Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
 1 comentariu

Despre doctrina juridică în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 3/2020 (Cum scriem)
16.12.2020 | Lucian BOJIN

Secţiuni: Content, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Lucian Bojin

Lucian Bojin

A apărut numărul 3/2020 al Revistei Române de Drept al Afacerilor. Este un număr tematic, un „dosar” cuprinzând răspunsurile a 50 de profesioniști de top din domeniul dreptului la întrebarea „Cum scrieți?”. Textele sunt disponibile pe platforma sintact.ro.

Astăzi și în perioada următoare publicăm câteva extrase din contribuțiile invitaților pe tema literaturii juridice.

Onestitatea unui autor consistă în a recunoaște și valorifica precedentele știinţifice pe care își bazează cercetarea. Am auzit în ultimii ani tot felul de bazaconii în legătură cu această obligaţie fundamentală a unei persoane care semnează o lucrare cu pretenţia de operă știinţifică, cea mai gogonată dintre ele fiind aceea că regulile de citare ar fi fost „inventate” sau „impuse” în ultimii ani! O simplă răsfoire a unor opere știinţifice de acum mai bine de două sute de ani dovedește neadevărul unor asemenea afirmaţii. De aceea, în ce mă privește, urmăresc cu obstinaţie citarea riguroasă a tuturor surselor de documentare studiate, astfel încât, pe baza lor, să pot construi o concluzie solidă cu privire la problema studiată. Mi se pare esenţial ca o astfel de concluzie să reprezinte, dacă nu o noutate, măcar o clarificare a unei probleme controversate sau o subliniere a unor nuanţe ale acesteia. În același timp, mi se pare extrem de importantă evidenţierea aspectelor practice ale problemei cercetate, bazată pe utilizarea sau – după caz – combaterea argumentelor din doctrină sau din jurisprudenţă, astfel încât efortul meu să nu rămână unul strict teoretic, ci să servească în mod real specialiștilor în drept, fie ei teoreticieni sau practicieni. (Flavius Baias)

Odată rezolvate (imperfect firește!) problemele de documentare asupra temei, presupus cunoscută, încep redactarea. Chiar dacă în această etapă mă abţin de la a aduce în discuţie date și informaţii inedite sau autori noi (pentru mine), pe măsură ce textul capătă contur pot să apară surprize. Uneori idei ce mi se păreau clare sau rezonabile sunt mai puţin convingătoare după ce au fost puse pe hârtie. Alteori formularea textul reclamă explicaţii suplimentare sau sugerează direcţii diferite în argumentare. Scrisul este o formă de dialog al autorului cu el însuși, sau, mai exact, un test al validităţii ideilor și concepţiilor pe care acesta are impresia că le deţine. Imprecizia în gândire și incertitudinea asupra unor probleme fundamentale se văd cel mai bine în scris. (Marius Balan)

Textele pe care le scriu (și, în general, textele care se scriu în drept) sunt de două feluri: texte negociabile și texte de adeziune.

Text negociabil → → → Text de adeziune
Prezentări la conferințe Articole Opinii legale redactate în calitate de profesor Monografii Cursuri universitare

De fapt, așa cum se vede, acestea sunt doar extremele axei pe care îmi plasez textele pe care le semnez în calitate de profesor, în funcție de autoritatea cu care scriu. Termenul „autoritate” nu are, în cazul meu, încărcătura „puterii” cu care pretind că scriu, decât în măsura în care, scriind, sunt privit ca aparținând puterii colective a doctrinei. […] Prefer textele negociabile textelor de adeziune, ca formă de onestitate și autoprotecţie intelectuală. (Lucian Bercea)

În drept, adevărata putere a doctrinei nu constă neapărat în acumularea progresivă de cunoștințe, cât în particularitatea acestei cunoașteri de a fi rezultatul unei imense munci colective. Doctrina structurează dreptul și organizează disciplina acestuia în mod difuz, complicitatea, consensul ori conivența autorilor fiind la fel de importante ca și obiectul asupra căruia poartă acest acord. (Raluca Bercea)

Nu mai cred în stilul „convenţional” și nici în bunele lui intenţii; convenţiile trădează, în mod convenţional. Nu mă mai impresionează textele hrănite cu steroizi, de proporţii inadecvate, scrise cu mult fard și cu sentimentul importanţei de sine, pline de cuvinte preţioase și paradă. Nu-mi plac nici textele declamatorii, scrise cu voce tare, sau excesul de jargon legalez. Și nici limbajul de lemn, pe care-l bănuiesc a fi un demon care înfumurează și înceţoșează gândirea. Ideile sunt ca fluturii: ca să le prinzi ai nevoie de claritate și de cer senin, iar uneori trebuie să vorbești în șoaptă sau, măcar, să cobori tonul, ca să nu tulburi limpezimea. (Diana Botău)

Prima regulă: citiţi. Cine vrea să scrie bine, trebuie să citească. Citiţi mai mult decât scrieţi. Citiţi romane bune, citiţi lucrări de non-ficţiune din alte domenii decât dreptul. Vedeţi cum scriu economiștii, filologii, sociologii, psihologii, filozofii

A doua regulă: când scrieţi, gândiţi-vă la cititori, atâta vreme cât sunteţi de acord cu mine că textele juridice se scriu arareori pentru propriul eu, ci aproape întotdeauna pentru alţii. Trebuie să știţi pentru cine scrieţi și trebuie să vă adaptaţi. Nu vă desconsideraţi cititorii, fiindcă s-ar putea să vă dea replici usturătoare. Sau, mai rău, să vă ignore. Și încercaţi să explicaţi lucrurile (starea de fapt, de exemplu) ca și cum cititorul nu are nici cel mai mic habar de ele, dar nici prea mult timp ca să vă citească. De aceea, lucrurile complicate trebuie explicate cât mai simplu. Cu exemple, dacă se poate. Cât mai vii. Cât mai reale.

Și, în final, după ce aţi scris un text de 40 de pagini, scurtaţi-l la 25. Dacă textul a ieșit din start de 25 de pagini, luaţi foarfeca și aduceţi-l la 15-20. Nu vă trebuie decât puţin curaj. (Dan Cărămidariu)

Conf. av. dr. Lucian Bojin
VALENTIN & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti