Comisia Europeană adoptă măsuri de restricționare a microplasticelor
25 septembrie 2023 | JURIDICE.roLuni, 25 septembrie 2023, Comisia Europeană a informat că restricționează microplasticele adăugate în mod intenționat în produse, potrivit unui comunicat.
Thierry Breton, comisar pentru piața internă: „Această restricție contribuie la tranziția verde a industriei UE și promovează produse inovatoare, fără microplastice – de la produse cosmetice și detergenți la suprafețele pentru terenuri de sport. Cetățenii UE vor avea acces la produse mai sigure și mai durabile, iar industriile din UE (în special IMM-urile) care au investit și au dezvoltat astfel de produse inovatoare vor fi mai competitive și mai reziliente.”
Virginijus Sinkevičius, comisar pentru mediu, oceane și pescuit: „Interzicerea microplasticelor adăugate în mod intenționat răspunde unei preocupări majore pentru mediu și sănătatea oamenilor. Microplasticele se găsesc în oceane, în râuri și pe uscat, precum și în alimente și în apa potabilă. Restricțiile de astăzi vizează particulele foarte mici, dar reprezintă un pas important în direcția reducerii poluării provocate de om.”
Noile norme vor împiedica eliberarea în mediu a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastice. Acestea vor interzice vânzarea de microplastice ca atare și de produse la care s-au adăugat microplastice în mod intenționat și care eliberează microplasticele respective atunci când sunt utilizate.
Restricția adoptată utilizează o definiție largă a microplasticelor – aceasta acoperă toate particulele de polimeri sintetici sub 5 mm care sunt organice, insolubile și rezistă degradării. Scopul este de a reduce emisiile de microplastice adăugate în mod intenționat care provin de la un număr cât mai mare de produse.
Produse comune care intră în domeniul de aplicare al restricției:
– materialul granular de umplere utilizat pe suprafețele sportive artificiale (acesta reprezentând cea mai mare sursă de microplastice adăugate în mod intenționat din mediu);
– produsele cosmetice, în cazul cărora microplasticele sunt utilizate în scopuri multiple, cum ar fi exfolierea (microbile) sau obținerea unei texturi, a unui parfum sau a unei culori specifice;
– detergenții, emolienții pentru țesături, sclipiciul, îngrășămintele, produsele de protecție a plantelor, jucăriile, medicamentele și dispozitivele medicale..
Primele măsuri, de exemplu interzicerea sclipiciului în vrac și a microbilelor, vor începe să se aplice atunci când restricția va intra în vigoare peste 20 de zile. În alte cazuri, interdicția de comercializare se va aplica după o perioadă mai lungă în scopul de a oferi părților interesate afectate timpul necesar pentru a se dezvolta și a trece la produse alternative.