Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Articole, Opinii, Procedură civilă, Recuperare creanțe, SELECTED

Inaplicabilitatea dispozițiilor art. 1064 alin. (4) Cod procedură civilă în materia contestației la executarea silită

29 septembrie 2023 | Alexandru COROIAN
Alexandru Coroian

Alexandru Coroian

1. Potrivit dispozițiilor art. 1064 alin. (4) Cod procedură civilă, dacă cererea pentru care s-a depus cauţiunea a fost respinsă, instanţa va dispune din oficiu şi restituirea cauţiunii.

Dispoziția legală are în vedere rolul cauțiunii de garanție menită să asigure repararea prejudiciului cauzat printr-o măsură pentru dispunerea căreia legea prevede constituirea unei astfel de garanții. Dacă măsura respectivă nu este dispusă, prejudiciul nu se poate produce, deci cauțiunea rămâne fără rolul pentru care a fost consemnată și este restituită din oficiu.

2. O situație aparte este cea a cauțiunii prevăzute de art. 719 Cod procedură civilă, care se consemnează pentru soluționarea cererii de suspendare a executării silite. Apreciem că o cauțiune consemnată în vederea soluționării unei cereri de suspendare a executării silite nu este supusă restituirii din oficiu dacă cererea de suspendare este respinsă.

Avem în vedere, în primul rând, dispozițiile art. 671 alin. (4) Cod procedură civilă care prevăd că, în materia executării silite, art. 1057 Cod procedură civilă și următoarele privitoare la cauțiunea judiciară se aplică ”în mod corespunzător”. Prin urmare, dispozițiile art. 1064 alin. (4) Cod procedură civilă sunt aplicabile în materia executării silite doar în lipsa unor dispoziții speciale contrare.

În al doilea rând, avem în vedere dispozițiile art. 719 alin. (7), teza finală Cod procedură civilă. Textul legal prevede expres, contrar art. 1064 alin. (4) Cod procedură civilă, că nu este supusă restituirii cauțiunea consemnată pentru soluționarea cererii de suspendare provizorie a executării silite, chiar dacă această cerere a fost respinsă.

În al treilea rând, avem în vedere dispozițiile art. 720 alin. (6) Cod procedură civilă din care rezultă că, în ipoteza respingerii contestației la executare, suma depusă cu titlul de cauțiune pentru suspendarea executării silite urmează să fie utilizată în două scopuri:

– urmează să fie utilizată pentru plata despăgubirilor pentru pagubele cauzate prin întârzierea executării sau a eventualei amenzi judiciare pentru exercitarea contestaţiei la executare cu rea-credinţă (conform art. 720 alin. 3 Cod procedură civilă) sau

– urmează să fie utilizată pentru stingerea creanței stabilite prin titlul executoriu.

3. Observăm că legiuitorul a înțeles să confere cauțiunii prevăzute de art. 719 Cod procedură civilă un rol suplimentar, subsidiar rolului de garanție. Astfel, cauțiunea nu rămâne fără scop în ipoteza respingerii cererii de suspendare. Chiar dacă nu mai are rol de garanție, cauțiunea urmează să își îndeplinească rolul subsidiar și să servească la stingerea creanței stabilite prin titlul executoriu, în ipoteza în care contestația la executare este respinsă.

Prin urmare, dispozițiile art. 1064 alin. (4) Cod procedură civilă care impun restituirea din oficiu a cauțiunii consemnate pentru soluționarea unei cereri respinse nu sunt incidente în cazul cauțiunii prevăzute de art. 719 Cod procedură civilă. Această cauțiune are un regim special, care permite utilizarea sa și în alt scop, subsidiar, astfel că ea nu poate fi restituită din oficiu doar pentru că, urmare a respingerii cererii de suspendare a executării, nu trebuie să își îndeplinească rolul de garanție.

4. Sunt multe situațiile în care decizia de formulare a cererii de suspendare a executării silite este bazată și pe convingerea că eventuala respingere a cererii este urmată de o procedură rapidă de recuperare a cauțiunii, potrivit dispozițiilor art. 1064 alin. (4) Cod procedură civilă.

Dar, după cum am arătat mai sus, o astfel de convingere este greșită. Respingerea cererii de suspendare a executării silite nu determină automat restituirea cauțiunii, suma consemnată rămâne indisponibilizată și, în ipoteza respingerii contestației la executare, este pierdută de debitorul-contestator.

Avocat Alexandru Coroian

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică