Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Avocați, Fiscalitate, Proiecte legislative, SELECTED

Baroul Vaslui. Notă de protest față de intenția de modificare a prevederilor art. 170 alin. (1) Cod fiscal prin asumarea răspunderii Guvernului

27 septembrie 2023 | JURIDICE.ro

Luni, 25 septembrie 2023 av. Marian Șenchiu, decanul Baroului Vaslui, a transmis o notă de protest către senatorii și deputații care fac parte din Circumscripția electorală nr. 39 – județul Vaslui față de propunerea de modificare a art. 170 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Notă de protest față de intenția de modificare a prevederilor art. 170 alin. (1) Cod fiscal prin asumarea răspunderii Guvernului

Având în vedere propunerea de modificare a art. 170 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, propunere publicată de către Ministerul Finanțelor Publice la data de 19 septembrie 2023 care vizează majorarea plafonului CASS pentru veniturile din activități independente care cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii și veniturile din profesii liberale, propunere care va fi adoptată, conform informărilor publice făcute de Guvern, prin angajarea răspunderii în temeiul dispozițiilor art. 114 din Constituția României,

Având în vedere faptul că astăzi, 25 septembrie 2023 Guvernul României intenționează să adopte o serie de modificări fiscale în ședință de Guvern și totodată, intenționează să transmită Parlamentului României cererea de asumare a răspunderii,

Înțelegem să înaintăm prezenta notă de protest pe care vă rugăm să o analizați, să observați argumentele pe care urmează să le expunem și să vă formați o opinie sinceră și corectă cu privire la cele sesizate, corpul profesional al avocaților considerând că se impune ca propunerea de modificare a reglementării fiscale vizând textul articolului 170 din Codul Fiscal să fie revizuită astfel încât să nu fie împovărați fiscal contribuabilii care au deja o fiscalitate ridicată (profesiile liberale și PFA) cu măsuri excesive, criticabile pentru neconstituționalitate, discriminatorii față de celelalte categorii de contribuabili individualizați în același text de lege și ineficiente în ceea ce privește suplimentarea imediată a bugetului statului (scop declarat al necesității luării acestor măsuri).

Potrivit propunerii publicate de către Ministerul Finanțelor Publice articolul 170 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 170 – Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) – h)

Pentru profesiile liberale și P.F.A:

(1) Persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b), din una sau mai multe surse datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, la o bază anuală de calcul egală cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, stabilite potrivit art. 68, 68 indice 1 şi 69, după caz, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120. (…)

Pentru celelalte categorii de contribuabili:

(2) Persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c) – h), din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul stabilită potrivit alin. (5), dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120.

(…)

(5) Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c) – h) o reprezintă:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

c) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară”.

Măsura vizează înlocuirea plafoanelor de 12, respectiv, 24 de salarii minime brute pe economie la calculul contribuției pentru sănătate datorată de către persoanele care realizează venituri din activități independente (inclusiv profesiile liberale) cu un plafon de 60 de salarii minime brute pe economie, adică de 2,5 ori mai mare față de plafoanele stabilite în prezent, fără a exista și o modificare a contraprestației asigurate de stat, aflându-ne în fața unei disproporționalități flagrante între modul de stabilire a cuantumului contribuției în raport cu natura contraprestației.

Această sarcină fiscală nu a fost instituită în considerarea unei contraprestații juste datorate de stat, ceea ce este contrar dispozițiilor art. 56, aliniat 2 din Constituția României, potrivit căruia „Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale”, imprimând astfel acestei sarcini fiscale caracterul de impozit și nu de contribuție la sistemul de asigurări sociale de sănătate.

La momentul actual, textul articolului 170 Cod fiscal (aliniatul 4) specifică faptul că baza de calcul a contribuției este aceeași pentru toate categoriile de contribuabili, astfel cum aceștia sunt individualizați la art. 155, aliniat (1), literele b) – h) Cod fiscal.

Fixarea unui plafon diferit pentru veniturile din activități independente și exagerat de mare față de prevederea actuală, doar pentru o categorie de contribuabili, afectează un procent de 85% dintre membrii Baroului Vaslui producând o discriminare evidentă între diferitele categorii de contribuabili care anterior aveau prevăzută aceeași bază de impozitare. Această modificare fiscală nu are o justificare reală, unicul efect juridic produs fiind acela al majorării semnificative a cuantumului contribuției pentru sănătate pentru o singură categorie de contribuabili, respectiv pentru persoanele care realizează venituri din activități independente (avocați, notari, executori judecătorești, consultanți fiscali, auditori, practicieni în insolvență, medici, psihologi, persoane fizice autorizate).

O astfel de reglementare este vădit neconstituțională și ținem să amintim faptul că într-o situație similară (Decizia nr. 900/2020) Curtea Constituțională a României a admis critica de neconstituționalitate arătând faptul că legitimitatea sistemului fiscal național este întemeiată pe trei principii constituționale: principiul contributivității, prevăzut de art. 56 aliniat (1) din Constituție, care presupune obligația cetățenilor de a contribui la cheltuielile publice, principiul legalității, consacrat de art. 139, aliniat (1) din Constituție, care implică obligația statului de a stabili impozitele, taxele și orice alte venituri ale bugetului de stat și ale bugetului asigurărilor sociale de stat numai prin lege și principiul justei așezări a sarcinilor fiscale, prevăzut de art. 56, aliniat (2) din Constituție. Curtea a reținut că, din perspectiva fiscală, „așezarea”sarcinilor fiscale necesare asigurării existenței statului trebuie să se realizeze în mod just, echitabil.

Ori, din argumentele prezentate anterior, rezultă faptul că se încalcă în mod flagrant art. 16, art. 44, art. 45, art. 47, art. 56 și art. 139 din Constituția României.

Analizând, de asemenea, motivele invocate în preambulul propunerii de modificare (scopul reglementării) pentru care se apreciază ca necesară această modificare fiscală, veți observa faptul că, în ceea ce privește modificarea art. 170 aliniat 1 Cod fiscal, aceasta nu poate duce la realizarea obiectivului propus, respectiv acoperirea deficitului bugetar.

O astfel de „reașezare” discriminatorie și disproporțională a cuantumului sarcinii fiscale prin modificarea art. 170 aliniat (1) Cod fiscal și transformarea unei contribuții la sistemul de asigurări de sănătate într-un impozit mascat care duce la dublarea sarcinii fiscale, nu poate contribui la îndeplinirea obiectivului urmărit, atât timp cât va fi introdus pentru anul 2024 și va produce efecte abia în anul 2025, prin colectare.

În final, ținem să arătăm faptul că, din punctul nostru de vedere, Curtea Constituțională își va păstra raționamentele expuse pe larg în situații anterioare similare, fapt care va conduce cel mai probabil la eliminarea acestor modificări care vor fi adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului, în momentul formulării unei critici de neconstituționalitate.

O astfel de soluție previzibilă va avea consecințe grave asupra funcționării Statului Român în ansamblu, printr-o disoluție accentuată a autorității, o adâncire a lipsei de încredere în profesionalismul Guvernului, atât în interiorul țării, cât și în exterior, o gravă afectare a sistemului fiscal românesc cu consecințe nefaste asupra sustenabilității financiare a României.

Având în vedere toate aceste considerente, rugăm să transmiteți mai departe punctul nostru de vedere, asigurându-vă de întreaga noastră considerație și de disponibilitatea de a discuta oricând cu privire la subiectele de interes care privesc comunitatea noastră.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică