Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Articole, Business, Fiscalitate, Opinii, SELECTED

Statul Huidumă și Sluga Statului

26 septembrie 2023 | Dragoș DRAGOTEANU
Dragoş Dragoteanu

Dragoş Dragoteanu

Daca s-ar face un contract cadru intre statul roman si mediul privat cu siguranta am fi intr-un proces fara sfarsit. Astfel, statul poate obliga antreprenorii la diverse biruri, ii poate pedepsi/ amenda pentru neplata taxelor si impozitelor, poate mari oricand vrea darile. Antreprenorii, daca gresesc, garanteaza cu ceea ce au: proprietati, active, incasari etc. Statul ce garanteaza? Legi mai bune, neinterpretabile? Eficienta in institutiile statului? Corectitudine fata de contribuabili? O justitie care se misca mai repede? O responsabilizare individuala a bugetarilor daca gresesc?

Se doreste o colectare mai mare/buna. Cine i-a oprit sa o faca pana acum? Am inteles si sunt de acord ca unele impozite si taxe trebuie marite. Nu am o problema sa ni se ia mai mult. Problema mea e alta! Ce faci cu bani incasati, statule,”grasanule”? Vrei corectitudine din partea contribuabililor. De acord, dar in oglinda! Ca la orice contract serios si normal. Vrei garantii, ofera-mi certitudini, nu promisiuni. Respectul e o chestiune reciproca, altfel vorbim de sens unic si abuz de putere.

Nu ma plang de taxe noi si impozite marite, de controale fiscale, de impredictibilitate, dar m-am saturat sa fiu luat de prost. Ceva de genul: ”munceste tu – privatule – mai mult, ca sa traiasca bugetarii mei mai bine”. Serios? Nu e corect ca antreprenorii sa fie pe radarul pedepselor guvernului si indolentii/incompetentii statului sa fie protejati, indiferent daca-si fac sau nu treaba. Ma iertati, dar statul a devenit ca o huiduma, care nu mai poate fi hranita si tolerata la infinit de mediul privat. Statul e un fel de bolnav costisitor, care nu vrea sa ia niciun tratament si asteapta aplauze pentru apetitul crescut al cheltuielilor publice.

Nu mai vad niciun motiv real ca mediul privat sa ramana sluga statului! Pana cand sa creezi noi locuri de munca sau sa te lupti zi de zi cu birocratia, ca sa mentii angajatii in firma. Ca sa ce? Sa castige statul mai mult? Sa-ti ceara biruri mai mari? Ca sa mearga asistatii sociali la carciuma? Stiu, votul lor e egal cu votul meu. Eu m-am saturat sa sustin statul roman. De ce credeti ca au plecat 3 milioane de romani din tara si exodul continua? Pentru ca foarte multi conationali s-au saturat de mult sa fie tratati ca slugi de catre statul roman. O sa ma satur si eu si altii ca mine, iar numarul celor care lucreaza in mediul privat se va dilua considerabil.

Diferenta dintre cei plecati si cei care au ramas/ cei care nu vrem sa plecam este ca de la noi mai luati cate ceva, de bine de rau. Din pacate pentru Romania, din ce in ce mai multi antreprenori, freelanceri si oameni cu profesii liberale au obosit. N-au avut guvernele idei de taxare fiscala cate idei a pus mediul privat in practica. Intr-o buna zi, poate n-o sa mai vrem sa facem deloc afaceri in Romania. De stres, de ciuda, de scarba. Nu conteaza de ce, dar sigur din cauza voastra. Si atunci sa vedem ce si de la cine mai colectati. Bugetul vostru nu este obiectivul nostru.

Dragoș Dragoteanu
Certified International Property Specialist

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică