Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Procedura de anulare a obligațiilor de plată accesorii administrate de ANCOM
14.12.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1208 din 10 decembrie 2020 a fost publicată Procedura de anulare a obligațiilor de plată accesorii datorate bugetului Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, din 09.12.2020.

Categoriile de debitori care pot beneficia de facilitățile prevăzute în prezenta procedură sunt următoarele:
– debitorii declarați insolvabili, potrivit legii;
– persoanele cărora li s-a stabilit răspunderea solidară potrivit Codului de procedură fiscală sau răspunderea potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență sau potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, pentru obligațiile bugetare aferente perioadei anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, indiferent de data emiterii deciziei de atragere a răspunderii sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de atragere a răspunderii;
– debitorii aflați în procedura insolvenței ori aflați în dizolvare, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) acordă următoarele facilități fiscale:
– amânarea la plată a obligațiilor de plată accesorii reprezentate de dobânzi, penalități de întârziere până la data soluționării cererii de anulare a accesoriilor sau până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, în cazul nedepunerii acestei cereri, pentru fiecare debitor care notifică ANCOM;
– anularea obligațiilor de plată accesorii reprezentate de dobânzi, penalități de întârziere sau alte accesorii.

Debitorii pot opta pentru una dintre cele doă opţiuni:

1. Își pot exprima intenția de a beneficia de amânarea obligațiilor de plată accesorii prin depunerea unei notificări, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta procedură.

După depunerea notificării, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia, ANCOM emite și comunică debitorului „Decizia referitoare la obligațiile de plată accesorii reprezentând dobânzi, penalități de întârziere sau alte accesorii datorate bugetului Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații” și „Situația debitelor restante aferente bugetului ANCOM”.

ANCOM emite „Decizia de amânare la plată a obligațiilor de plată accesorii datorate bugetului ANCOM” și „Adresa de suspendare temporară, totală sau parțială, a indisponibilizării conturilor” sau „Adresa de suspendare temporară, totală sau parțială, a indisponibilizării reținerilor”, după caz, adresată instituțiilor de credit la care debitorul are deschise conturile bancare și/sau terților popriți care dețin/datorează sume de bani debitorului, ori, după caz, „Înștiințarea de respingere a notificării”, dacă debitorul nu se încadrează în niciuna dintre ipotezele reglementate de prevederile art. IX și XI din ordonanță.

De la data emiterii deciziei de amânare la plată a obligațiilor de plată accesorii, pentru obligațiile de plată accesorii care fac obiectul amânării la plată:
– nu începe sau se suspendă, după caz, procedura de executare silită;
– nu se efectuează stingerea până la data soluționării cererii de anulare a accesoriilor sau până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, după caz.

2. Pot solicita anularea obligațiilor de plată accesorii în baza unei cereri de anulare a accesoriilor.

În acest caz, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de anulare a accesoriilor, ANCOM:
– analizează îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 4 alin. (3) sau (5), după caz;
– emite și comunică, dacă este cazul, „Decizia referitoare la obligațiile de plată accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere datorate bugetului Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații”, în vederea actualizării obligațiilor de plată accesorii ce pot face obiectul anulării;
– reface evidența contabilă în situația în care au fost stinse obligații de plată accesorii ce pot face obiectul anulării;
– emite „Decizia de anulare a obligațiilor de plată accesorii datorate bugetului ANCOM” sau „Decizia de respingere a cererii de anulare a obligațiilor de plată accesorii datorate bugetului ANCOM”, după caz.

Procedura de anulare a obligațiilor fiscale accesorii cuprinde 12 anexe.

Pe aceeaşi temă:
:: Numărătoare inversă pentru a beneficia de amnistia fiscală. Ce trebuie să știe societățile interesate?
:: Procedura de anulare a obligațiilor de plată accesorii datorate bugetului Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, din 09.12.2020

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti