Dreptul securităţii sociale

S-a modificat Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
16.12.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul securitatii sociale, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1238 din 16 decembrie 2020 a fost publicată Legea nr. 289/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 108/2020 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Prin Legea nr. 289/2020 se aprobă OUG nr. 108/2020 pentru completarea Legii nr. 263/2010, cu amendamentul că, la art. I pct. 1, lit. g) a alin. 1 al art. 30 se va introduce sintagma „la activitățile din industria de armament referitoare la (…)”.

 De următoarele prevederi vor beneficia şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei intrării în vigoare a prezentei legi:
– perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care personalul din sectorul construcții nave a desfășurat activități la locuri de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I de muncă se asimilează stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă;
– reducerea vârstei standard de pensionare este de 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani în sectorul construcții nave, pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice: control nedistructiv cu radiații ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătușerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj, electrică montaj;
– vârsta standard de pensionare redusă nu poate fi mai mică de
 50 de ani pentru femei și 52 de ani pentru bărbați, în cazul persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani în domeniile de mai sus;
– stagiul complet de cotizare este de 25 de ani pentru persoanele care au realizat cel puțin 30 de ani în locurile de muncă prevăzute mai sus.

Drepturile de pensie recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.

În situația în care, după recalculare, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit sau aflat în plată, se păstrează cuantumul mai avantajos.

Prezenta lege intră în vigoare la 19 decembrie 2020.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti