Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Opinii SELECTED

Despre doctrina juridică în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 3/2020 (Cum scriem)

28 decembrie 2021 | Lucian BOJIN, Mihaela MOCANU
Lucian Bojin

Lucian Bojin

Mihaela Mocanu

Mihaela Mocanu

A apărut numărul 3/2020 al Revistei Române de Drept al Afacerilor. Este un număr tematic, un „dosar” cuprinzând răspunsurile a 50 de profesioniști de top din domeniul dreptului la întrebarea „Cum scrieți?”. Textele sunt disponibile pe platforma sintact.ro.

Continuăm publicarea unor extrase din contribuțiile invitaților pe tema literaturii juridice.

Ideea e de arăta că un text nu spune niciodată un singur lucru, așa cum am fost dresaţi să o facem în școlile de drept din anul întâi, că sensul e ceva care se construiește, că textele înseși pe care le citim și sub a căror forţă trăim au fost și sunt câmpuri de luptă, că în spatele lor se află istorii întregi de înfruntări și conflicte, pe scurt, că interpretarea juridică se produce „într-un câmp de durere și de moarte”. […] Odată scris am senzaţia că textul nu mai îmi aparţine și a sta cu el înaintea mea mi se pare plicticos și nesincer. Dar, la limită, trebuie să fie măcar inteligibil și să poarte o discuţie cu alte texte. (Cosmin Cercel)

Dacă nu ai în minte un sistem activ de cunoștinţe de specialitate bine pus la punct (a nu se confunda cu buchiseala testelor grilă, care sunt o catastrofă pentru știinţa dreptului, scoţându-i în faţă pe cei care „gândesc” în prefabricate, dar care nu sunt în stare să înţeleagă adevărata complexitate a lucrurilor), care să constituie substratul pe care să poată încolţi seminţele noilor provocări care apar. Fără substratul cognitiv de bază indispensabil mai sus pomenit, provocările nici nu ar putea fi sesizate în adevărata lor complexitate și, cu atât mai puţin, fructificate știinţific într-o formă sau alta printr-o analiză competentă, fie că este vorba despre o lucrare practică (acţiune, întâmpinare, concluzii scrise, opinie juridică etc.) sau despre o lucrare știinţifică (notă de practică judiciară, articol, studiu). (Dan Chirică)

Am citit studii adevărate opere de artă, dacă mi se permite această comparaţie. Doar că prea puţini le citesc dacă nu rezolvă o problemă practică. Și aceea imediată. Cei care respectă toate criteriile enunţate, poate și altele pe lângă ele, scriu, probabil, pentru eternitate. Eu cred că nimic nu e etern. (Andrea Annamaria Chiș)

Niciodată nu ”scriu” pur și simplu. Mai degrabă, transcriu un solilocviu, un dialog interior ce-și cere consemnarea, probabil dintr-o vanitate a clipei, ceea ce poate atrage multe regrete post festum, sau, măcar, autoironii binevoitoare, condescendente… De ce? – Simplu. deoarece scripturile noastre sunt interpretate ca fragmente de doctrină. Or, doctrina juridică, spre deosebire de alte creații, este, în anumite sisteme de drept, izvor formal al acelora, iar în sistemul nostru, continental-european, izvor indirect. Ca atare, nu-i ușor să conciliezi dezinvoltura naturală a firii tale cu copleșitoarea responsabilitate socială. (Valerius M. Ciucă)

Cred că riscul major la care este expus orice avocat care își asumă și o poziţie academică ţine de capacitatea acestuia de a se detașa de propria sa experienţă practică, consistent marcată de abordările partizane la care trebuie să recurgă, în încercarea de a apăra, cu cele mai bune rezultate posibile, interesele propriilor săi clienţi. Poate că nimic nu pervertește mai mult calitatea cercetării în facultăţile noastre de drept decât această uniune personală universitar-avocat, căreia și eu i-am căzut victimă. Desigur că scuze pot fi găsite și cea mai importantă dintre ele ar fi următoarea: deseori, încercând să-mi găsesc circumstanţe atenuante pentru situaţia pretins constrângătoare în care mă găsesc, de a fi nevoit să fac și avocatură, alături de activitatea didactică desfășurată la facultate, – situaţie comparabilă cu aceea a unui „agent dublu”, aflat pe statul de plată a două servicii de informaţii – afirm că, de fapt, exerciţiul practicii mă ajută să devin un din ce în ce mai bun teoretician și că, în lipsa frecventării sălilor de judecată, în calitate de apărător al clienţilor mei, nu aș fi capabil să înţeleg și să explic foarte bine normele și, respectiv, instituţiile dreptului administrativ, disciplină pe care am seminarizat-o și la care, în prezent, fac un curs. (Cristian Clipa)

[Și] ca să fac o confesiune completă, ideea legăturii dintre gătit și scris este mai mult sau mai puţin originală. Acum câţiva ani buni, am avut șansa să am un critic foarte exigent al modului în care scriam atunci, doamna profesor Marie Claire Foblets. Eram într-un mare impas, scriam greu și îmi părea că ceea ce scriu nu are sens. Folosind exact comparaţia dintre gătit și scris, cu foarte multă răbdare, mi-a descris, iniţial, toate „ingredientele”, m-a făcut să conștientizez „aroma” fiecăruia dintre ele, mi-a explicat compatibilitatea și incompatibilitatea generală dintre acestea. După câteva zile de studiu al „ingredientelor”, într-un final m-a întrebat: Spune-mi, acum știi ce vrei să scrii? și Știi ce vrei să spui cu ceea ce urmează să scrii? Spre surprinderea mea, răspunsul mi-a apărut, de data aceasta, foarte clar. Știam. Doar trebuia să-l aștern pe hârtie. Atunci doamna profesor mi-a mai spus ceva. Acel ceva mi-a rămas întipărit în minte și acum (și încerc, în măsura posibilităţilor, să fac acest lucru de fiecare dată): „Gătește”, întotdeauna, după propria ta reţetă! Și, astfel am „gătit” primul meu articol de specialitate publicat în străinătate. Îndrăznesc să cred că acela a fost momentul de la care am început să scriu altfel. (Laura-Maria Crăciunean-Tatu)

Conf. univ. dr. Lucian Bojin
Av. dr. Mihaela Mocanu

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice