« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Camera Deputaţilor a adoptat: Proiectul de lege prin care evaziunea fiscală se poate sancţiona doar cu amendă, dacă inculpatul achită integral prejudiciul. UPDATE: Ministerul Justiției propune Guvernului atacarea la CCR a modificării Legii 241/2005. UPDATE: ÎCCJ va sesiza CCR pentru controlul constituţionalităţii
17.12.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 17 decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, a Legii privind modificarea și completarea Legii nr. 241/2015 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale (PL-x nr. 354/2018/2020), potrivit unui comunicat.

***

Miercuri, 16 decembrie 2020, Ministerul Justiției a informat că va propune Guvernului atacarea la CCR a modificării Legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale (PL-x nr. 354/2018).

Proiectul de lege a fost votat de Camera Deputaților la data de 15.12.2020 și prevede posibilitatea înlocuirii pedepsei cu închisoarea pentru cei inculpați pentru evaziune fiscală dacă prejudiciul este până la 100.000 de euro și dacă îl achită integral:

– art. 10, alin. (1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă.

– În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;

– Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) și (1 prim).

Proiectul modificării Legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale (Pl-x 354/2018) a fost avizat negativ de Guvernul României și a mai fost atacat la CCR, Curtea acceptând obiecțiunile de neconstituționalitate și declarând proiectul neconstituțional în ansamblul său.

***

Marţi, 15 decembrie 2020, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege care modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale (PL-x nr. 354/2018).

Astfel, inculpaţii acuzaţi de săvârşirea unei infracţiuni de evaziune fiscală de până la 100.000 euro vor putea fi sancţionaţi doar cu amendă, dacă achită integral prejudiciul în cursul urmăririi penale sau al judecății.

De asemenea, dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică doar pedeapsa cu amenda.

 
Secţiuni: Content, Drept penal, Proiecte legislative, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD