Arsene, Arsene Diaconescu și Asociații

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories