« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Robert Cazanciuc: Un sistem de drept simplificat, clar, predictibil și aplicabil unitar ne va ajuta să depășim criza de încredere în instituții și lege
15.12.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Robert Cazanciuc, Vicepreședinte al Senatului, s-a referit în cadrul unui postări pe rețelele de socializare (15 decembrie 2020, aici) cu privire la simplificarea legislației și educarea populației în spiritul legilor, declarând: „Astăzi, plenul Camerei Deputaților a adoptat fără niciun vot împotrivă proiectul de lege inițiat de mine, prin care executarea silită a unui pensionar care a primit o pensie calculată greșit ca urmare a modificării de 67 de ori a legii pensiilor să nu mai fie posibilă.

Verificând cum a fost posibil, am constatat că, la acea vreme, modificările făcute la legea pensiilor fuseseră publicate în 67 de monitoare oficiale diferite, astfel încât funcționarilor care au calculat pensia le-a fost imposibil să aplice riguros legea.

Începând cu 1 ianuarie 2022 “legea” se va republica în formă integrată, la aceeaşi dată cu publicarea actului normativ de modificare şi/sau completare. Până atunci, se aplică dispoziții tranzitorii de asanare a legislației.

Se presupune că un bun cetățean trebuie să știe legea. Realitatea obiectivă este că România a depășit numărul de 15.000 de acte normative din legislația primară. Dintre actele normative adoptate frecvent, un număr semnificativ modifică ori abrogă acte normative primare, cu prețul instabilității legislative accentuate.

Am susținut mereu că statul român are obligația de a face cunoscută și accesibilă LEGEA tuturor beneficiarilor săi, asigurând astfel înțelegerea normei ca prima premisă a aplicării corecte și a prevenirii încălcării legii.

Legea are consecinţe asupra vieţilor noastre, asupra sănătăţii, economiei, locurilor de muncă, veniturilor, justiției și speranţei de viaţă în ultimă instanţă.

De aceea, sunt bucuros că proiectul trimis astăzi spre promulgare va conduce la simplificarea legislației și sistematizarea ei clară și totodată la educarea populației în spiritul legilor.

Sunt convins că un sistem de drept simplificat, clar, predictibil și aplicabil unitar ne va ajuta să depășim criza de încredere în instituții și lege.

Le mulțumesc tuturor celor care au susținut acest proiect de lege, începând cu profesioniști ai dreptului, magistrați, decidenți și mai ales membri ai Parlamentului Românei din legislatura 2016-2020.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.