« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Construcţii
CărţiProfesionişti

Semnătura electronică. Utilizarea înscrisurilor în formă electronică în domeniile construcții, arhitectură și urbanism
16.12.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

 În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1216 din 11 decembrie 2020 a fost publicat Ordinul nr. 4134/3875/2020 pentru aprobarea Normelor tehnice privind aplicarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 140/2020 pentru stabilirea unor măsuri privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică în domeniile construcții, arhitectură și urbanism.

Conform OUG nr. 140/2020, pentru emiterea certificatului calificat pentru semnătura electronică, experții tehnici, verificatorii de proiecte și auditorii energetici trebuie să deţină o semnătură electronică calificată eliberată de un prestator de servicii de încredere calificat.

Emiterea certificatului calificat se obţine prezentând prestatorului de servicii de încredere calificat actele de identitate, precum și următoarele documente:
– certificatul de atestare tehnico-profesională pentru confirmarea dreptului de practică în profesie și domeniul/domeniile/specialitatea de atestare sau gradul profesional;
– legitimația aferentă certificatului de atestare tehnico-profesională pentru confirmarea valabilității dreptului de practică, aflată în termen de valabilitate.

Diriginții de șantier și responsabilii tehnici cu execuția prezintă actele de identitate, precum și autorizația/autorizațiile și legitimația/legitimațiile emise de către Inspectoratul de Stat în Construcții – I.S.C., ca autoritate competentă pentru autorizarea și confirmarea dreptului de practică al acestora.

Arhitecții, conductorii arhitecți, arhitecții de interior și urbaniștii cu drept de semnătură similar conductorilor arhitecți trebuie să prezinte actele de identitate, iar, în vederea verificării dreptului de semnătură, prestatorii de servicii de încredere calificați interoghează Sistemul informatic al Ordinului Arhitecților din România, urmând procedura adoptată în acest sens de către Ordinul Arhitecților din România. Verificarea se face în baza consimțământului solicitantului și a datelor de identificare certe indicate de către acesta, respectiv numărul din cadrul Tabloului Național al Arhitecților și codul numeric personal sau echivalentul pentru cetățenii altor state terțe.

Specialiștii cu drept de semnătură pentru documentațiile de amenajare a teritoriului și de urbanism prezintă actele de identitate, precum și certificatul/certificatele specificând dreptul de semnătură emis(e) de către Registrul Urbaniștilor din România ca autoritate competentă.

Specialiștii, experții și experții tehnici atestați în domeniul protejării monumentelor istorice prezintă actele de identitate, precum și certificatul de atestare emis de către:
a) Ministerul Culturii, pentru certificatele de atestare emise în perioada iunie 2000-octombrie 2008;
b) Ministerul Culturii și Institutul Național al Monumentelor Istorice, pentru certificatele de atestare emise în perioada noiembrie 2008-august 2010;
c) Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului, pentru certificatele de atestare emise în perioada septembrie 2010-noiembrie 2013 și octombrie 2019 până în prezent;
d) Ministerul Culturii și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, pentru certificatele de atestare emise în perioada noiembrie 2015-mai 2018.

Persoanele care efectuează lucrări în domeniul apărării împotriva incendiilor prezintă actele de identitate, precum și autorizația emisă de către Centrul Național pentru Securitate la Incendiu și Protecție Civilă.

Persoanele autorizate pentru proiectarea și/sau executarea ori verificarea/expertizarea de instalații/sisteme electrice și gaze naturale prezintă actele de identitate și documentele emise de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, după cum urmează:
a) adeverință de electrician autorizat;
b) adeverință de verificator de proiecte autorizat;
c) adeverință de expert tehnic de calitate și extrajudiciar autorizat;
d) autorizație de instalator autorizat;
e) atestat de verificator de proiecte;
f) atestat de expert tehnic.

Persoanele autorizate pentru executarea de lucrări de specialitate din domeniul cadastrului, topografiei, geodeziei, fotogrammetriei, teledetecției și cartografiei prezintă actele de identitate și certificatul de autorizare emis de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

După verificarea calității profesionale a persoanei care solicită emiterea sau modificarea certificatului calificat pentru semnătura electronică, se emit certificatele calificate pentru semnătura electronică.

Închiderea electronică a documentelor și documentațiilor din domeniile construcții, arhitectură și urbanism se realizează prin ultima semnătură aplicată de către elaboratorii acestora.

Documentele semnate cu semnătură electronică calificată vor îndeplini următoarele condiții:
– vor fi semnate cu certificat calificat pentru semnătură electronică;
– formatul fișierelor semnate va fi PDF, iar semnătura va respecta specificațiile semnăturii PDF;
– documentele vor include opțiunea LTV definită de standardul ETSI TS 102 778-4 sau versiuni ulterioare ale acestuia care permit validarea pe termen lung a documentului semnat;
– documentele semnate cu semnătură electronică calificată vor fi păstrate în format electronic.

În termen de 5 zile de la data eliberării certificatului calificat pentru semnătură electronică titularul acestuia este obligat să comunice autorității competente care i-a acordat dreptul de practică sau de semnătură numele prestatorului de servicii de încredere calificat care a eliberat certificatul calificat pentru semnătură electronică și perioada de valabilitate a acestuia, prin completarea unui formular PDF și semnarea acestuia cu respectivul certificat, urmând a utiliza în acest scop formularul și canalul de comunicare indicate de către autoritatea competentă.

Obligația de comunicare poate fi îndeplinită fie direct de către titularul semnăturii electronice, fie în mod automatizat, dacă, în baza acordului titularului, prestatorii de servicii de încredere dețin un protocol tehnic cu autoritățile competente.

Pentru modificarea unor date înscrise într-un certificat calificat pentru semnătură electronică, la solicitarea specialiștilor prevăzuți de lege în domeniile construcții, arhitectură și urbanism, prestatorul de servicii de încredere calificat va emite un nou certificat, conform modificărilor solicitate.

Prestatorii de servicii de încredere calificați au obligația suspendării sau revocării certificatului calificat pentru semnătură electronică în termen de maximum o zi lucrătoare de la data notificării lor de către autoritățile competente cu privire la actul prin care a fost suspendat sau revocat dreptul de practică sau de semnătură sau prin care a fost suspendată sau anulată autorizația.

Prezentul ordin intră în vigoare la 10 ianuarie 2021.

:: Normele tehnice privind aplicarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 140/2020 pentru stabilirea unor măsuri privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică în domeniile construcții, arhitectură și urbanism, din 18.11.2020

 
Secţiuni: Construcții, Monitorul Oficial al României | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD