
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 424 din 15 decembrie 2020 a fost publicată Decizia nr. 2053/2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene și de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom.
Scopul prezentei decizii este stabilirea normelor privind alocarea resurselor proprii ale Uniunii Europene pentru finanțarea bugetului anual.
Astfel, constituie resurse proprii înregistrate în bugetul Uniunii veniturile provenite din:
– resurse proprii tradiționale (taxe, prime, sume adiționale sau compensatorii, sume sau factori adiționali, taxe din Tariful vamal comun și alte taxe stabilite sau care urmează să fie stabilite de către instituțiile Uniunii în legătură cu comerțul cu țările terțe, taxe vamale pentru produsele care intră sub incidența Tratatului de instituire a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, expirat între timp, precum și contribuții și alte taxe prevăzute în cadrul organizării comune a piețelor în sectorul zahărului);
– aplicarea unei cote de apel uniforme de 0,30 %, pentru toate statele membre, la valoarea totală a încasărilor din TVA colectate pentru toate produsele sau serviciile impozabile, împărțită la cota medie ponderată de TVA, calculată pentru anul calendaristic relevant;
– aplicarea unei cote de apel uniforme greutății deșeurilor de ambalaje din plastic generate în fiecare stat membru și care nu sunt reciclate (0,80 EUR/kg);
– aplicarea unei cote de apel uniforme, care urmează să fie stabilită în cadrul procedurii bugetare ținând seama de totalul tuturor celorlalte venituri, la suma VNB-ului din toate statele membre.
Cuantumul total al resurselor proprii alocate Uniunii pentru a acoperi creditele anuale de plată nu poate depăşi 1,40 % din suma VNB-urilor tuturor statelor membre, iar valoarea anuală totală a creditelor de angajament înregistrată în bugetul Uniunii nu depășește 1,46 % din totalul VNB-urilor tuturor statelor membre. De asemenea, Uniunea nu utilizează fondurile împrumutate de pe piețele de capital pentru finanțarea cheltuielilor operaționale.
Excepţie: Plafoanele de 1,40 % şi 1,46 % se majorează fiecare temporar cu câte 0,6 puncte procentuale, cu scopul unic de a acoperi toate datoriile Uniunii care rezultă din împrumuturile care urmează, până când toate aceste datorii vor fi stinse și cel târziu până la 31 decembrie 2058.
Mijloace suplimentare excepționale și temporare pentru abordarea crizei provocate de COVID-19:
– Comisia este autorizată să împrumute fonduri de pe piețele de capital în numele Uniunii până la valoarea de 750 000 de milioane EUR, în prețuri 2018. Operațiunile de împrumut se efectuează în euro;
– până la valoarea de 360 000 de milioane EUR, în prețuri 2018, din fondurile împrumutate pot fi utilizate pentru oferirea de împrumuturi și, până la valoarea de 390 000 de milioane EUR, în prețuri 2018, din fondurile împrumutate pot fi utilizate pentru cheltuieli.
Comisia va gestiona împrumuturile menționate la primul paragraf, astfel încât să nu aibă loc împrumuturi nete noi după anul 2026.
Consiliul stabilește măsuri de punere în aplicare a următoarelor elemente ale sistemului de resurse proprii ale Uniunii:
– procedura de calculare și de includere în buget a excedentului de venit al Uniunii față de totalul cheltuielilor efective de pe parcursul unui exercițiu financiar, care se va reporta în exercițiul financiar următor;
– dispozițiile și procedurile necesare pentru controlul și supravegherea colectării resurselor proprii, precum și orice alte cerințe de raportare relevante.
După aprobarea prezentei decizii de către toate statele membre, Decizia 2014/335/UE, Euratom se abrogă.
Prezenta decizie se aplică începând cu 1 ianuarie 2021.
Aflaţi mai mult despre dreptul uniunii europene, resurse proprii, sistemul de resurse proprii ale Uniunii EuropeneJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.