« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Întrebare preliminară cu privire la verificarea competenței și deplasarea ilicită a unui copil într-un stat terț (PPU). UPDATE: Concluzii AG
24.02.2021 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

24 februarie 2021: Avocatul general propune:

Articolul 10 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului din 27 noiembrie 2003 privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1347/2000, trebuie interpretat în sensul că instanțele judecătorești din statul membru în care un copil avea reședința obișnuită imediat înaintea deplasării sale sau a reținerii sale ilicite rămân competente să se pronunțe cu privire la răspunderea părintească față de acest copil, fără limitare în timp, în cazul în care copilul menționat este răpit și deplasat către un stat terț, inclusiv în cazul în care el dobândește reședința sa obișnuită în acest stat terț.

:: concluzii AG

***

15 decembrie 2020: Judecătorul britanic se întreabă, atât cât mai poate, în legătură cu verificarea competenței și deplasarea ilicită a unui copil într-un stat terț (C-603/20 PPU MCP).

Situația de fapt:

„Litigiul cu care este sesizată instanța de trimitere privește verificarea competenței acestei instanțe în materia răspunderii părintești privind un copil. Copilul, acum în vârstă de 3 ani și 4 luni, este un resortisant britanic care locuiește în India din octombrie 2018 (cu excepția unei scurte perioade în 2019). În prezent, copilul își are reședința obișnuită în India. Tatăl copilului (reclamantul) solicită instanței de trimitere să dispună înapoierea copilului în Regatul Unit, pentru motivul că acesta a fost deplasat sau reținut ilicit într-o țară terță (India) și că reședința obișnuită a copilului se afla în Regatul Unit imediat înainte de deplasarea sau de reținerea sa ilicită. Mama copilului (pârâta) contestă cererea.”

Întrebarea preliminară adresată:

Articolul 10 din Regulamentul Bruxelles IIa constituie temei pentru menținerea competenței judecătorești, fără limitare în timp, într-un stat membru în cazul în care un copil care își are reședința obișnuită în acest stat membru a fost deplasat (sau reținut) ilicit într-o țară terță în care, în urma unei astfel de deplasări (sau rețineri), acesta își dobândește noua reședință obișnuită?

:: rezumatul în limba română al cererii de pronunțare a unei decizii preliminare

:: întregul conținut al cererii în limba engleză

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie:
Secţiuni: CJUE, Dreptul familiei, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD