Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Afaceri transfrontaliere, Drept constituțional

Profesorul american Peter L. Lindseth în vizită la CCR

28 septembrie 2023 | JURIDICE.ro

Marți, 26 septembrie 2023, Marian Enache, Președintele Curții Constituționale a României (CCR), s-a întâlnit cu profesorul Peter L. Lindseth, de la Facultatea de Drept a Universității Connecticut, Statele Unite al Americii, potrivit unui comunicat.

Marian Enache a evidențiat faptul că întâlnirea are loc într-o zi cu o semnificație deosebită în istoria constituțională a Statelor Unite, întrucât la 26 septembrie 1789 au fost confirmați în funcție de Senatul SUA, la propunerea lui George Washington, primii 6 judecători, care au format prima componență a Curții Supreme, în perioada 1789-1795.
A prezentat un scurt istoric al controlului de constituționalitate al legilor din România, care datează încă din anul 1912, când s-a adoptat pe cale pretoriană modelul american. A precizat că reglementarea normativă a controlului de constituționalitate a fost realizată prin Constituția din 1923, tot după model american, care a dăinuit până în anul 1947. Totodată, a continuat cu o succintă expunere a instituției române de jurisdicție constituțională, procedura de numire a judecătorilor, atribuțiile și efectele deciziilor Curții Constituționale, subliniind că se judecă în Plen toate sesizările, neexistând un complet de filtru al sesizărilor.
A menționat rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în interpretarea dreptului european și mecanismul întrebărilor preliminare ca modalitate de dialog judiciar între instanța europeană și instanțele naționale din statele membre. De asemenea, a arătat că există o deschidere către un dialog al Curții Constituționale a României cu CJUE, precum și faptul că existența curților constituționale reprezintă o garanție a statului de drept a cărui esență se referă la apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor.

Peter L. Lindseth a subliniat formația sa de specialist în drept administrativ și că, din această perspectivă, consideră că integrarea europeană este esențială pentru dezvoltarea statului. În calitate de cercetător, acesta a precizat că Uniunea Europeană are încă o puternică dimensiune administrativă din moment ce pentru asigurarea resurselor sale financiare este esențială conlucrarea cu statele membre. Dimensiunea constituțională poate fi atinsă de o structură precum cea a UE numai în măsura în care își poate asigura în mod autonom resursele financiare, prin propria sa voință, sens în care este necesară o decizie politică a statelor membre. A subliniat că legitimitatea UE încă se sprijină pe filonul constituțional al statelor membre.

La finalul întrevederii, s-a concluzionat că orice decizie a unei curți constituționale este atât un act de jurisdicție, cât și un act de democrație în considerarea prerogativelor pe care aceasta le are.

În aceeași zi, prof. Peter L. Lindseth a ținut o prelegere magistraților-asistenți ai Curții Constituționale, intitulată „Beyond ’As If’ Constitutionalism: Revenue, Borrowing, and Spending in the New Regime of European Integration”.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică