Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
CEDO Cyberlaw Drept penal Dreptul Uniunii Europene Drepturile omului Jurisprudență

CEDO. Turcia trebuie să abordeze problema sistemică a condamnărilor pentru terorism bazate în mod decisiv pe utilizarea aplicației de mesagerie ByLock

10 iulie 2024 | JURIDICE.ro

Luni, 8 iulie 2024, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a transmis Guvernului Turciei alte cinci cauze care vizează 1.000 de cereri privind condamnări pentru apartenență la o organizație teroristă armată, bazate pe presupusa utilizare a aplicației de mesagerie criptată denumită ByLock, potrivit unui comunicat.

Contextul acestor cereri, precum și al altor 2.000 de cereri notificate în decembrie 2023 și aprilie 2024, a fost stabilit în cauza Yüksel Yalçınkaya c. Turciei (cererea nr. 15669/20) pronunțată de Marea Cameră a Curții.

Problemele esențiale ridicate de reclamanți în temeiul articolului 7 (nicio pedeapsă fără lege) și al articolului 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului au fost deja judecate în cauza Yüksel Yalçınkaya. În această hotărâre, Curtea a subliniat că pe rolul Curții se aflau peste 8.000 de cereri care conțineau plângeri similare. Aceste 1.000 de cereri aparent comparabile reprezintă al treilea lot care urmează să fie notificat guvernului turc. Astfel, numărul total de cereri notificate a ajuns la 3.000.

***

Marți, 26 septembrie 2023, în hotărârea pronunțată de Marea Cameră în cauza Yüksel Yalçınkaya v. Turcia (cererea nr. 15669/20), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că au existat: o încălcare a art. 7 (nicio pedeapsă fără lege), o încălcare a art. 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) și o încălcare a art. 11 (libertatea de întrunire și de asociere) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cazul se referea la condamnarea unui fost profesor pentru apartenență la o organizație teroristă armată, și anume FETÖ/PDY, cunoscută anterior sub numele de „mișcarea Gülen” și considerată de autoritățile turce ca fiind la baza tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Condamnarea lui Yüksel Yalçınkaya s-a bazat în mod decisiv pe utilizarea de către acesta a aplicației de mesagerie criptată denumită „ByLock”, despre care instanțele naționale au considerat că a fost concepută pentru uzul exclusiv al membrilor FETÖ/PDY sub masca unei aplicații globale.

Într-adevăr, orice persoană care a utilizat Bylock ar fi putut, în principiu, să fie condamnată numai pe această bază pentru apartenență la o organizație teroristă armată. Curtea a considerat că o astfel de abordare uniformă și globală din partea sistemului judiciar turc în ceea ce privește probele ByLock se îndepărtează de cerințele prevăzute de legislația națională în ceea ce privește infracțiunea în cauză și este contrară obiectului și scopului articolului 7, care este de a oferi garanții efective împotriva urmăririi penale, condamnării și pedepsirii arbitrare.

De asemenea, au existat deficiențe procedurale în cadrul procedurilor penale împotriva lui Yüksel Yalçınkaya, în special în ceea ce privește accesul acestuia la probele ByLock care îl vizau în mod special și capacitatea sa de a le contesta în mod eficient, încălcându-se astfel dreptul său la un proces echitabil în temeiul articolului 6.

În prezent, există aproximativ 8.500 de cereri pe rolul Curții care implică plângeri similare în temeiul articolelor 7 și/sau 6 din Convenție și, având în vedere că autoritățile au identificat aproximativ 100.000 de utilizatori ByLock, ar putea fi depuse mult mai multe. Problemele care au dus la constatarea încălcărilor au fost de natură sistemică. Curtea a considerat, în temeiul articolului 46 (forța obligatorie și punerea în aplicare a hotărârilor), că Turcia trebuia să ia măsuri generale adecvate pentru a aborda aceste probleme sistemice, în special în ceea ce privește abordarea sistemului judiciar turc cu privire la probele Bylock.

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership